Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejnik konwektorowy 750W dla pokoju o pow. 10m2

Kapelusznik

Recommended Posts

Grzejnikiem konwektorowym, dokładnie tym http://allegro.pl/konwektor-grzejnik-konwektorowy-timer-24h-turbo-i2745104789.html na mocy 750W dogrzeje mały pokoik o powierzchni 10 m2 do temperatury 19 stopni C? Zależy mi na korzystaniu z jak najmniejszej mocy wyżej wymienionego grzejnika, czyli 750W.

W pokoju okno mam plastikowe.

Obliczyłem, że jeżeli grzałbym tym grzejnikiem mocą 750W ok.10h dziennie, płaciłbym za prąd miesięcznie ok. 85zł (dajcie mi wskazówkę, czy dobrze kalkuluje)

Proszę o pomoc i odpowiedź na moje pytania.

czy pomieszczenia przylegające do tego pomieszczenia są ogrzewane ?

jeżeli tak , to taki grzejnik wystarczy z nawiązką ...

Pomieszczenia przylegające do pokoju są sporadycznie nagrzewane, palę w piecu od CO tylko na noc, natomiast rano w nim nie palę, więc załóżmy, że pomieszczenia przylegające do pokoju nie są nagrzewane. Ściany działowe wykonane są z gazobetonu, które stosowało się w latach 80. To moje sprostowanie, na które prosiłbym Was o odp. a szczególnie Ciebie jasiek.

Nie otrzymałem odpowiedzi na drugie pyt. które brzmiało, czy dobrze kalkuluje w swoich obliczeniach.

Przypominam, że tylko grzałbym na mocy 750W, większa moc nie wchodzi w grę.

Edytowane przez Kapelusznik

Pomieszczenia przylegające do pokoju są sporadycznie nagrzewane, palę w piecu od CO tylko na noc, natomiast rano w nim nie palę, więc załóżmy, że pomieszczenia przylegające do pokoju nie są nagrzewane. Ściany działowe wykonane są z gazobetonu, które stosowało się w latach 80. To moje sprostowanie, na które prosiłbym Was o odp. a szczególnie Ciebie jasiek.

Nie otrzymałem odpowiedzi na drugie pyt. które brzmiało, czy dobrze kalkuluje w swoich obliczeniach.

ale budynek cały czas utrzymuje temperaturę dodatnią ?

co do obliczeń ...

to ile zapłacisz zależy od tego czy chcesz utrzymywać tą temperaturę, czy tylko próbować trochę dogrzać ...

taki grzejnik w ciągu doby maksymalnie zeżre 18kwh i tyle też ciepła wydzieli...

jeżeli będzie chodził na okrągło to zapłacisz ok. 320zł/mc ale taka sytuacja raczej nigdy nie nastąpi (no chyba że okno będzie cały czas otwarte ...;) )

ale budynek cały czas utrzymuje temperaturę dodatnią ?

co do obliczeń ...

to ile zapłacisz zależy od tego czy chcesz utrzymywać tą temperaturę, czy tylko próbować trochę dogrzać ...

taki grzejnik w ciągu doby maksymalnie zeżre 18kwh i tyle też ciepła wydzieli...

jeżeli będzie chodził na okrągło to zapłacisz ok. 320zł/mc ale taka sytuacja raczej nigdy nie nastąpi (no chyba że okno będzie cały czas otwarte ...;) )

Jasiu, chodzi mi dokładnie o to, czy mocą 750W w tym grzejniku dogrzeje pokoik 10 m2 do temp 19 C?

Jeżeli grzałbym nim 10h w ciągu doby przy mocy 750W, czy zapłaciłbym miesięcznie ok. 85 zł

Odpowiadając na Twoje pytanie, budynek utrzymuje dodatnia temperaturę.

Jasiu, chodzi mi dokładnie o to, czy mocą 750W w tym grzejniku dogrzeje pokoik 10 m2 do temp 19 C?

Jeżeli grzałbym nim 10h w ciągu doby przy mocy 750W, czy zapłaciłbym miesięcznie ok. 85 zł

Odpowiadając na Twoje pytanie, budynek utrzymuje dodatnia temperaturę.

a czy ja coś mało zrozumiale napisałem ?

przecież logicznym jest że jeżeli na zewnątrz masz -20* to będziesz potrzebował dwa razy tyle energii na utrzymanie tej samej temp. niż jak by było 0* ...

może się okazać że np. przy 0* wystarczy te dziesięć godzin, ale przy -20* to już ten grzejnik będzie pracował prawie na okrągło ...

10 godz. pracy tego grzejnika to 7,5kwh razy 0,6zł za 1kwh daje nam 4,5zł na dobę ...(taryfa G11 )

Może dla mojego pokoju będzie lepszy taki grzejnik promieniowy http://allegro.pl/farelka-grzejnik-promiennik-energooszczedny-1200w-i2755268488.html, na mocy 800W chyba powinienem w ciągu 2 godzin dogrzać tym pokoik do 18 stopni. Może to jest lepsza opcja jak grzejnik konwektorowy?

Może dla mojego pokoju będzie lepszy taki grzejnik promieniowy http://allegro.pl/farelka-grzejnik-promiennik-energooszczedny-1200w-i2755268488.html, na mocy 800W chyba powinienem w ciągu 2 godzin dogrzać tym pokoik do 18 stopni. Może to jest lepsza opcja jak grzejnik konwektorowy?

jeżeli dane pomieszczenie potrzebuje w określonych warunkach np. 10kwh energii na utrzymanie tych 18* to tyle trzeba dostarczyć ...:yes:

żadne cuda techniki tu nie pomogą...;)