Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przestawić ogrodzenie (słupki + siatka)

Recommended Posts

Jestem zmuszony przestawić o kilka metrów odrodzenie (zabetonowane słupki + siatka), gdyż na dzień dzisiejszy narusza granice działki. Proszę o radę, jak to zrobić najprościej i najmniejszym nakładem kosztów a jednocześnie tak, by było to trwałe rozwiązanie.

Czy przeniesienie słupków łącznie z obetonowaną bryłą fundamentu w gotowy wykop i zasypka gruntem rodzimym z ręcznym zagęszczeniem wolnych przestrzeni zda egzamin? Może są inne sprawdzone i skuteczne rozwiązania?

Mam tego w sumie ze 150mb do przestawienia, wiec wolałbym wybrać technikę raz a dobrze .

Proszę o poradę.

Edytowane przez KAZEK_R

No to nieźle pojechałeś, jak o "kilka metrów" naruszasz granicę....

Wykopanie i wyciągnięcie takiego słupka z betonem to nie jest taka prosta sprawa. Gołymi rękami tego nie zrobicie bo jest za ciężkie. Do tego potrzeba albo kilku solidnych chłopów, albo ciężki sprzęt. Tak, czy siak będziesz musiał te słupki z betonem usunąć, skoro wcisnąłeś to na nieswoją działkę. Moim zdaniem łatwiej będzie to co już jest wyrwać koparą, załadować, wywieźć i zrobić nowe.

a może opcją jest do nowych dołków wlanie bardzo rzadkiego betonu i wtedy przestawienie słupków zabetonowanych ? - zebyś nie musial ich skuwać... a rzadka maź powinna uzupełnić wolne przestrzenie...

Uzupełni, ale kto to będzie trzymał tego słupa 2 dni aż beton zwiąże? Trzeba by jakoś to ustawić na odpowiedniej wysokości i w pionie, potem zaklinować jakimiś kamieniami. Samo ustawianie (zwłaszcza na wysokość) to bez ciężkiego sprzętu nie będzie możliwe. Z drugiej strony tak myślę: nie wiem jak duża ta bryła betonu jest, ale jak metrowa to hoho!

No to nieźle pojechałeś, jak o "kilka metrów" naruszasz granicę....

To "prezent" od wcześniejszego właściciela.

Jestem w trakcie załatwiania formalności kupna działki na której stoi to ogrodzenie, ale mimo wszystko będę je przestawił w nowe granice działki.

Wykopanie i wyciągnięcie takiego słupka z betonem to nie jest taka prosta sprawa. Gołymi rękami tego nie zrobicie bo jest za ciężkie. Do tego potrzeba albo kilku solidnych chłopów, albo ciężki sprzęt. Tak, czy siak będziesz musiał te słupki z betonem usunąć, skoro wcisnąłeś to na nieswoją działkę.

Zdaję sobie sprawę, że nie będzie to łatwa robota, ale jeśli przestawienie finalnie wyjdzie taniej niż: rozbiórka+wywózka+kupno nowych słupków+transport materiału+betonowanie+robocizna, to myślę że warto spróbować. Stąd moje zapytanie o efektywną i zarazem ekonomiczną technikę jaką powinienem przyjąć w tej sytuacji.

• 10 months później...
Część roboty zrobiona. tj. słupki (40szt) wyrwałem ręcznie i rozkułem fundamenty za pomocą słusznej wagi młotka i przecinaka . Było ciężko, ale nie jakiś tam znowu hardcor, teren mam piaszczysty wiec z obkopaniem poszło gładko, jedynie wyciągniecie tego cholerstwa w pojedynkę - 1szt ważyła około 100kg najwięcej mnie kosztowa zdrowia. Poprzedni właściciel zabetonował słupki w wersji ekonomicznej, gdyż użył chudziaka zamiast betonu, dlatego po wypróbowaniu ręcznej metody skuwania odpuściłem wypożyczanie agregatu i młota. Dzisiaj zabetonowałem (beton - B15) słupki narożne i końcowe, ale zastanawiam się czy aby nie za płytko je osadziłem. Ponieważ rurki fi60 gr. 4mm mają długość 2.2m a planuję zrobić dodatkowo podmurówkę z obrzeża chodnikowego 20x30cm wypuszczonego ponad teren na 15cm to zabetonowałem słupki na głębokość ok. 40cm. Jak przejrzałem parę tematów o ogrodzeniach w necie to większość radzi żeby robić fundamenty od 60 do 80cm. Kolejne zrobię na głębszym wykopie ok 60-70 cm a rurkę z racji długości słupka zabetonuję też na 40cm (ponoć takie rozwiązanie zdaje egzamin) ale nie wiem co zrobić z tymi narożnymi, na nie niestety będzie działać największa siła zginająca . Mogę wyrwać, skuć i znowu zalać, ale zastanawiam się czy jeśli zrobię zastrzały bardzo solidne tzn. z kątownika 50x50mm gr. 4mm zabetonowane na 70cm to czy to wystarczy? Proszę o podpowiedz.