Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasjopea III (lustro) L&J pod Warszawą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam, szybko Wam urósł domek i zaraz okna a teraz elektryka i tynki zaplanowane. Ładnie wygląda ta Kasjopea. A jaki macie kąt nachylenia dachu i czym przykrywacie,jeśli można spytać?

Będę zaglądać i kibicować również ze względu na to, że to dom piętrowy :p

Pozdrawiam. Udanego wypoczynku.

• 3 weeks później...

ci starzy mieli robić tradycyjnie tzn. mieszać w betoniarce i ręcznie nakładać na ściany, ci nowi nie chcą cementu wapna i pachu bo oni mają już w workach gotową mieszankę do tynku. Oni nakładają na ściany z agregatu. Idzie to dużo szybciej. Sporo ludzi mówi, że te z agregatu to takie przemysłowe i w wielu przypadkach mogą być gorsze ale trudno, zaryzykujemy.

water-sprite kąt nachylenia dachu zgodnie z projektem mamy tzn. 25 stopni

co do łazienki pomysł jest narazie taki

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2013-08-23 100356.bmp.jpg Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2013-08-23 100418.bmp.jpg

i chyba przy tym zostaniemy, tzn. pralka i suszarka będą zabudowane coś na zasadzie szafy wnękowej. Jak zamienię wannę z prysznicem miejscami to muszę wtedy ją dostawić dłuższym bokiem do ściany na której zaplanowałam grzejnik bo na drugiej się nie wyrobię z wc i umywalką, ale wtedy nie będzie miejsca dla grzejnika więc w zasadzie prysznic i wanna zostają niezmienne. umywalka raczej też bo na kominie jej nie powieszę a pod oknem też nie chcę bo jednak nad nią przydałoby się lustro. Kibelek będzie w zabudowie tylko nie umiałam w tym programie zabudowy zrobić więc wisi sama muszka :) kolory ścian i podług też będą inne. Kusi mnie biel z elementami soczystej zieleni

coś w tym guście

2013-01-27-157.jpg 2013-01-27-158.jpg tylko ceny tych kafelku mnie zszokowały mocno. Jedna sztuka tych bambusów nad wanną kosztuje 100zł :/

pralka i suszarka byłyby w takiej zabudowie jak niżej lub za żaluzją

281837_517060628319615_106432132_n.jpg

Edytowane przez myszka_84

• 3 weeks później...
ee my juz nie chcielismy sie bujać, no i od razu zrobilismy wszystko potem położymy tynk. Robi sie róznie, zwykle najpierw tynki ale nie jest to zasadą. Pewnie, zakryją i nie bedzie problemu. My tynk taki bardzo jasno beżowy + brązowy klinkier, dachówka brąz angobowany i okna ciemny orzech. Jutro nam przywożą dachówke własnie, a klinkier wyglada tak..[ATTACH=CONFIG]211409[/ATTACH].. wyszło drogo, klinkier drogi, pod to fundament, styropian taki jak na fundamenty.. wyszło troche ale jest ładnie.

ja mam uraz do klinkieru po obecnym domu gdzie się on sypie na potęgę, klejony był naście lat temu, no i położony jest też na schodach wejściowych, porażka, w zimę chyba bardziej ślisko niż na lodzie, już nie raz orła wywinęłam. Także ja osobiście, niezależnie od miejsca położenia, nie jestem jego fanką :p ale wygląda faktycznie ładnie :)

• 2 weeks później...
Dzięki za odp., U mnie dach bardziej płaski, bo 18 stopni.

Wspominałaś, że zmniejszaliście kąt nachylenia daszku nad garażem. Ile stopni macie róznicy między dachami? Czy nie gryzie to się z kątem dachu?

nie umiem odpowiedź na to pytanie, architekt nie wpisała nigdzie kąta nachylenia po zmianie więc ekipa robiła opierając się bardziej na rysunkach elewacji tzn. żeby dach mieścił się tuż pod oknami i tyle. a jak to wyszło? a tak

DSC01188.jpg jak dla mnie ok

Witam.

Mam pytanie. Obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania elektryka do naszego domku. Budujemy wg projektu Opal, ale czytam wszystkie wątki związane również z projektem Kasjopea gdyż różnica między nimi jest minimalna. Nie wiem czy mogę zapytać o koszt położenia instalacji elektrycznej. Jeśli nie wypada pisać na ogólnym profilu mogę podać mój adres e-mail [email protected]

Nam za samą pracę wyceniają od 6 tys. do 8 tys.

Dziękuje.

• 1 month później...
...W ogóle dopiero teraz się zastanowiłam, że mogliśmy zrobić szersze drzwi do kotłowni takie za 110 cm wtedy i paleta z eko groszkiem czy peletem by się mieściła....

póki drzwi nie obsadzone można jeszcze poprawić - trzeba poświęcić ciut tynku, ale jak sama zauważyłaś warto by było - ja bym poszerzyła by potem móc komfortowo użytkować kotłownię :)

...W sprawie łazienki, to pomysł ostatni najbardziej mi się podoba, bo otwierając drzwi nie widzi się od razu sedesu.

:D nie potrafię zrozumieć co jest złego w oglądaniu sedesu na wejściu? przecież z łazienki korzystają domownicy, no i raczej jak ktoś siedzi na tronie to druga osoba wtedy nie wchodzi, więc nie ma problemu :no: a kibelki teraz są tak piękne że niektóre są wręcz ozdobą wnętrza :)

póki drzwi nie obsadzone można jeszcze poprawić - trzeba poświęcić ciut tynku, ale jak sama zauważyłaś warto by było - ja bym poszerzyła by potem móc komfortowo użytkować kotłownię :)

muszę chyba z naszymi murarzami się skontaktować i omówić to pod względem technicznym czy mi się tam nic nie zwali na głowę potem bo jednak zostanie sporo cegieł bez nadproża...

:D nie potrafię zrozumieć co jest złego w oglądaniu sedesu na wejściu? przecież z łazienki korzystają domownicy, no i raczej jak ktoś siedzi na tronie to druga osoba wtedy nie wchodzi, więc nie ma problemu :no: a kibelki teraz są tak piękne że niektóre są wręcz ozdobą wnętrza :)

zostaje ostatnia wersja tylko zamieniłam miejscami wc z umywalką, będzie lepiej bo umywalka się schowa za zabudową kibelka i nie będzie aż tak bardzo wystawać na kabinę prysznicową jak by wystawała muszla wc

• 4 months później...

Kori nasz dach to plannja flex kolor brąz natomiast jeśli chodzi o ocieplenie o co dokładnie pytasz? ocieplenie domu w sensie ścian (elewacje), ocieplenie stropu nad piętrem czy co?

na ścianach mamy 15cm styropianu grafitowego, nad piętrem mamy wełnę rockwool toprock 15cm między krokwiami i 5cm między stelażem pod płyty g-k (przewidujemy docelowo zrobić ocieplenie strychu więc uznaliśmy że tyle wystarczy, na parterze tam gdzie sufit lekki mamy 20+5cm wełny) jestem zadowolona z obydwu ekip, które wykonywały prace

• 1 month później...