Piko71 06.11.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Przy okazji wytyczania ogrodzenia geodeta zrobił pomiary budynku do zawiadomienia o zakończeniu budowy do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego, gdzie jednym z wymaganych dokumentów jest "inwentaryzacja geodezyjna wykonawcza budynku i przyłączy". Zażądał za to ostatnie 1200zł i obiecałem zapłacić gdy otrzymam tę inwentaryzację. Powiedział mi, że jej nie otrzymam bo ona jest tajna dla mnie i złoży ją bezpośrednio w Inspektoracie Nadzoru Budowlanego! Nie znam się na prawie budowlanym, a na forum nie znalazłem nic na ten temat. Czy to prawda? Czy mam płacić za coś czego nawet nie mogę zobaczyć? Zupełnie tego nie rozumiem, o co tu chodzi? Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 06.11.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Powinienes dostac mapy z naniesionym domem wraz z przyłączami. Taka mapę ( inwentaryzację powykonawczą) z reszta dokumentów skladasz do PINB w celu zgloszenia zakończenia budowy. PS. Nie w tym wątku założyłeś temat Pozdrawiam Edytowane 6 Listopada 2012 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.11.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Mało tego,taką mapę powinien zobaczyć przez złożeniem papierów w nb kierbud czy archi i sprawdzić czy ewentualnie wszystko się zgadza z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 06.11.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Hmm... 1200 zł za inwentarkę? To chyba IMO trochę dużo :/ Nie pamiętam, ile myśmy płacili, ale bliżej było do 1/2 tej kwoty :/Geodeta musi dać w efekcie inwestorowi bodajże 3 lub 4 szt mapy ewidencyjnej z wrysowanym budynkiem oraz dołączonym opisem budynku (taka tabelka z najistotniejszymi informacjami o budynku, jego funkcji i konstrukcji, itp).Przyłącza zainwentaryzowane nie są istotne dla odbioru przez PINB - musi być tylko protokół odbioru powykonawczego dla każdego przyłącza. Natomiast istotne są dla WGKiK w starostwie - to już geo za to odpowiada.Papiery od geo potrzebne są do PINBu, Urzędu Gminy, oraz sądu do KW. Ew. do wglądu, jak któraś instytucja zażyczy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 06.11.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Hmm... 1200 zł za inwentarkę? To chyba IMO trochę dużo :/ Nie pamiętam, ile myśmy płacili, ale bliżej było do 1/2 tej kwoty :/ Geodeta musi dać w efekcie inwestorowi bodajże 3 lub 4 szt mapy ewidencyjnej z wrysowanym budynkiem oraz dołączonym opisem budynku (taka tabelka z najistotniejszymi informacjami o budynku, jego funkcji i konstrukcji, itp). Przyłącza zainwentaryzowane nie są istotne dla odbioru przez PINB - musi być tylko protokół odbioru powykonawczego dla każdego przyłącza. Natomiast istotne są dla WGKiK w starostwie - to już geo za to odpowiada. Papiery od geo potrzebne są do PINBu, Urzędu Gminy, oraz sądu do KW. Ew. do wglądu, jak któraś instytucja zażyczy sobie. Wiesz co, u nas akurat były inwentaryzowane przylacza i to bardzo dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piko71 06.11.2012 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Dzięki wszystkim za odpowiedzi! ... Nie w tym wątku założyłeś temat Pozdrawiam Przepraszam! Jeśli możesz to przenieś go do właściwego Natomiast istotne są dla WGKiK w starostwie - to już geo za to odpowiada. Ale czy ma prawo/musi utajniać to przede mną??? Co o TYM myślicie? Co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.11.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Myślimy o tym żebyś zmienił geodetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 06.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 MSU: nie pisałem, że geo ma nieinwentaryzować - tylko nie nanosi się tego na mapkę z budynkiem, którą otrzymuje inwestor. Inwestor otrzymuje wyrys z mapy ewidencyjnej, a szczegóły typu przyłącza, zarysy zabudowy gospodarczej, mała architektura i w ogóle zagospodarowanie terenu wokół domu, to szczegóły z mapy zasadniczej. Owszem, inwestor ma prawo kupić mapę zasadniczą w interesującym go zakresie, ale geo nie daje tej mapy w ramach inwentaryzacji powykonawczej budynku, gdyż nie są to szczegóły istotne dla celów prawnych. Piko: geo nie utajnia tego przed Tobą. Po prostu nie wydaje Ci mapy zasadniczej i już. Możesz sobie kupić kopię z tej mapy, ale w ramach inwentarki jej nie dostaniesz. Takie są przepisy i już. A kupno nie od geo, ale od starostwa - idziesz do WGKiK i tam zamawiasz kopię mapy w określonym zakresie. Wpłacasz ustaloną kwotę do kasy starostwa i czekasz na kopię (czas zależy od tego, jakie klauzule ma zawierać kopia tej mapy - czy do celów opiniodawczych, czy do celów projektowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piko71 06.11.2012 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Piko: geo nie utajnia tego przed Tobą. Po prostu nie wydaje Ci mapy zasadniczej i już. Możesz sobie kupić kopię z tej mapy, ale w ramach inwentarki jej nie dostaniesz... . Nie mieści mi się w głowie, że ja mam płacić za wykonanie mapy, którą muszę zapłacić jeszcze raz w urzędzie Przecież jeśli płacę za "iwentarkę" to jestem jej właścicielem, jak w takim razie urząd może sprzedawać mi moją własność? A może to urząd lub wykonawca powinni zapłacić za sporządzenie tej mapy i inwentarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 06.11.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie płacisz za mapę, tylko za pracę geodety nad aktualizacją mapy. Mapa jest już gotowa i leży w zasobie geodezyjnym.Nigdy nie będziesz właścicielem mapy - mapa jest własnością Skarbu Państwa. Chyba, że potraktujesz się jako jednego z właścicieli będąc obywatelem państwa. Możesz co najwyżej być właścicielem kopii fragmentu tej mapy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAZEK_R 06.11.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Przy okazji wytyczania ogrodzenia geodeta zrobił pomiary budynku do zawiadomienia o zakończeniu budowy do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego, gdzie jednym z wymaganych dokumentów jest "inwentaryzacja geodezyjna wykonawcza budynku i przyłączy". Zażądał za to ostatnie 1200zł i obiecałem zapłacić gdy otrzymam tę inwentaryzację. Powiedział mi, że jej nie otrzymam bo ona jest tajna dla mnie i złoży ją bezpośrednio w Inspektoracie Nadzoru Budowlanego! Nie znam się na prawie budowlanym, a na forum nie znalazłem nic na ten temat. Czy to prawda? Czy mam płacić za coś czego nawet nie mogę zobaczyć? Zupełnie tego nie rozumiem, o co tu chodzi? Proszę o pomoc! Dziwne zwyczaje ma twój geodeta, gdyż zgodnie z obowiązującym prawem budowlanym to INWESTOR czyli Ty masz obowiązek złożyć do właściwego inspektoratu nadzoru budowlanego stosowne oświadczenie, którego załącznikiem jest tzw. operat kolaudacyjny zawierający m.in oryginał dziennika budowy, geodezyjną inwentaryzacja podwykonawcza, oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu robót, dokumentację podwykonawczą- jeśli były wprowadzone zmiany, protokóły badań i sprawdzeń itd... Jeśli Ty jesteś dla niego Zleceniodawcą to możesz zażyczyć sobie dodatkowo o 1 egz. inwentaryzacji więcej na własne potrzeby a geodeta jako Usługodawca ma obowiązek taki wykonać, tutaj nie ma nic tajnego. Generalnie facet wprowadził Cię w błąd. Edytowane 6 Listopada 2012 przez KAZEK_R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piko71 07.11.2012 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 ... Jeśli Ty jesteś dla niego Zleceniodawcą to możesz zażyczyć sobie dodatkowo o 1 egz. inwentaryzacji więcej na własne potrzeby a geodeta jako Usługodawca ma obowiązek taki wykonać, tutaj nie ma nic tajnego. Generalnie facet wprowadził Cię w błąd. Dzięki! Tak podejrzewałem ale na szczęście nie jestem sam tylko mogę zapytać na forum! Teraz już wiem jak go mam traktować Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy zechcieli mi poradzić. Piko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocica 09.12.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 WitajZdecydowanie powinien przekazać geodezyjną inwentaryzacje podwykonawczą tobie. W cale nie jest tajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts