Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze "do" sieci kanalizacyjnej: wykonanie, koszty

rayden

Recommended Posts

Witam,

aktualnie jestem w wstępnej fazie budowy niemniej jednak zastanawiam się już nad mediami. Na działce mam gaz i wodę (ok 20m od domu). Na mojej działce jest budowana gminna sieć kanalizacyjna, niemniej jednak przechodzi ona przez kraniec mojej działki i odległość między domem a ewentualną studzienką to około 150-160 m.

Gość z firmy która buduje sieć kanalizacyjną oszacował mi że koszt przyłącza w ich wykonaniu to około 16 tys zł (~100 zł/mb).

Wobec tego moje pytanie czy mogę jakoś zejść z tak ogromnych kosztów?

Czy takie odprowadzenie ścieków (rozumiem wykop, rura fi 160, oznakowanie) nie można wykonać własnymi siłami (kopania może na dzień góra dwa, rury potem geodeta kosztowaliby znacznie mniej (X razy mniej!)

Czy są jakieś przepisy które wymuszają że musi to robić firma?

Pozdrawiam,

• 1 month później...

Ja wykonałem całe przyłącze kanalizacyjne sam tylko, że odległosć była znacznie mniejsza - 12 mb :)

Ponieważ kanalizacją zarządza gmina, to poszedłem i zapytałem. Dostałem odpowiedź, żebym zrobił to samemu i wykonał potem inwentaryzację powykonawczą, a oni odbiorą to ode mnie. jeden dzień kopania we dwóch i było po sprawie.

Koszty: Rura - 250 zł, krata piwa - 50 zł, inwentaryzacja powykonawcza - 350 zł.

• 3 weeks później...

Poki co dostałem z gminy odmowę że nie zrobią mi studzienki na mojej działce.

Kanalizacja jest wprawdzie w fazie budowy i odcinek który przechodzi przez moją działkę jest

na razie na papierze ale napisali że skoro 3 lata temu nie było wnioskowane to nie będą nic zmieniać

bo dokumentację i budżet mają zamknięty.

Chyba dam sobie spokój i zrobię szambo 3 komorowe lub jakąś wersję ekologiczną.

Szambo zbuduję własnymi siłami najdroższy pewnie będzie projekt czyli kolejny 'święty papier'