Librarian 06.11.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Dzień dobry! Skończyłem w tym roku budowanie na stanie zerowym - wylane ławy, na nich Szybki Grunt i papa Szybki Profil SBS z Icopala, postawione ściany fundamentowe z fasetką, zagruntowane z dwóch stron Dyperbentem z ADW (2 warstwy - rozcieńczony 1:1 z wodą grunt i warstwa nierozcieńczona). Na ściany fundamentowe przykleiłem Izoplastem W-KL 10cm Yetico Aqua EPS-P 200 (klejony po obwodzie + 6 placków w środku), który został przykryty geowłókniną (gramatura 150). To wszystko zostało zasypane jaśniutkim piachem zasypowym od wewnątrz i z zewnątrz. Działka jest pochyła "po skosie" wiec najmniej wystający róg domu wystaje około 20cm ponad poziom terenu, ale w części "garażowej" w zasadzie cała ściana fundamentowa stoi na poziomie terenu - została oczywiście obsypana z zewnątrz na około metr w górę i w bok. Przed wylaniem chudziaka (10cm B15) wystające części płyt styropianowych zostały obcięte równo (no prawie... ) ze ściana fundamentową, a na nie wywinąłem wystający od góry pas geowłókniny, który po zaschnięciu chudziaka przykleiłem pozostałym Desperbentem smarując górną krawędź płyty styropianowej, przyciskając geowłókninę i jeszcze raz smarując to miejsce Dyperbentem od góry - wyszła z tego taka papo-włóknina, która ma zabezpieczać styk ściany fundamentowej z płytą styropianową zapobiegając wpływaniu tam wody i ułatwiającej spływanie nadmiaru wody z połaci chudziaka. Sam chudziak - za namową kolegi, który zbudował się nieco wcześniej - zagruntowałem rozcieńczonym Dysperbentem, dzięki czemu powłoka powinna bez problemów doschnąć wiosną i latem, a jednocześnie pozwalająca nadmiarowi wód opadowych i roztopowych łatwiej spłynąć. Siedzę tak sobie teraz i myślę, czy nie przesadziłem z tym gruntowaniem, a może w ogóle przekombinowałem lub zapomniałem przed zimą o czymś istotnym? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts