Mariusz7908 06.11.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam kolegów zakupiłem sterownik techa st 431 udało mi się ustabilizować temperaturę na wyjściu ale mam inny problem . W załączniku jeszcze raz załączę zdjęcie zaworu 3D . Temp na kotle ustawiona na 55 na dom jest dość ciepło miałem 45 ale teraz mam 42 . Temp kotła osiąga nawet 70 stopni wentylator stoi natomiast temp pokazywana na zegarze wyjściowym z kotła to 55 tak samo też pokazuje czujnik temp kotła ze sterownika st który mam zamontowany na rurce wyjściowej powrót w granicach 40 stopni . Po pewnym czasie dzieje się coś takiego ze nagle temp na kotle zaczyna spadać do 45 stopni i trzeba trochę czas na ustabilizowanie . Jeżeli zawór mam otwarty na 100% to i tak jest ok 10 stopni różnicy w temp kotła i czujnika na rurze . Jakby kocioł kumulował ciepło . Dziwni mnie różnica temperatur skoro pompa za zaworem 3 d działa cały czas z wszystkim się zgodzę tylko czemu powrót ma tylko 40 stopni . Co udało mi się zaobserwować to ze jak na piecu jest 70 zegar pokazuje 55 np to jak załączy się pompa od grzania C.O to temp rośnie natomiast w kotle spada radykalnie . Ciężko mi ten problem opisać nie jest to takie proste jeżeli ktoś coś może podpowiedzieć z góry wielkie dzięki . Siłownik oczywiście zamontowany na tym zaworze ze zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 07.11.2012 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam ponownie wiem chyba w czym jest problem instalator źle wykonał mi podłączenia nie przyznaje się do błędu . Nie chce zakładać nowego tematu chciał bym żeby ktoś fachowym okiem na to zerknął . Jak trzeba będzie zorbie nowe zdjęcie . Zamykając ręcznie zawór 3d na maxa 0 nie rośnie mi temperatura na powrocie rurka pod spodem dopiero jak wyłączę pompę na c.o całkowicie grawitacyjnie temp rośnie . O co chodzi nie wiem skoro pompa jest za zaworem to ta dolna pompa . Według mnie jest jakiś błąd może tam powinien być zawór 4 d nie wiem ja mam wodę na powrocie 34 jak wróci z powrotu nie mam krótkiego obiegu dopiero grawitacyjnie się robi jak wyłączę pompę . Niech ktoś coś doradzi bo według mnie pompa na powrocie nie rozwiąże problemu tylko zawór 4d z odgałęzieniem na krótki obieg a woda do mieszania chłodniejsza musiała by być brana z powrotu z kaloryferów żeby dało się uzyskać niższą temp niż na kotle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnitek 02.01.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Witaj. Sądzę że w krótkim obiegu czyli między zaworem 3d a powrotem kotła) nie masz pompy. Powszechnie panuje pogląd, że jest zbędna. Pompa CO wymusza cyrkulację w grzejnikach i pompuje chłodną wodę do powrotu kotła, a woda z wyjścia kotła nie ma motywacji aby krążyć w małym obiegu. Pozdrawiam. Waldek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 02.01.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Witam. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi - masz 3D zamontowany tak, że reguluje Ci temp. na CO i nie ma wpływu na temperaturę powrotu. On tylko miesza wodę z powrotu z wodą z zasilania i taką mieszanką zasila CO. Nie dopuszcza ciepłej wody z zasilania do powrotu, tylko zimną z powrotu do zasilania. Dodatkowo chyba masz zonk polegający na dwukierunkowym przepływie wody w kotle, ta rura od powrotu jest tak blisko kociołka, że nie wierzę żeby było tam miejsce na jej zasyfonowanie. Bez syfonu na powrocie pompa może Ci pobierać wodę do zaworu 3D nie tylko z rury powrotu z instalacji, ale także z dołu kotła. I to by się zgadzało - temp. kotła rośnie, siłownik dodaje wody z powrotu żeby obniżyć temp. na instalacji czyli zwiększa pobór z powrotu i pompa zaczyna część wody zaciągać z z rury powrotu a część z dołu kotła. Brak powrotu zimnej wody do kotła powoduje dalszy wzrost jego temperatury. Potem woda w instalacji się wychładza i siłownik ponownie zwiększa dawkę z zasilania i na jakiś czas sytuacja się normuje - i tak w kółko. Jak chcesz mieć ciepły powrót i regulować temp. na instalacji niezależnie od temp. kotła, to potrzebujesz 4D. Zrób foto obejmujące króciec powrotu do kotła i rurki przed nim aż do zaworu 3D. ozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts