michalz2x 06.11.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Witam. Bardzo prosze o porade. Jaki jest najtanszy sposob montazu rurek ogrzewania podlogowego do podloza? Widze ze np PURMO posiada specjalne maty ktore ulatwiaja montaz (za pomoca klipsow). Hydraulik rowniez proponowal takie rozwiazania. Podejrzewam, ze jest to najszybsza forma polozenia ogrzewania podlogowego, ale czy najtansza? Dzieki za wszelkie porady. Bede mial 8 cm styropianu + 5 cm wylewki + 2cm wykonczenia. Czy ktos z Panstwa stosowal PEX-AL-PEX z firmy GOSHE, jakie macie rozdzielacze? Taka rure mam dostepna na miejscu link do producenta http://www.goshe.pl. Edytowane 6 Listopada 2012 przez michalz2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 spinki są po 5gr może gdzieś kupisz po 4 gr Albo dawaj co 1 m a nie co 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 06.11.2012 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 spinki są po 5gr może gdzieś kupisz po 4 gr Albo dawaj co 1 m a nie co 30 cm heh; -) nie chodzi o to aby oszczedzac na klipsach. Chcialem zastosowac 8 cm styropianu i do niego przytwierdzic klipsami rurki, ale poinformowano mnie ze w styropian nie nalezy mocowac klipsow tylko w mate! Ewentualnie rurki + siatki metalowe, ale nie wiem jak to ma byc przytwierdzone do siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcef 16.11.2012 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Ja na styropian miałem położoną folię srebrną (w kratkę żeby lepiej układać rurki) i rurki przez folie do tego styropianu 4 cm były przyczepione spinkami -było ok. Pamiętaj żeby użyć rurki przeznaczonej do ogrzewania podłogowego a nie zwykłego pexa - bo on sie nie nadaje do podłogówki. U mnie zastosowali TECE ale bierz to co akurat najtańsze byle nie pexa, bo potem są problemy z bezwładnościami . Uwierz mi rurka do podłogówki baaaaaardzo sie różni od zwykłego pexa.Niby rozdzielacz powinien być z pompą i przepływomierzami , bez pompy przeżyjesz bo dasz jedną w piwnicy , ale przepływomierze to święta rzecz.Aha nie wiem czy dobrze sobie policzyłeś te warstwy bo 5cm wylewki oznacza że rurka 16, która ma 2 cm po zew , jest przykryta tylko 3 cm wylewki a to ponoć za mało nawet jak na anhydryt, niech jeszcze miejscami odstaje od poziomu bo zawsze gdzieś ciągnie to jużcałkiem kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts