MarekWrocław 06.11.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Mam pewien problem z piwnicą w moim domu. Jest on związany z wentylacją. W piwnicy jest strasznie wilgotno i czuje, że niebawem pojawi mi się jakaś pleśń lub grzyb. Nie posiadam żadnych okien w piwnicy. Czy ja mogłabym coś z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 07.11.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Czy w piwnicy są jakieś kanały wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekWrocław 07.11.2012 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Niestety nie ma w piwnicy żadnych kanałów wentylacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.11.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Trzeba zrobić dwa otwory wentylacyjne i zostawić resztę zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bushido 08.11.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Trzeba zrobić dwa otwory wentylacyjne i zostawić resztę zimie. Dokładnie tak jak pisze kolega. Możesz zrobić otwory wentylacyjne lub wywiew z piwnicy coś w stylu takiego systemu . Sprawa prosta, w ten sposób możesz ograniczyć wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekWrocław 08.11.2012 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Dokładnie tak jak pisze kolega. Możesz zrobić otwory wentylacyjne lub wywiew z piwnicy coś w stylu takiego systemu . Sprawa prosta, w ten sposób możesz ograniczyć wilgotność. Dziękuje za info zapoznam się z systemem. Mam nadzieje, że będzie to dobre rozwiązanie, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 08.11.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 a powiedzcie proszę, w jakim celu przewód z linku jest taki "wysoki" - żeby był lepszy ciąg czy żeby się woda nie lała - czy jakiś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 14.11.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Także mam ten problem i pytanie: czy "dół" wywietrznika musi być do podłogi czy sufitu piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 14.11.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 lepiej od dołu, można zrobić "zetkę". Wtedy wg mnie jest lepsza wymiana powietrza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekWrocław 15.11.2012 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 a powiedzcie proszę, w jakim celu przewód z linku jest taki "wysoki" - żeby był lepszy ciąg czy żeby się woda nie lała - czy jakiś inny? Sam byłem ciekawy dlaczego tak to wygląda - od sprzedawcy otrzymałem info, że przewód jest taki wysoki w celu umożliwienia wyjścia wentylacji piwnicy powyżej poziomu gruntu - można go również przedłużać nieskończenie wiele razy, lub skrócić tak aby z ziemi wystawała tylko sama końcówka. Przewody tego typu można zazwyczaj również zakupić w częściach (kolano + głowica), wtedy przewód wentylacyjny nie posiada rury pionowej, tym samym jest niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 15.11.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Piwnica nie jest ogrzewana, pytania:-jakim cudem ma zadziałać dziura z pionowym kanałem?-jeżeli nawet przepływ powietrza będzie ( np. wymusimy go) - to dlaczego to powietrze nie ogrzane ma zabrać wodę z piwnicy? Wilgotność względna zimą jest bliska 100% i powietrze nie ogrzane, nie odbierze wody z piwnicy.-Jeżeli wymusimy wentylację latem - zwiększymy problem - wilgoci przybędzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola_zimna 17.12.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Dokładnie tak jak pisze kolega. Możesz zrobić otwory wentylacyjne lub wywiew z piwnicy coś w stylu takiego systemu . Sprawa prosta, w ten sposób możesz ograniczyć wilgotność. Niedawno zamontowaliśmy u nas system tego typu i jak na razie sprawdza się ok, pomimo zimy wilgotność jest znacznie mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.12.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Piwnica nie jest ogrzewana, pytania: -jakim cudem ma zadziałać dziura z pionowym kanałem? -jeżeli nawet przepływ powietrza będzie ( np. wymusimy go) - to dlaczego to powietrze nie ogrzane ma zabrać wodę z piwnicy? Wilgotność względna zimą jest bliska 100% i powietrze nie ogrzane, nie odbierze wody z piwnicy. -Jeżeli wymusimy wentylację latem - zwiększymy problem - wilgoci przybędzie! Przecie tu mowa o dwóch kanałach. Przepływu powietrza nie trzeba wymuszać. Piwnica zawsze jest cieplejsza niż temperatury na zewnątrz zimą i to wystarczy aby spowodować przepływ powietrza. Oj trzeba się doszkolić albo iść zimą do jakieś piwnicy z poprawnie działającą wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykowapiwniczka 15.10.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Piwnica nie jest ogrzewana, pytania: -jakim cudem ma zadziałać dziura z pionowym kanałem? -jeżeli nawet przepływ powietrza będzie ( np. wymusimy go) - to dlaczego to powietrze nie ogrzane ma zabrać wodę z piwnicy? Wilgotność względna zimą jest bliska 100% i powietrze nie ogrzane, nie odbierze wody z piwnicy. -Jeżeli wymusimy wentylację latem - zwiększymy problem - wilgoci przybędzie! Masz zupełną rację ale co zrobić. Mam taką piwniczkę i nie wiem co zrobić. Jak grawitacja to wyższa temperatura i skropliny wilgoci. Jest ok jak na zewnãtrz jest chłodno. Nie wiem jak zorganizować wymianę powietrza aby obniżyć wilgotność i pozostawić temperaturę. Cudowałem i nic , może wiesz kto może mi pomöc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts