marekbo 06.11.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Panowie wyciąłem już pas w chudziaku pod izolowany kanał płaski, mały dom z lat 70 (w chudziaku papa i gruba wylewka). Trasa wygląda tak że kanał wpada z zewnątrz i od razu leci pod chudziak i dalej płasko do komina. Czytałem że może powstać kondensat, oglądałem parę realizacji w internecie z nowych domów i nie zauważyłem nigdzie odprowadzenia wody, ba nawet kanały nie były izolowane. Mogę zrobić delikatny spadek do miejsca gdzie kanał "wpada" z zew i wyprowadzić z tego miejsca z kanału cienką rurkę pcv (10mm) ponad chudziak i od czasu do czasu zassysać, tylko czy to jest konieczne czy przesadzam?. Kanał będzie przysypany piaskiem>papa>folia>styropian>wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.11.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Panowie wyciąłem już pas w chudziaku pod izolowany kanał płaski, mały dom z lat 70 (w chudziaku papa i gruba wylewka). Trasa wygląda tak że kanał wpada z zewnątrz i od razu leci pod chudziak i dalej płasko do komina. Czytałem że może powstać kondensat, oglądałem parę realizacji w internecie z nowych domów i nie zauważyłem nigdzie odprowadzenia wody, ba nawet kanały nie były izolowane. Mogę zrobić delikatny spadek do miejsca gdzie kanał "wpada" z zew i wyprowadzić z tego miejsca z kanału cienką rurkę pcv (10mm) ponad chudziak i od czasu do czasu zassysać, tylko czy to jest konieczne czy przesadzam?. Kanał będzie przysypany piaskiem>papa>folia>styropian>wylewka Zrób spad w kierunku zewnętrznym budynku. To wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 07.11.2012 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Zrób spad w kierunku zewnętrznym budynku. To wystarczy. Mam kanał jak na schemacie spad zrobię do zew, ale w miejscu gdzie jest czerwona strzałka będzie się zbierać woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.11.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Ja bym poczekał , czy jakaś woda tam się pojawi. Po zdemontowaniu kratki też rurkę (wąż) wetkniesz. Bardziej obawiałbym się wody cieknącej po elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts