lukos 06.11.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Mam nietypowe pytanie - jak sprawdzić, czy dach jest wycieplony w budynku z płaskim stropodachem (z delikatnym spadem oczywiście) ? Dach jest pokryty papą, na brzegach delikatnie opadającą. W szczycie spadu papa dochodzi prawie do opierzenia w murku na brzegu budynku. W załączeniu zdjęcia dachu gdzie widać, że papa lekko opada. Na zdjęciu ...618 widać w porównaniu z sąsiednim dachem (mój to ten dalej). Niejednoznaczność wynika z tego, że poprzedni właściciel pamięta, że coś robił, ale nie pamieŧa czy wycieplał. Latem na piętrze jest znacznie cieplej niż na parterze, ale nie wiem, czy to też nie kwestia niewycieplonej elewacji i okien. Edytowane 6 Listopada 2012 przez lukos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.11.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Termowizja...Albo...Poczekać na pierwszy śnieg i pooglądać dachy.Te , gdzie śnieg zlezie szybciutko - są niedocieplone. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukos 06.11.2012 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Czyli kamera termowizyjna rozwiąże wątpliwości?Nie chciałbym czekać na śnieg, bo liczę, że jeszcze przed nim zdołam ocieplić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukos 07.11.2012 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Czy termowizję można zastosować przy obecnej pogodzie? Słyszałem, że trzeba grzać mocno w domu i na dworze musi być mróz. Czy są jakieś metody do weryfikacji ocieplenia, zanim zima nadejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Sezon grzewczy już jest....Są wymuszane różnice temperatur między wnętrzem a otoczeniem - wiec można,,,Ale wyniki wyjdą nieco "spłaszczone" i mało czytelne będą niedoróby.Najlepiej widać w mrozy przy wygrzanym domu.Inne metody?"Wziąć oko w rękę" i przystawić do każdego kawałka ocieplenia.Potem uruchamiamy wyobraźnię i rozum... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druid29 28.12.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Aby pomiary termowizyjne przyniosły poprawne wyniki, różnica temperatur powinna wynieść co najmniej 10 stopni. Oczywiście im większa różnica tym lepiej. Płaski dach warto obejrzeć z obu stron - z wnętrza i z zewnątrz. No i warto obejrzeć cały dom, nie tylko dach.Pomiary z zewnątrz przeprowadzamy przy pochmurnej pogodzie lub kilka godzin po zachodzie słońca. Dach musi być suchy!!! Kamera termowizyjna umożliwia wykrywanie zawilgoceń warstwy izolacji, a badania takie można przeprowadzić nawet w środku lata. Wszystkie firmy termowizyjne podreślają, co można zobaczyć kamerą termowizyjną, więc nie będą tego powtarzał. Badania całego budynku "od środka" to standard badań termowizyjnych. W razie potrzeby mam kamerę i zapraszam do kontaktu. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Druid29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts