Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić izolację dachu

lukos

Recommended Posts

Mam nietypowe pytanie - jak sprawdzić, czy dach jest wycieplony w budynku z płaskim stropodachem (z delikatnym spadem oczywiście) ?

Dach jest pokryty papą, na brzegach delikatnie opadającą. W szczycie spadu papa dochodzi prawie do opierzenia w murku na brzegu budynku.

W załączeniu zdjęcia dachu gdzie widać, że papa lekko opada. Na zdjęciu ...618 widać w porównaniu z sąsiednim dachem (mój to ten dalej).

Niejednoznaczność wynika z tego, że poprzedni właściciel pamięta, że coś robił, ale nie pamieŧa czy wycieplał.

Latem na piętrze jest znacznie cieplej niż na parterze, ale nie wiem, czy to też nie kwestia niewycieplonej elewacji i okien.

2012-11-05_07-40-55_148.jpg

2012-11-05_07-41-18_294.jpg

2012-11-05_07-41-51_745.jpg

2012-11-05_07-42-32_618.jpg

Edytowane przez lukos

• 2 weeks później...

Sezon grzewczy już jest....

Są wymuszane różnice temperatur między wnętrzem a otoczeniem - wiec można,,,

Ale wyniki wyjdą nieco "spłaszczone" i mało czytelne będą niedoróby.

Najlepiej widać w mrozy przy wygrzanym domu.

Inne metody?

"Wziąć oko w rękę" i przystawić do każdego kawałka ocieplenia.

Potem uruchamiamy wyobraźnię i rozum...

Adam M.

• 1 month później...

Aby pomiary termowizyjne przyniosły poprawne wyniki, różnica temperatur powinna wynieść co najmniej 10 stopni. Oczywiście im większa różnica tym lepiej. Płaski dach warto obejrzeć z obu stron - z wnętrza i z zewnątrz. No i warto obejrzeć cały dom, nie tylko dach.

Pomiary z zewnątrz przeprowadzamy przy pochmurnej pogodzie lub kilka godzin po zachodzie słońca. Dach musi być suchy!!!

Kamera termowizyjna umożliwia wykrywanie zawilgoceń warstwy izolacji, a badania takie można przeprowadzić nawet w środku lata.

Wszystkie firmy termowizyjne podreślają, co można zobaczyć kamerą termowizyjną, więc nie będą tego powtarzał. Badania całego budynku "od środka" to standard badań termowizyjnych. W razie potrzeby mam kamerę i zapraszam do kontaktu.

Edytowane przez Druid29