Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki bez fugi na podłogówce - czy można???

Recommended Posts

Nie z powodu konieczności zapewnienia pracy okładzinie, jaka finalnie zostanie położona (terakota, gres/odmiany). Taka połoga pacuje cały czas podczas ogrzewania (zmienia swoją objętość). Dlatego oprócz wykonania dylatacji przeciwskurczowych w polach 4/3m lub w przypadku gdy stosunek boków jest niekorzystny (1/2) i koniecznym przeniesieniu ich w takiej samej grubości przez wszystkie warstwy podłogi!!!

powodzenia :wink:

Kładłem "bez fugi" - sama wyszła. Płytki nigdy nie są równe a ze mnie nie fachowiec od terakoty. Płytki miały 15x45 cm, kładzine w jodełkę. Na podłogówce - Legalett. Tyle że ta podłogówka w najlepszym razie jest letnia. W każdym razie klej i fuga - elastyczne. Jak dotąd nic złego się nie dzieje. Jeśli coś nie tak trzyma, (jest kilka płytek które "dzwonią" gdy je puknąć i przyjdzie się je kiedyś wymienić) to nie przez podłogówkę tylko dlatego że kleić nie umiałem...

A dalej zobaczymy...

Ciao 8)

Mozesz robic fugi jakie chcesz, problem malej fugi polega tylko na jej prawidlowym wykonaniu bo jest trudniej wcisnac material.

Ja aby nie miec takich problemow zalewalem podloge taka bardzo rozrzedzona fuga i potem powoli sciagalem to co za duzo - wiecej pracy ale efekt gwarantowany :) :D :lol:

ps. czesto pozwala to rowniez poprawic bledy o ktorych pisal pik33 :roll:

• 9 months później...