Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na oświetlenie łazienki....

Recommended Posts

Witam, czy macie jakies pomysły na oswietlenie mojej łazienki, ponizej zalaczam projekt mojej lazienki... myslalem nad oswietleniem punktowym led, lecz nie wiem ile punktow potrzebuje i jak je rozmiescic... z gory dziekuje za wszelkie propozycje:))Projekt lazienka.jpg

Prysznic w tak małej łazience dość komplikuje sprawę. Żeby oświetlenie i gniazdka były bezpieczne, to wcale nie jest taka prosta sprawa. Przeczytaj sobie coś o strefach ochronnych, choćby tutaj: http://www.dobryremont.wroclaw.pl/poradnik_08elektryczne.html

Zwykłych opraw oświetleniowych nie proponowałbym montować na środku tego pomieszczenia, bo i tak wychodzą one prawie pod prysznicem. Wg mnie rozsądnie byłoby dać jakieś hermetyczne oprawy, najlepiej na obniżone napięcie. Oczywiście zasilacz do tego poza łazienką. Gniazdko nad zlewem być nie może - raczej gdzieś nad sedesem, albo dalej w rogu pomieszczenia. W takiej małej łazience nawet przy dużej wentylacji podczas używania prysznica zawsze będzie robiła się sauna i wszystko będzie pływało, więc z elektryką musi być to zrobione nad wymiar bezpiecznie.

Witam, czy macie jakies pomysły na oswietlenie mojej łazienki, ponizej zalaczam projekt mojej lazienki... myslalem nad oswietleniem punktowym led, lecz nie wiem ile punktow potrzebuje i jak je rozmiescic... z gory dziekuje za wszelkie propozycje:))[ATTACH=CONFIG]146615[/ATTACH]

mamy prawie taką samą łazienkę i też zastanawiam się nad oświetleniem. myślałam dwa reflektorki nad lustrem i źródło światła przy suficie - zapalane osobno,

moja łazienka jest jeszcze o 10 cm. węższa i o 10 krótsza. dopiero jest w trakcie "tworzenia" i martwie się jak pomieści ubikację umywalkę i miejsce prysznicowe(bez brodzika-odpływ liniowy). jak masz jakieś fotki ze swojej łazienki to proszę wrzuć