Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W okresach przejściowych wpuszczać tyle ile się da. Aż będziesz miał temp. ściany 24 oC

Masz na mysli wentylacja? Otwartymi oknami? Jak to zrobic zeby w domu nie odczuwac skoku temperatur czy przeciagu? Mieszkasz juz masz jakies doswiadczenia?

Mi sie wydaje, ze tego sie kontrolowac nie da, przez to tylko czasem to jest korzysc, niestety czesciej problem...

Jeżeli nie da się podnieść temp. ścian w okresach przejściowych obojętnie za pomocą jakich sposobów to zysk z akumulacji sprowadza się do jednorazowego wykorzystania w okresie lato jesień ( wejście w sezon grzewczy z wyższą temp. ścian i zejście do komfortowej np. 20oC - później utrzymujecie stałą temp. za pomocą reku i co. zmagazynować można ewentualnie nadwyżkę zysków słonecznych, bytowych). Nie mieszkam w domu z silki nie mam takich doświadczeń.

Jeżeli nie da się podnieść temp. ścian w okresach przejściowych obojętnie za pomocą jakich sposobów to zysk z akumulacji sprowadza się do jednorazowego wykorzystania w okresie lato jesień ( wejście w sezon grzewczy z wyższą temp. ścian i zejście do komfortowej np. 20oC - później utrzymujecie stałą temp. za pomocą reku i co. zmagazynować można ewentualnie nadwyżkę zysków słonecznych, bytowych). Nie mieszkam w domu z silki nie mam takich doświadczeń.

ale teoretycznie to wiesz wszystko ...;)

temperatura ścian = temperatura pomieszczenia ...

wyjątek stanowią słoneczne dni w lecie i okres grzewczy kiedy to temp. powietrza w pomieszczeniu nasłonecznionym/ ogrzewanym jest wyższa ...

Trochę ci pomogę

dom z silki, parterowy 340m2, stropodach 30do50cm styro, poza tym SSZ bez docieplenia ścian, okna szczelnie zamontowane. Póki nie były otwierane, temp w budynku z gołą podłogą w okolicach 25stC, weszli elektrycy, w upały pootwierali wszystkie okna w dzień (2 dni - ostatni pon. i wt). od środy temp w budynku to 28-29stC, duchota niesamowita, wietrzenie kawałkiem 6m GWC (reszty jeszcze brak) nic nie daje, przewiew trochę pomaga bo mniej duszno, ale temperatura nie spada - siedzisz i się pocisz nie mówiąc już o ruchu jakimkolwiek, i pomimo, że chudziak odciąga do gruntu spore ilości ciepła, dupa blada, wentyl zapieprza 480m3/h, 24h/dobę od czwartku, dziś rano temp w budynku 28stC;) wyłączyłem wentyl rano, zobaczę jak będzie jutro, ale już podejrzewam że wyższa. Jak ściany docieplą to będzie lepiej, ale jak w całości to się dopiero w przyszłym roku zobaczy.

Za 2 tygodnie wylewanie podłogówki, woda będzie się lała po oknach

Edytowane przez gentoonx

Kszhu, tu nikt nie wychwala tylko podaje ile jest. Bylem obejzalem dotykalem odczuwalem przepasc miedzy WM (bywam w roznych domach z WM podczas upalow, wlacznie z takim co ma wiekszosc dnia rolety opuszczone, i jest przepasc temperaturowa miedzy tym co widzialem i odczuwalem u Jaska a domami z typowa WM.

W tym przypadku - lato, to WW bije na głowę typową WM i nawet nie wiem jak kszu się będzie starał, to nie jest w stanie wykazać wyższości WM.

Wystarczy popatrzeć na to: 36zietek-rys-09.jpg i wszystko jest jasne i oczywiste.

Poza tym nie kazdy dom nie na kazej dzialce mozna sobie dowolnie sytuowac i "okapowac" zeby ograniczyc zyski sloneczne, ktore to podobno maja zima dac mega zysk.

Tylko ile mam placic za rolety, markizy, zaslony, i co to ma byc za komfort jak wszedzie zaslonie, przyciemnie? Wydam 10 tys min (tyle mialy kosztowac rolety do mojego domu), bede latal otwieral, rozwieral, zaciemnial i co wtedy bede zadowolny? NIe dziekuje.

Moim zdaniem taras z daszkiem w postaci poprzecznie zamocowanych desek jest tutaj dobrym rozwiązaniem. Wysokość i głębokość zadaszenia można sobie wyliczyć. Przyjemne z pożytecznym.

W obecnym domu albo dorobie glikolowca i zrobie wszedzie wywiewy albo zaloze klime (glikolowiec lezy w czesciach, ale podpiecie go do obecnej instalacji nie zrobi zadnej roznicy).

Sądzę, że gdybyś dał więcej izolacji ... Te 16cm PURu w dachu to otwarto czy zamknięto-komorowa ?

ale teoretycznie to wiesz wszystko ...;)

temperatura ścian = temperatura pomieszczenia ...

wyjątek stanowią słoneczne dni w lecie i okres grzewczy kiedy to temp. powietrza w pomieszczeniu nasłonecznionym/ ogrzewanym jest wyższa ...

Jeżeli Ty najpierw robisz później myślisz to współczuję.

Ja pytam bo akumulacyjność silikatów jest wychwalana pod niebiosa. A tutaj okazuję się, że zyski tylko jednorazowe plus mały bonus w/w sytuacjach, które opisałem a potwierdził jasiek

Jeżeli Ty najpierw robisz później myślisz to współczuję.

Ja pytam bo akumulacyjność silikatów jest wychwalana pod niebiosa. A tutaj okazuję się, że zyski tylko jednorazowe plus mały bonus w/w sytuacjach, które opisałem a potwierdził jasiek

Dzieki Jaskowym testom rzeczywistym mamy dzisiaj calkem ciekawe wyniki badan:)

Co do zalet akumulacyjnosci, malo kto juz po wprowadzeniu sie bedzie Ci zdawal relacje z tego, jak sie mieszka naprawde, wiekszosc bedzie swoje zachwalac a co ktorys problem przemilczy, bo przeciez nie mozna sie przyznac do bledu, jakby to na forum wygladalo :p

...

Ja podszedłem do tematu inaczej. Najpierw miałem koncepcję domu, potem poszukałem działki a potem robiłem indywidualny projekt. Dużo rzeczy, również tych "słonecznych" było przeliczone i przygotowane długo przed "rysowaniem" projektu.

Brawo.

Jako jeden z, można by powiedzieć, garstki budujących w naszym kraju podszedłeś do tematu poprawnie, po kolei, kompleksowo, a nie od dupy strony.

Zwłaszcza jeśli chodzi o te słoneczne sprawy

Wniosek taki jak już znany; przy 20cm styropiany docieplenia ściany zewnętrznej, materiał konstrukcyjny nie ma znaczenia, sezon grzewczy porównywalny.

mało jest tam o chłodzeniu, praktycznie nic, ale wnioski można podobne wysnuć

wszystko oczywiście tyczy ocieplenia od zewnątrz, żeby nie było

ale o wpływie wentylacji na chłodzenie na pewno tam nic nie ma ;)

Zgadza się. Wtedy trzeba się ratować.

Ja podszedłem do tematu inaczej. Najpierw miałem koncepcję domu, potem poszukałem działki a potem robiłem indywidualny projekt. Dużo rzeczy, również tych "słonecznych" było przeliczone i przygotowane długo przed "rysowaniem" projektu.

Szanuje Twoj wybor, ale niestety wiekszosc dzialek nie bedzie odpowiadac Twoim wymaganiom, i co wtedy, nie budowac sie wcale?

Poki co pomimo konkretnch zalozen jeszcze nie mieszkasz i poczekamy z ocena po roku, dwoch po zamieszkaniu.

Ja tez ferowalem rozne wyroki przed wprowadzeniem sie...

"dom z silki, parterowy 340m2, stropodach 30do50cm styro, poza tym SSZ bez docieplenia ścian, okna szczelnie zamontowane. Póki nie były otwierane, temp w budynku z gołą podłogą w okolicach 25stC, weszli elektrycy, w upały pootwierali wszystkie okna w dzień (2 dni - ostatni pon. i wt). od środy temp w budynku to 28-29stC, duchota niesamowita, wietrzenie kawałkiem 6m GWC (reszty jeszcze brak) nic nie daje, przewiew trochę pomaga bo mniej duszno, ale temperatura nie spada - siedzisz i się pocisz nie mówiąc już o ruchu jakimkolwiek, i pomimo, że chudziak odciąga do gruntu spore ilości ciepła, dupa blada, wentyl zapieprza 480m3/h, 24h/dobę od czwartku, dziś rano temp w budynku 28stC"

gentoonx

Czemu nie spróbujesz "naprawić" tego, co pacany popsuły?

Rozwieś tam kilka SPORYCH płacht jakiego materiału mocno mokrego.

Bawełna lepsza, bo z syntetyków ścieka... (Prześcieradła jakie są dobre).

Wyprowadzisz sporo ciepła, jak zechcesz...

Wentylację przecież masz... Fizykę znasz...

To.. CZEMU?

miłoszence się dziwię.

W kółko opisuje jak smętny dom sobie postawił...

Poprawić go nie zamyśla...

Adam M.

Fizyka jest okrutna .Jak nawilży to schłodzi ale podniesie wilgotność powietrza.A ta ma wpływ na odczuwanie ciepła.

Przykład . Na działce mam prymitywną klimę,pędzoną wodą do podlewania. Na zewnątrz +32,w środku +26 i 50% wilgotności. Teraz ziemia paruje bo padało i mam w środku 24,5oC i 72% wilgotności.Przy 26oC i 40% było mi chłodno a przy 24,5oC i 72% jest gorąco. W sensie oczywiście odczuwania temperatury. I jeszcze jedno spostrzeżenie.wentylator dmucha ok.120m3/h przez chłodnicę samochodową od Fiata Uno.Chłodnica się rosi od wilgoci ale nic nie ścieka.Przy małym przekroju powierzchni chłodnicy przepływ powietrza jest na tyle intensywny,że odparowuje skropliny na bieżąco.Stąd ilość gr.wilgoci w powietrzu nie ulega zmianie .

ps.kszhu.Nie wiem ile by kosztował komercyjny RSŚ.

"Słoneczne rzeczy" były przeliczane? A linijka słońca wykonana?

Okap w moim piętrowcu ma 120 cm. Latem za wyjątkiem poranków słoneczko świeci jedynie na parapety, zimą ogarnia 2/3 pomieszczeń na piętrze. Przecież to można policzyć, narysować i później mieć powód do zadowolenia.

Jesteście na etapie projektowania/wykonania? Sprawdźcie kąt padania słońca do waszych pomieszczeń po stronie południowej!

Miałem mierzyć co2. Niestety nie dotrwam do północy i nie podam dzisiejszego stężenia.

Na nos czuć że powietrze jest ciężkie, jakies pcv lekko się unosi, do tego jakieś pyłki, w sumie źle się oddycha.

Może z pół godziny wytrzymam, potem pójdę z miernikiem i zmierzę.

Z mojego GWC także jakieś lipne powietrze leci. Za mały i nie czuć już chłodu. Trzeba by nawilżyć.