jasiek71 09.08.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Zadałem pytanie o zabarwieniu technicznym do nydara... Podpowiedz mu co ma odpowiedzieć a ten klimatyzator to też wentyluje ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.08.2013 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Pytałem koleżki.U nas tylko tak? Czy na świecie łagodniej? Odpowiedź mnie powaliła.(zna gość języki)..Na świecie gorzej.Jestem dumny z pochodzenia.Dwóch trolów w wątku to nie dużo..A straty ciepła czy raczej zyski ciepła przez przegrody,to zupełnie inny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.08.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Niepotrzebny wydatek prądu. 500 samo z siebie nie popłynie. no tak ... ok. 140w na max to strasznie dużo ... lepiej zamontować klimatyzator ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.08.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Nie,do wentylacji służy urządzenie do wentylowania. Czyżby jak dzieciom w przedszkolu trzeba tłumaczyć,że wentylacja to wentylacja a chłodzenie to chłodzenie ? ale my mamy 2 w 1... no ale ja będę miał w tym jeszcze ogrzewanie w dni słoneczne ... więc moje będzie 3 w 1 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.08.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Jakie dwa w jednym ? Czemu takie bzdury piszesz ??? Czy Wasze 2w1 schłodzi temp.w domu do 22st.C ? Nie !! To nie pisz bzdur i nie naciągaj inwestorów !!! Tylko mi nie pisz po co mi 22st.C w domu. Szkoda mi ciebie,robisz z buzi i z siebie kubeł na śmieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.08.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Mam zatem merytoryczne pytania odnosnie klimatyzacji: 1. Czy jeden klimatyzator za 1500 pln schlodzi mi dom 180m do 22,23,24,25 oC. Dom pietrowy.2. Jakie sa koszty eksploatacji, konserwacji, napraw ?3. Jaka jest zywotnosc klimatyzatora?4. Czy jest mozliowsc abym nie widzial "tego czegos" na scianie i zebym nie mial halasujacej sprezarki na zewnatrz ? Moze nie ten watek, ale padla propozycja wiec pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.08.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Pytanie merytoryczne tym razem dotyczace WMG. Mam pytanie dotyczace rozmieszczenia wywiewów. Wydaje mi sie, ze warto to omowic szerzej, szczegolnie w porownaniu do projektów typowych WM, w ktorych zasady rozmieszczania nadmuchów i wywiewów sa znane.Zatem jak zasady nalezy stosowac przy planowaniu wywiewow przy stosowaniu WMG ? Czy mozna wykorzystac kanaly WG?Gdzie umieszczac nadmuchy gdy stosuje sie wiecej niz jeden, szczegolnie w domu pietrowym. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.08.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 nydar, ja mam jeszcze pytania, konkretne. Mianowicie chodzi mi o to czy coś byś poprawił u siebie w tej wentylacji WMG gybyś mógł ją zrobić od nowa lub inaczej co byś poradził przyszłym inwestorom planującym WMG? Czy np. te 20mb rury wokół fundamentów daje ci odpowiednią temp. na wejściu do RSŚ ? Czy zakopanie tej rury wokół fundamentów to dobry pomysł ? Czy nie lepszym, oczywiście chodzi o możliwości, byłby żwirowy GWC ?Co z odcinkiem biegnącym między fundamentami. Czy nie warto poprowadzić np. 3 odcinki po np. 8mb rury fi 200 i łączone w jedną 250 i poprowadzić ją środkiem GMC, gdzie jest najwyższa temp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Drogi trolu Arturo.Koszty:WMG - 11 anemostatów, 2 kratki nawiewne,3mb rury fi 120, wentylator kanałowy.GWC- 40mb. rury fi 110GMC -100mb.rurki pex fi 18RSŚ - 1600PLNDokładnych kosztów nie podam bo z branży strikte budowlanej nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Zasada jest banalnie prosta. Jedno pomieszczenie-min.jeden wyciąg.Nie znam powodu aby nie wykorzystać istniejących kanałów WG.Nadmuchy powinny być umieszczane jak najbardziej centralnie w każdej kondygnacji.Gwarantuje to równomierny dostęp do świeżego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Pisałem już to kiedyś.Poprawił bym ilość nadmuchów.Mam jeden a wolał bym dwa.Powodem jest kształt budynku.Od nadmuchu do najdalszego anemostatu mam przeszło 20metrów.20mb GWC nie dopuściło do zamrożenia RSŚ. Nie odnotowałem niższej temp.w RSŚ jak +6oC.Zakopanie rury przy samym fundamencie to zły pomysł,ale 100cm od fundamentu moim zdaniem nie ma znaczącego wpływu na straty ciepła przez fundament. Wydaje się że GWC rurowe jest najtańszym rozwiązaniem i efektywnym. Ze żwirowcami nie mam doświadczenia. W GWC rurowym, w razie nieszczęścia wpuszczasz aerozol wody utlenionej,wentylator rozprowadzi i po kłopocie. W żwirowym czy maxowym tak prosto nie jest..Dlaczego trzy odcinki.Mam jeden centralnie puszczony pod budynkiem na 70-ciu cm od chudziaka i daje radę dla 75m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.08.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 nydar - zapomniałeś o projekcie, drogim rekuperatorze i swojej robociźnie .... ...... razem ok 15 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Masz to pewnie wiesz ile kosztuje WM. Znaczy WMG jakby ułamek tej ceny.No tak ale bez certyfikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.08.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Zasada pomieszczenie=wyciag jest oczywista. Ale co z lokalizacja tychze wyciagow. Przy wejsciu, centralnie, przy oknie. Czy jak duze pomieszczenie - salon - to czy dajemy dwa wyciagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.08.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 jesli napływ masz pod drzwiami to wyciąg w możliwie najdalszym miejscu - zazwyczaj w narozniku pomieszczenia 40-50cm od ścian?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.08.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) jesli napływ masz pod drzwiami to wyciąg w możliwie najdalszym miejscu - zazwyczaj w narozniku pomieszczenia 40-50cm od ścian?? A czemu 40-50 od scian? Poza tym w pietrowce, na parterze trudne do reliazacji, jesli nie chce miec dodatkowej zabudowy pietro wyzej w "srednim" miejscu. Z innej beczki - czy w scianach dzialowych na pietrze mozna wstawic pustaki wentylacyjne i przepust w stropie? Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Ponawiam pierwsze pytanie po raz kolejny,czy Wasze 2w1 czy nawet 3w1 za 5tys.zł da radę schłodzić dom do 22st.C tak jak to potrafi klimatyzator za 1,5tys.zł ??? Ponawiam drugie pytanie po raz kolejny,jakie są koszta instalacji WMG z odzyskiem ciepła dla domu parterowego ??? Jasiek,Nydar,czemu boicie się odpowiedzieć konkretnie na te pytania ? to nawet nie są konkretne pytania ... zamontuj sobie ten klimatyzator za te półtora klocka i opisz nam dokładnie jak schładza się nim Całą chałupę do tych 22*... co do kosztów WMG... montowałem niedawno cały układ u kolegi ( problem z domem opisywany w tym wątku...), cały kompletny działający układ o max wydajności 650m3/h ( zmierzone...)w piętrowym domu o powierzchni 220m2 zamknął się w kwocie 6,7k wraz z moim wynagrodzeniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.08.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 4. Gdzie moge to zobaczyc ? Poczytac jak sie to sprawdzilo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Nie dużo ale więcej niż potrzebuję. I nie wciskaj mi czegoś, czego nie twierdzę - nie potrzebuję klimatyzatora. przecież to jest max wydajność jakiej używam... my też nie potrzebujemy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 4. Gdzie moge to zobaczyc ? Poczytac jak sie to sprawdzilo? he he ... u Arturka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts