miloszenko 10.08.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Takie odwiedziny to ja mam, gruntownie przeprowadzane, po kilka-kilkanaście razy na sezon w RÓŻNYCH technologiach budowania! Od lat pętam się po budowach dokładając coś to tu to tam. WIDZĘ to, na co patrzę... Wybacz szczerość, ale Twój dom jest pełen błędów, z których część dałoby się zminimalizować. Nie masz ochoty ich rozważyć - to Twój problem... "Ja juz wiem, ze gdybym mial wentylacje jak Jasiek, mialbym dzisiaj w domu ..." Albo i nie! Kociołek grzany słoneczkiem postawiłeś! Adam M. Drogi Adamie, prosze o konretna podpowiedz, bo z tego cos-owania i generalizowania chlodniej w chalupie nie bedzie. Moge u siebie odpalic w koncu GGWC, moge sprobowac przebudowac WM tak zeby miec centralne nawiewy i wyciag w kazdym pomieszczeniu, moge zalozyc klimatyzator, moge kupic w cholere zaslon i markiz, to wszystko da sie zrobic, ale kazd z tych opcji powoduje, ze ciezko mi uzasadnic posiadanie WM z reku bo przez 3/4 prawie jej nie uzywam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Adamie.Podbijam. Mam do dyspozycji przeszło 20kwh/dobe.Pierwszy pomysł to podgrzewać ZWU ale nadazostaje dużo.Drugi pomysł to pompa ciepła na peltierach. dalej coś zostaje.Szukam trzeciego pomysłu.Tak małych pc nie znalazłem coby wydziobały z 75m3/h.Mogę poczekać parę lat na pv do napędu coby z blasku księżyca brały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.08.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Tyle na ile ta instalacja pozwala? Poprawnie odpowiedziałem? Adam M. Hmm, z Twojej odpowiedzi wynika, iz wtedy trzeba dac WM na maxa zeby miec spokoj, czyli wrzucac 300 m3/h goracego powietrza. To sie przekonalem jak wentylacja mieszajaca spelnia swoje zadanie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 A łaził który po łące rano jak mgła po kolana się ściele.Tak samo miesza się WMG jak się łazi po pokoju.Tyle że do góry nogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.08.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 miłoszenko KTO Ci każe wrzucać GORĄCE?Wrzucaj lodowate! Wnioskujesz źle!Powtórz logikę! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Rekuperator p-p to jeden z durniejszych pomysłów ludzkości dla domu jednorodzinnego.Aby być sprawnym wymusza przepływy ,a konsekwencją jest wilgotność w domu zimą w okolicach 20%.Ma funkcje on-off.Co umożliwia robienia sobie krzywdy.Ma funkcje regulacji wydajności co umożliwia robienie krzywdy sobie i rodzinie..Siedliskiem czy raczej naturalnym środowiskiem rekuperatora p-p jest hala fabryczna a nie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 A co to ma do faktu, że chłodniejsze po podłodze się ściele i nim doleci do podcięcia w drzwiach do właściwego pomieszczenia to jest tak ciepłe, że dawno jest dużo wyżej a do pokoju wpada bełt. Adamowy "obrzęd gromniczy" dobrze to pokazuje. chłop o gruszce a baba o pietruszce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 A co to ma do faktu, że chłodniejsze po podłodze się ściele i nim doleci do podcięcia w drzwiach do właściwego pomieszczenia to jest tak ciepłe, że dawno jest dużo wyżej a do pokoju wpada bełt. Adamowy "obrzęd gromniczy" dobrze to pokazuje. A skąd ty wiesz drogi adwersarzu,że ciepłe suche jest lżejsze od ciepłego wilgotnego.Mierzyłeś?Pomierz .Dużo wysiłku trzeba coby pomieszać .Taniec i to latino.Może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Jak znajdziesz kasę a ja czas to można spróbować sprzężyć anemostat z czujką CO2 i servo do ustawiania przepływu. myślę że jeszcze na głowę nie upadł ... to ma samo działać a nie jakieś komputery ,sterowniki, siłowniki, czujniki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.08.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Rekuperator p-p to jeden z durniejszych pomysłów ludzkości dla domu jednorodzinnego. Aby być sprawnym wymusza przepływy ,a konsekwencją jest wilgotność w domu zimą w okolicach 20%. Ma funkcje on-off.Co umożliwia robienia sobie krzywdy. Ma funkcje regulacji wydajności co umożliwia robienie krzywdy sobie i rodzinie.. Siedliskiem czy raczej naturalnym środowiskiem rekuperatora p-p jest hala fabryczna a nie dom. Mam pytanie- WMG raczej nie zrobię bo tego nie ogarniam wiec zostaje WM i dajmy na to że zrobiłbym dwa nawiewy w centralnych punktach domu (jeden mnie nie przekonuje i reszta pomieszczeń wyciągi do tego GGWC ( rurowy odpada ze względu na warunki glebowe) to jaką centrale zastosować są takie bez reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.08.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 jaką centrale zastosować są takie bez reku ? Takie jak u Jaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.08.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Takie jak u Jaśka Kurka nie mogłeś już podać jakie to ? Ja naprawdę się staram nie zadawać zbędnych pytań dużo czytam szukam ale czasem potrzebuję jednoznacznej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.08.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 NAPĘD wentylacji.Pudło.Dwa wentylatory, dwa filtry.Dwa wloty, dwa wyloty. Na ten przykład... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.08.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Do Veny Bartosza są wtedy DWA pudła.Jeden wentylator i jeden filtr w każdym pudle. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) tu nie chodzi o chwilowe zyski np przez okna - tylko o nap... słońca na cały dom - prędzej czy później temperatura przegród się podnosi a przy dużej akumulacji nie tak łatwo wrócić do wcześniejszych temperatur - np dziś przy znacznym ochłodzeniu w domu praktycznie żadnej różnicy, bez klimy lub długotrwałego ochłodzenia tego nie zbijesz AKUMULACJA jest przereklamowana! Godz.23.13 temperatura w domu 24,1st.C przy zewnętrznej 15,2 st.C gdzie najwyższa dzisiaj to 24,8st.C w południe podczas obiadu. Temperatura miała mi schodzić w moich silikatach przez tydzień... Chyba mylisz się co do akumulacji,w zimie uważam ją za rewelacyjną,w lecie też nie jest źle. A co do zbijania temperatury,jasiek i nydar i chyba ty też macie cudowny sposób na to czyli wentylacja na opak Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) za to straty przez przegrody powodują ciągłe braki i system grzewczy ciągle pracuje i potrzebuje kWh jedyny zauważalny + to dni gdy braknie Ci np prądu - dzwonią znajomi - mieszkają 2 domy dalej Ty nie masz akumulacji ciepła z kabli w podłodze,po raz kolejny o tym pisze.Jasiek wprowadza cię w błąd twierdząc,ze ciepło rozchodzi się całe do płyty a problem to sterowniki. U Ciebie ciepło z kabli oddawane jest od razu do pomieszczeń i nie masz wogóle akumulacji ciepła w podłodze. Wg mnie zrobiłeś błąd umieszczając kable w rowkach a tym samym pozbyłeś się całkowicie atutu i największej zalety płyty fundamentowej. U mnie po 24h od momentu wyłączenia ogrzewania temperatura spada tylko o 1,5st.C a po 8h tylko o 0,5st.C. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.08.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Do Veny Bartosza są wtedy DWA pudła. Jeden wentylator i jeden filtr w każdym pudle. Adam M. adam o tym piszesz http://www.sklep.hts.net.pl/bartosz/bartosz_vena_.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Miły Adamie. Zabawa intelektualna,wyrzucamy przeszło 20kWh /dobę.Odzyskajmy to.Przecież to jest lepsze od pokera.Nie zajmuj się pudłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam pytanie- WMG raczej nie zrobię bo tego nie ogarniam wiec zostaje WM i dajmy na to że zrobiłbym dwa nawiewy w centralnych punktach domu (jeden mnie nie przekonuje i reszta pomieszczeń wyciągi do tego GGWC ( rurowy odpada ze względu na warunki glebowe) to jaką centrale zastosować są takie bez reku ? Dwa wentyle,jeden do nawiewu z GWC,drugi do wywiewu z pomieszczeń ale musisz się nastawić,ze w zimie będzie ci nawiewało z GWC ok.5-7st.C zamiast 16-17st.C.Przelicz to. Ja bym jednak poszedł w Lunę...nie chcesz odzysku ciepła to wywalasz wymiennik i dajesz kasetę letnią i masz centralę(dwa wentyle) bez reku Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.08.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Tak to Vena 4.Ta na zdjęciu ma już wentylatory kanałowe, ale BEZ filtrów. nydarpost #2700Jak złapać te 20kWh... Łatwo, prosto, tanio... No to ... postudiuj rurki cieplne!Zakres - jaki chcesz.Układ - jaki potrzeba. Nawet z piętra do piwnicy...Podstawy chemii kumasz?Znajdziesz jaką próżniówkę?O twarde lutowanie nie pytam... TEN problem DAWNO rozwiązano. Chyba że wolisz karuzelkę z mrożonymi kulkami...Przemysłówka. Stara ale działa dobrze.Ma silnik a silnik to napęd za pieniądze.Rurka cieplna działa gratis. Na samym gradiencie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts