jasiek71 10.08.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Zadziała bez względu na system wentylacji. 5 osób w 5ciu pokojach jednego domu to nie to samo co 5 osób w jednym pokoju tego samego domu. Wentylacja z wydatkiem na 5 osób na dom nie poradzi sobie z zapewnieniem optymalnych warunków w tym pokoju. Musi wydatek być 5 razy większy. Tylko wentylacja musi o tym wiedzieć. Inaczej tylko można na stałe zwiększyć jej wydatek 5x. Ale to też takie same straty. A teraz Twój pomysł na rozwiązanie? jak będę miał problem z wydajnością wentylacji w moim domu przy jakimś spędzie rodzinnym raz czy dwa razy w roku to sobie otworze okno a nie jakieś pierdololo z komputerami , siłownikami, czujnikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.08.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Zadziała bez względu na system wentylacji. 5 osób w 5ciu pokojach jednego domu to nie to samo co 5 osób w jednym pokoju tego samego domu. Wentylacja z wydatkiem na 5 osób na dom nie poradzi sobie z zapewnieniem optymalnych warunków w tym pokoju. Musi wydatek być 5 razy większy. Tylko wentylacja musi o tym wiedzieć. Inaczej tylko można na stałe zwiększyć jej wydatek 5x. Ale to też takie same straty. A teraz Twój pomysł na rozwiązanie? O kurka to się robi naprawdę skomplikowane - jak żyją ludzie ze zwykła WG muszę chyba kogoś odwiedzić i powiedzieć że żyje w niewiedzy i powinno mu być z tego powodu źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.08.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 POPIERAM!Za duża fabryka na dwa dni w roku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.08.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Dwa wentyle,jeden do nawiewu z GWC,drugi do wywiewu z pomieszczeń ale musisz się nastawić,ze w zimie będzie ci nawiewało z GWC ok.5-7st.C zamiast 16-17st.C.Przelicz to. Ja bym jednak poszedł w Lunę...nie chcesz odzysku ciepła to wywalasz wymiennik i dajesz kasetę letnią i masz centralę(dwa wentyle) bez reku O widzisz do mnie tak trzeba to zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 a ja tak się zapytam ...w jakim kierunku podąża ten wątek ...?jak by ktoś zapomniał to ten jest o hybrydzie grawitacyjno mechanicznej ... chcecie się wykazać swoimi cudami techniki to może do odpowiednich wątków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 No, a jak latem 2 tygodnie upałów to rozwolnienie i przebudowa całej wentylacji. Arturo przesadził z tym klimatyzatorem za 1,5kPLN. Widzę, ze masz małe potrzeby więc dałbyś radę takim przenośnym w salonie. problem jest w tym że to raczej Wy macie problem z Moim domem a nie ja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.08.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Kszhu nie sądzę, że to takie zło - rozważam opcje zobacz jak sobie to wymyśliłem http://imageshack.us/a/img854/4021/bek7.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Kszhu nie sądzę, że to takie zło - rozważam opcje zobacz jak sobie to wymyśliłem http://imageshack.us/a/img854/4021/bek7.png to co ja czy nydar proponujemy to samo zło więc zakładaj jakąś wypasioną centralę i nawiewy w pokojach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Problemu nie ma. A jak jest to tylko w tym, że chcesz wszystkim wciskać swoje rozwiązania. jak jest dobre to dlaczego nie zastosować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Tia .Adam nie ma koncepcji.A ja mam. ..Mam tylko problem z pisaniem.Nie potrafię o obiegu energii tak gładko jak on .Tia ale on kombinuje jak a ja wiem jak..Co nie oznacza że nie jest przewodnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.08.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 to co ja czy nydar proponujemy to samo zło więc zakładaj jakąś wypasioną centralę i nawiewy w pokojach... Czy ja Ci coś zrobiłem ? Nie sądzę, więc jak możesz skomentować to było by mi niezmiernie miło bo daleki jestem od instalowania drogich zabawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.08.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Nie znam się na rozmieszczaniu dlatego czytam normy. Centrala za daleko, wyciągi za blisko nawiewów. Już dziś bez modelowania i sprawdzania na żywo mogę się założyć, że będą martwe strefy. Ale nie umrzesz w nich. Jasne można nad tym popracować - przesunąć wyciągi itp itd - chodzi mi głownie o koncepcje dwóch nawiewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.08.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 nydarPowiem jak Boguś:Co Ty ... wiesz o np. rurkach cieplnych? Piszesz - wiesz.No to rób!Opiszesz jak poszło. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Czy ja Ci coś zrobiłem ? Nie sądzę, więc jak możesz skomentować to było by mi niezmiernie miło bo daleki jestem od instalowania drogich zabawek. mój komentarz będzie niezgodny z obecnymi trendami więc niech się wypowiedzą koledzy ... ja się nie znam... ja tu tylko "biję pianę"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.08.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 mój komentarz będzie niezgodny z obecnymi trendami więc niech się wypowiedzą koledzy ... ja się nie znam... ja tu tylko "biję pianę"... nie doceniasz mnie, jak bym był zgodny z trendami to bym budował jakiś standard i na bank nie zarywał każdego wolnego wieczora od ponad 8 miesięcy aby się czegoś dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Jak to duża różnica w kasie to rób 2 - twierdzą, że działają. Jak nie duża to nie oszczędzaj na tym i daj więcej, ten pokój 13,coś jest teraz lekko pokrzywdzony np. i tylko tyle ...? doradź coś konkretniej koledze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.08.2013 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 O pipach jak by to nie brzmiało to co kolwiek wiem.Rozumiem że temat póki co jest nie rozwiozywalny.Co nie oznacza że nie należy kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Kszhu nie sądzę, że to takie zło - rozważam opcje zobacz jak sobie to wymyśliłem http://imageshack.us/a/img854/4021/bek7.png Zakładamy,że nawiew masz ok.200-300m3/h,dzielisz to po równo na dwa anemostaty i wychodzi po 100-150m3/h,pierwszy "obsłuży" praktycznie tylko salon,drugi będzie miał problem z resztą,przy zamkniętych drzwiach nie widzę tego tym bardziej,że w łazienkach musisz mieć duże wymiany. Jeśli już ja bym zrobił,nawiew i wywiew w każdym pomieszczeniu,regulując to albo skrzynkami albo średnicami. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Zakładamy,że nawiew masz ok.200-300m3/h,dzielisz to po równo na dwa anemostaty i wychodzi po 100-150m3/h,pierwszy "obsłuży" praktycznie tylko salon,drugi będzie miał problem z resztą,przy zamkniętych drzwiach nie widzę tego tym bardziej,że w łazienkach musisz mieć duże wymiany no popatrz ty się a u mnie jeden daje radę całą chałupę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 no popatrz ty się a u mnie jeden daje radę całą chałupę ... Bo Ty i nydar jesteście debeściaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts