jasiek71 12.08.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Żeby działało wydajniej czyli inaczej ekonomiczniej. O...! jest i obrońca... ekonomiczniej to będzie jak nie będziemy inwestować w takie głupoty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 kto widział jak w jego rurowym wymienniku gruntowym wyciekają skropliny ...???a jeżeli już to w jakiej ilości ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.08.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) O...! jest i obrońca... ekonomiczniej to będzie jak nie będziemy inwestować w takie głupoty ... Tylko biegać i regulować prędkość wentylatora ... Przeceiż zamiast wentylatora możesz mieć u siebie takie kratki. Co za różnica ? Dlaczego taka kratka jest be, a wentylator na nawiewie cacy ? Prądu to wogóle nie bierze, nie trzeba regulować i praktycznie nie ma się co zepsuć jak mawia nydar Co wiecej potrzeba ? Policzyłem sobie przepływ powietrza w zimie, dla takich założonych warunków: temp. zewn. -10, wewn. 20., rura z GWC fi 200, wywiew na wysokości ok. 8m w ścianie szczytowej i wyszło mi 220m3/h. Powiedz mi Jasiek, jak zatem to ma działać samodzielnie ? Jak nie przytłumię to mi całe ciepełko z chaty wywieje. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Barth3z 220m3 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Co za pytanie? Dlatego, że Jasiek nie ma kratek a ma wentylator! jak jesteś taki cwaniaczek to zbuduj sobie wentylacje bez wentylatorów i bujaj się z nią w lecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Policzyłem sobie przepływ powietrza w zimie, dla takich założonych warunków: temp. zewn. -10, wewn. 20., rura z GWC fi 200, wywiew na wysokości ok. 8m w ścianie szczytowej i wyszło mi 220m3/h. Powiedz mi Jasiek, jak zatem to ma działać samodzielnie ? Jak nie przytłumię to mi całe ciepełko z chaty wywieje. zakładaj kratki... liczycie, liczycie, liczycie .... to tak trochę jak z tym trzmielem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Z rurą GWC też tak było - nie miał to była be a teraz to najlepsze GWC pod słońcem. Kolega jest po prostu tendencyjny. kiedy i gdzie napisałem że GWC jest Beeee... nawet nie mając go zainstalowanego ...?!!!! pisałem jedynie że ma za małą wydajność aby schłodzić budynek a jak się później okazało trzeba było przerobić wentylację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.08.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 jak jesteś taki cwaniaczek to zbuduj sobie wentylacje bez wentylatorów i bujaj się z nią w lecie ... Wtedy robisz komin solarny, chyba wiesz co to jest ? I po co ci wtedy wentylatorek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Wtedy robisz komin solarny, chyba wiesz co to jest ? I po co ci wtedy wentylatorek ? rób, rób... będziemy podziwiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.08.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 jasiek, może bardziej merytorycznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 jasiek, może bardziej merytorycznie ? krzyhu jest bardziej merytoryczny... ja się nie znam... pod ten komin to trzeba sobie chałupę zbudować a jak będziesz miał parę dni "dżumiastych" to sobie w nim ognisko rozpalisz dla lepszego ciągu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.08.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 jasiek, sam pisałeś o kominie solarnym. Skoro masz wentylator to po co ?"dżumiaste", czyli takie od 15oC w zwyż i bez słońca ? Wtedy uchylasz okno.I proszę nie pisz "rób rób" bo tym wcale nie pomagasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.08.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 jasiek, a ja powiedz mi o WMG w twoim domu. Domek masz piętrowy i nieco podobny do mojego.Z tego co kojarzę, to mówiłeś, że sypialnie masz na piętrze. Czy w takim bądź razie na parterze w nocy nikt nie przebywa ? Jeśli tak, to niepotrzebnie wentylujesz parter. Nie myślałeś, żeby na noc odcinać wywiewy na dole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.08.2013 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Zarobiony jestem to nie dałem rady podjechać i podpytać.Ale wydaje mi się że dla domu piętrowego to nie jest głupi pomysł.Choćby po to aby nadmuch wiedział na która kondygnację lecieć. I nie lecieć jak nie potrzeba. U siebie to jeszcze nie wiem ,zależy jaka cena.chyba że dla pr.zetestowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.08.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Nydar, czy jestes w stanie oszacowac efektywnosc dogrzewania GMC solarem? Czy wiesz moze ile chodzila pompka od niego? jaka maksymalna temperature gruntu pod wylewka osiagnales tuz przed sezonem grzewczym? Jesliby przyjac ze temp gruntu spada o jakies 1,5 stopnia/miesiac to czy te zmiany pod domem nastepuja szybciej? W koncu to bedzie wiekszy gradient... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.08.2013 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Maksymalnie pod posadzką miałem 22 z kawałkiem .Najniższa to 15 z kawałkiem w połowie kwietnia.Od 15kwietnia temperatura przestała spadać .zmiany temperatury są spłaszczane przez RSŚ. Bądź co bądź dzień w dzień od jesieni do wiosny 4-5kWh z szarych ścieków odbiera powietrze,a wędruje przez GMC. Kolektor w sezonie produkuje +/- 2000kWh .Ile gdzie na co idzie nie wiem bo nie jest to opomiarowane.Ale z solara na bufor,z bufora do GMC a z GMC do solara. Obieg na pierwszy rzut oka zawiły ale w rzeczywistości bardzo prosty,realizowany jedną pompką obiegową. Jak się dużo kąpiemy to do GMC z solara idzie mało ale nadrabiają wtedy ścieki. Jak nie rurą go to pałą. To co na dach dociera to moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.08.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Nydar, czy jestes w stanie oszacowac efektywnosc dogrzewania GMC solarem? Pozdrawiam GMC jest to mocno przereklamowany gadżet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.08.2013 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Rzadko się z tobą zgadzam,ale masz rację. Żarcia nie chce robić i po plecach odmawia drapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.08.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Nydar, co to za bufor, masz jakis zasobnik do odkladania ciepla na pozniej czy choci o GMC? Ten solar ma cos oprocz pompki i pexa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.08.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy w takim bądź razie na parterze w nocy nikt nie przebywa ? Jeśli tak, to niepotrzebnie wentylujesz parter. Nie myślałeś, żeby na noc odcinać wywiewy na dole ? Nie chcę pisać jak ADAM, ale chyba muszę, MAŁO WIESZ. Nie wietrz pomieszczenia, uszczelnij silikonem, poczekaj, potem sprawdź co jest w środku. To żartem, ogólnie należy wietrzyć, nawet te pomieszczenia których nie używamy:) Nie jest ważne jak długo tam nie wejdziemy, mają mieć wentylacje , inaczej będzie grzybek pod rożną postacią. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.08.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Powiedzmy że w salonie jesteś tylko 10godzin na dobę.W ciągu roku wyjdzie 212 dni bez wentylacji.Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts