karolek75 14.08.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Wyrównuje się błyskawicznie.... Naprawdę nie ma znaczenia - czy wentylacja jest od dołu czy od góry - powyższe rysunki są wyssane z palca. Rozumiem, ze pisales z tego prace doktorską? Czy mozesz podeslac linka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Rozumiem, ze pisales z tego prace doktorską? Czy mozesz podeslac linka ? Nie! Puściłem bąka! Szanowny Panie, Pan zapali papierosa, otworzy zmywacz do paznokci, rozleje benzynę !! za chwilę będzie śmierdziało w całym mieszkaniu. Pan smaży rybę i włączy okap 500m3/h 0.5 m nad patelnią a i tak w całym domu będzie czuć!! Jak nie ma Pan miernika CO2 to pożyczę i Pan Swoją pracę doktorską napisze. Nawet gdy w 10m2 pokoju graliśmy w 4 osoby w brydża - to w pustym pokoju obok CO2 było prawie identyczne. Przecież pomieszczenia w domu są połączone wentylacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 14.08.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Kwestia WMG i domu pietrowego juz sie kilka razy tutaj przewinela. Zrobienie WMG na parterze to "standardowe" rozwiazanie tutaj rozpatrywane. Ale co w pietrem/poddaszem uzytkowym? Pomieszczenia buforowego nie ma i nie bedzie. Windy zamiast schodow nie planujemy. Wiec jak rozwiazac nawiew na pietrze? Tak aby powietrze jednak nie schodzilo sobie schodami i pedzilo do wyciagow parterowych (albo opadalo na podgloge) ale jednak zechcialo spenetrowac pomieszczenia na pietrze? Moze odrebny nawiew dla kazdego pokoju ab y uzyskac stratyfikacje powietrza? Tylko robi sie z tego instalacja skomplikowana a ma byc jak najprostsza. Krotko. Jak powinna wyglada instalacja WMG dla domu pietrowego? Macie jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 A co z 10-12 litrami wody dziennie ( przy 2+2) na poddaszu nieogrzewanym z kondensacji pary ? Centrala wentylacyjna tyle mniej więcej odprowadza do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.08.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie! Puściłem bąka! Szanowny Panie, Pan zapali papierosa, otworzy zmywacz do paznokci, rozleje benzynę !! za chwilę będzie śmierdziało w całym mieszkaniu. Pan smaży rybę i włączy okap 500m3/h 0.5 m nad patelnią a i tak w całym domu będzie czuć!! Jak nie ma Pan miernika CO2 to pożyczę i Pan Swoją pracę doktorską napisze. Nawet gdy w 10m2 pokoju graliśmy w 4 osoby w brydża - to w pustym pokoju obok CO2 było prawie identyczne. Przecież pomieszczenia w domu są połączone wentylacyjnie. No wiec mozliwe ze tego baka poczuje. Przy mieszajacej z pewnoscia. Poszlo z pokoju do kuchni. A potem w ramach rekuperacji przez mikronieszczelnosci urzadzenia wrocilo wszedzie. Ja tego nie neguje. Praca doktorska rowniez nie. Wg zawartych w niej informacji stezenie baka bedzie najwyzsze pod sufitem. I zostanie szybciej usuniete. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 No wiec mozliwe ze tego baka poczuje. Przy mieszajacej z pewnoscia. Poszlo do z pokoju kuchni. A potem w ramach rekuperacji przez mikronieszczelnosci urzadzenia wrocilo wszedzie. Ja tego nie neguje. Praca doktorska rowniez nie. Wg zawartych w niej informacji stezenie baka bedzie najwyzsze pod sufitem. I zostanie szybciej usuniete. Raczej przy podłodze... nie suficie, siarkowodór zalega w kanałach, studzienkach... Słaba ta praca doktorska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.08.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Nie! Puściłem bąka! Szanowny Panie, Pan zapali papierosa, otworzy zmywacz do paznokci, rozleje benzynę !! za chwilę będzie śmierdziało w całym mieszkaniu. Pan smaży rybę i włączy okap 500m3/h 0.5 m nad patelnią a i tak w całym domu będzie czuć!! Jak nie ma Pan miernika CO2 to pożyczę i Pan Swoją pracę doktorską napisze. Nawet gdy w 10m2 pokoju graliśmy w 4 osoby w brydża - to w pustym pokoju obok CO2 było prawie identyczne. Przecież pomieszczenia w domu są połączone wentylacyjnie. No i po co mącisz. Jak zwykle... Puszczaj sobie bąków ile chcesz i wąchaj. My nie o zapachu, tylko o CO2. Wiesz czym się różni CO2 od zapachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Ja mące ? Po co Pan takie oszustwa umieszcza? Co ktoś nie ma miernika? Nawet jak w jednym pokoju jest klika osób a w drugim nikogo to CO2 będzie prawie takie same. Mam w tej chwili 476ppm przy podłodze i 486 pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.08.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Zapach nie rozchodzi się tak samo jak CO2, więc porównywanie go do bąka jest mąceniem.Co do CO2 w pokoju z osobami grającymi w brydża (pomijam zapachy) może być nawet niższa niż w pokoju obok. Wszystko zależy od sposobu wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.08.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Czas zakończyć WOD -wentylacje okiennoo dachową . Bo sezon grzewczy zacznę w sierpniu.Z lenistwa , nie zacząłem jeszcze zmian w wentylacji. Ma to swoje dobre strony,Wymyslilem cos innego.Chce przerobić wszystkie anemostaty na wywiewne, a nawiew do pomiesczeń realizować nawiewem z centrali WM za reku. Kanał 200 dziele na 2 kanały po 160 .Jeden wyprowadzam na dole drugi na piętrze. Powód ? Wydaje mi się ( po wrazeniach z WOD) , że w domu pietrowym ma ten sposób większy sens.Zrównoważone nawiewy z wywiewami. Klocek - centrala zostaje . Drobna przeróbka kanałów do którychh jest dostęp to juz pikuś. Lejcie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Wyłączyłem wentylację, pozamykałem "otwory" zrobię pomiar z 30 min. pomieszczenie 35m/2.5. jedna osoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Zapach nie rozchodzi się tak samo jak CO2, więc porównywanie go do bąka jest mąceniem A jak? Jakaś inna zasada? Robię pomiary na zywo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.08.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Chce przerobić wszystkie anemostaty na wywiewne, a nawiew do pomiesczeń realizować nawiewem z centrali WM za reku. Kanał 200 dziele na 2 kanały po 160 .Jeden wyprowadzam na dole drugi na piętrze. Powód ? Wydaje mi się ( po wrazeniach z WOD) , że w domu pietrowym ma ten sposób większy sens. Zrównoważone nawiewy z wywiewami. Klocek - centrala zostaje . Drobna przeróbka kanałów do którychh jest dostęp to juz pikuś. Lejcie .... Nie ma co lać Dokładnie tak chcę zrobić u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.08.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Nie ma co lać Dokładnie tak chcę zrobić u siebie. To powiedz tym co chcą kupić ą, ę reku za naście tysi , PO CO ? Po co wykładać taką kasę , skoro wiem , że w okolicach lata wracam do WOD , bo to jest dopiero swieże powietrze. Ale to u mnie .... Dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.08.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Ja mące ? Po co Pan takie oszustwa umieszcza? Co ktoś nie ma miernika? Nawet jak w jednym pokoju jest klika osób a w drugim nikogo to CO2 będzie prawie takie same. Mam w tej chwili 476ppm przy podłodze i 486 pod sufitem To teraz poczekaj do zimy, wykonaj międzyczasie WW lub WMG z nawiewem zimnego czystego powietrza przy podłodze i wywiewnikach w sufitach i wtedy pomierz CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.08.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Ja mące ? Po co Pan takie oszustwa umieszcza? Co ktoś nie ma miernika? Nawet jak w jednym pokoju jest klika osób a w drugim nikogo to CO2 będzie prawie takie same. Mam w tej chwili 476ppm przy podłodze i 486 pod sufitem Tomku, Zdaje sie ze mowisz o WM. Rozszyfruje skrót: Wentylacja mechaniczna. Zwana rowniez mieszajacą. Wiekszosc na tym forum dostrzega roznice z WW. Nie wierze ze ty nie. Co do roznicy pomiedzy CO2 i zapachami - różnia sie wzorem chemicznym i wlasciwosciami. Trzeba porownywac konkretny "zapach" z CO2. Dla przykladu prog wyczuwalnosci - za Wikipedia - w ppm: siarkowodoru: 0,008 amoniak: 5.20 benzen: 12 my rozmawiamy o CO2, ktorego stezenia wahaja sie od 400 do powiedzmy 2000 ppm. Troche inna skala. Inne substancje i inne zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Zdaje sie ze mowisz o WM. Rozszyfruje skrót: Wentylacja mechaniczna. Zwana rowniez mieszajacą. Wiekszosc na tym forum dostrzega roznice z WW. Nie ma żadnej - identycznie jest pomieszane . Wyłączyłem wentylacje 13.45 - podałem ilość przy podłodze i pod sufitem... za 5 min zrobię kolejny pomiar - siedzę w przeciwnym rogu niż mierniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.08.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Ale jaki będzie morał tego testu ?Przeczytaj temat wątku. My tu o wentylacji. O wentylacji WMG, czyli coś "lepszego" od typowej WM. Skuteczność pozbywania się CO2 w WMG lub WW jest większa niż w WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Mam w tej chwili 476ppm przy podłodze i 486 pod sufitem Po 30 minutach: 746ppm przy podłodze 755ppm pod sufitem. mierzymy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Ale jaki będzie morał tego testu ? Przeczytaj temat wątku. My tu o wentylacji. O wentylacji WMG, czyli coś "lepszego" od typowej WM. Skuteczność pozbywania się CO2 w WMG lub WW jest większa niż w WM. Morał? Że nie ma znaczenia czy nawiew jest z boku z góry w podłodze... stężenie CO2 będzie takie same niezależnie od miejsca nawiewu. Dyfuzja gazu jest znacznie szybsza niż wentylacja - i te rysunki co wyżej są wyssane z palca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts