Barth3z 14.08.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 mierzymy dalej Po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.08.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Morał? Że nie ma znaczenia czy nawiew jest z boku z góry w podłodze... stężenie CO2 będzie takie same niezależnie od miejsca nawiewu. Dyfuzja gazu jest znacznie szybsza niż wentylacja - i te rysunki co wyżej są wyssane z palca! No to jaki sens robić pomiary bez wentylacji ? Zrób pomiary CO2 przy WM a później przy WW. Wtedy będzie sens rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.08.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Po 30 minutach: 746ppm przy podłodze 755ppm pod sufitem. mierzymy dalej wcześniej podałeś ... "Mam w tej chwili 476ppm przy podłodze i 486 pod sufitem " a teraz po wyłączeniu wentylacji jest mniej ... może czas zamknąć drzwi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Szykuję kanał 80 mm z wentylatorem od kompa - 80mm - około 45m3/h - Ponowie pomiary pompując powietrze przy podłodze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 wcześniej podałeś ... "Mam w tej chwili 476ppm przy podłodze i 486 pod sufitem " a teraz po wyłączeniu wentylacji jest mniej ... może czas zamknąć drzwi ... to było o 13.45. drugi wynik po 30 minutach: 746ppm przy podłodze 755ppm pod sufitem. Jak widać rozkład taki sam jak przy włączonym reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.08.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie ma żadnej - identycznie jest pomieszane . Wyłączyłem wentylacje 13.45 - podałem ilość przy podłodze i pod sufitem... za 5 min zrobię kolejny pomiar - siedzę w przeciwnym rogu niż mierniki . Tomku, Tylko ze ty teraz nie masz zadnej wentylacji. A my tu o WMG (WW jesli chodzi o wymiane powietrza). Prosze, załóż watek o rozkładzie CO2 w pomieszczeniu bez wentylacji zatem. Jesli dalej twierdzisz, ze nie ma zadnej roznicy pomiedzy WW a WM - ja koncze dyskusje z Tobą. Pozdrawiam. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 14.08.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 panie Tomaszu.. w swojej dobroci jakby Pan mogl jeszcze pomierzyc ppm'y w pomieszczeniu brudnym z wyciagiem, najlepiej malym, przy dzialajacej wentylacji i zamknietych drzwiach. Idealnie byloby przy roznych przeplywach, ale nie smiem prosic. Moze jakas gazete, zeby dalo sie wysiedziec z godzinke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 No to jaki sens robić pomiary bez wentylacji ? Zrób pomiary CO2 przy WM a później przy WW. Wtedy będzie sens rozmawiać. Bo nie chodzi o stężenie tylko dyfuzje! Czy się CO2 z jednego źródła w 35m2 wymiesza idealnie - niezależnie od tego czy nawiew jest na górze na dole czy wcale! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.08.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Kwestia WMG i domu pietrowego juz sie kilka razy tutaj przewinela. Zrobienie WMG na parterze to "standardowe" rozwiazanie tutaj rozpatrywane. Ale co w pietrem/poddaszem uzytkowym? Pomieszczenia buforowego nie ma i nie bedzie. Windy zamiast schodow nie planujemy. Wiec jak rozwiazac nawiew na pietrze? Tak aby powietrze jednak nie schodzilo sobie schodami i pedzilo do wyciagow parterowych (albo opadalo na podgloge) ale jednak zechcialo spenetrowac pomieszczenia na pietrze? Moze odrebny nawiew dla kazdego pokoju ab y uzyskac stratyfikacje powietrza? Tylko robi sie z tego instalacja skomplikowana a ma byc jak najprostsza. Krotko. Jak powinna wyglada instalacja WMG dla domu pietrowego? Macie jakies pomysly? u mnie dmucha z wysokości stropu pomiędzy piętrami i jest git ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 panie Tomaszu.. w swojej dobroci jakby Pan mogl jeszcze pomierzyc ppm'y w pomieszczeniu brudnym z wyciagiem, najlepiej malym, przy dzialajacej wentylacji i zamknietych drzwiach. Idealnie byloby przy roznych przeplywach, ale nie smiem prosic. Moze jakas gazete, zeby dalo sie wysiedziec z godzinke? Zrobię pomiary dla tych co nie chcą być wpuszczani w kanał, dla tych co chcą być wpuszczeni - pomiary i tak nie mają sensu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.08.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Zrobię pomiary dla tych co nie chcą być wpuszczani w kanał, dla tych co chcą być wpuszczeni - pomiary i tak nie mają sensu! przecież takie pomiary już robiliśmy... no ale ja z nydarem to przecież wszystkich w kanał ... no może w pomyje czy inne mydliny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 14.08.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 no ale ja nie chce hehehe : ) ; p ma pan to poczucie humoru ; p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 godzina 14.45przy podłodze 846ppm pod sufitem 850 ppm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.08.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Bo nie chodzi o stężenie tylko dyfuzje! Czy się CO2 z jednego źródła w 35m2 wymiesza idealnie - niezależnie od tego czy nawiew jest na górze na dole czy wcale! bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.08.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 godzina 14.45 przy podłodze 846ppm pod sufitem 850 ppm to teraz włącz wentylacje tak aby dołem nawiewało z zewnątrz a wyciągało pod sufitem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.08.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 skacząc po różnych wątkach i śledząc różne herezje jakoś przestaje mnie dziwić że ludzkości trzeba było iluś tam tysięcy lat a może i nawet pomoc "z zewnątrz" aby dojść do obecnego poziomu wiedzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 to teraz włącz wentylacje tak aby dołem nawiewało z zewnątrz a wyciągało pod sufitem ... Szykuje nawiew - zaraz włączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.08.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Szkoda tylko ze TB nie pomogli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 skacząc po różnych wątkach i śledząc różne herezje jakoś przestaje mnie dziwić że ludzkości trzeba było iluś tam tysięcy lat a może i nawet pomoc "z zewnątrz" aby dojść do obecnego poziomu wiedzy ... A cóż to za wiedza - odczytać wskazania miernika? Pan nie przesadza? Już Pan panikuje? Czy przygotowania, że ja czytać nie potrafię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.08.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Szykuje nawiew - zaraz włączę. najlepiej tak z 500m3/h w tym pomieszczeniu... od razu będzie widać uwarstwienie ... oczywiście najlepsze wyniki wyjdą jak nikt w nim nie będzie przebywał w trakcie "testu" bo jeszcze by coś zakłócił w tych pomiarach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts