nydar 21.01.2013 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Wydaje mi się,że nie powinniśmy przeginać w pędzie do oszczędzania.Wyznaczyłem dla swojego domu nieprzekraczalną minimalną ilość świeżego powietrza dla trzech osób na poziomie 70m3/h.tj.1680m3/dobę.Po pierwsze.Jest to wystarczająca ilość dla trzech osób aby utrzymać na odpowiednim poziomie wilgotność i stężenie CO2.Dla wilgotności jest to nawet za dużo,ale dla CO2 na pograniczu zaleceń.Po drugie jest to ilość odpowiednia do odzysku zgromadzonej latem energii cieplnej w GWC i GMC.Większy objętościowo przepływ świeżego powietrza opróżnił by przedwcześnie zgromadzoną energię.Po trzecie .70m3/h jest ilością idealną do odbioru ciepła z RSŚ dla trzyosobowej rodziny,korzystającej z wanny,prysznica pralki i zmywarki.Zmniejszanie napływu świeżego powietrza w sensie energetycznym nic nie da,ponieważ te trzy podsystemy systemu wentylacji są wystarczająco sprawne aby podgrzać 70m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.01.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Mój Jangaz 350ka przy wymianie 50% pobiera18W; a przy 25% 14W - więc każdego na taki prąd stać.... PS. Dekoder "n"-ki pobiera w trybie oczekiwania 21W - dla ciekawostki włączony pobiera tyle samo!!!!! - polecam wyłącznik czasowy i mamy zaoszczędzony prądzik na wentylację ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.01.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Mój Jangaz 350ka przy wymianie 50% pobiera18W; a przy 25% 14W - więc każdego na taki prąd stać.... przy jakich warunkach zewnętrznych ...? ile na minusie...? ps. moja wentylacja od grudnia nie pobrała nic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2013 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Arturo.Nic się nie zmieniło.Cały czas było z sensem.Mierzenie pozwoliło tylko ustalić optimum.Normy czy zalecenia prowokują jedynie wygórowanymi ilościami do kombinowania i robienia sobie kuku.Wiem,że aby utrzymać wilgotność >40% w mroźną pogodę,trzeba mieć plantację doniczek, nawilżacze w każdym pomieszczeniu albo dławić wentylację poniżej 30m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 przy jakich warunkach zewnętrznych ...? ile na minusie...? ps. moja wentylacja od grudnia nie pobrała nic ... mierzyłem przy -8 ...ale temp. zewnętrzna nie ma chyba nic do poboru wentylatorów....-przy najmniej u mnie bo mam GGWC pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.01.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 mierzyłem przy -8 ...ale temp. zewnętrzna nie ma chyba nic do poboru wentylatorów....-przy najmniej u mnie bo mam GGWC pozdr. właśnie ...GGWC po przelocie przez wymiennik masz ok. 0* ... więc uwzględniając sprawność centrali i program układu zapobiegającego szronieniu masz prawdopodobnie znacznie wolniejszy bieg wentylatora nawiewowego niż wyciągowego ... a co to oznacza to wiadomo ... jak możesz i masz czym to pomierz wydajności na czerpni i wyrzutni przy takim zużyciu energii jak podajesz ja mierzyłem ostatnio dwie 500" i takie coś zaobserwowałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.01.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 To dobrze czy nie?? ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.01.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 właśnie ...GGWC po przelocie przez wymiennik masz ok. 0* ... więc uwzględniając sprawność centrali i program układu zapobiegającego szronieniu masz prawdopodobnie znacznie wolniejszy bieg wentylatora nawiewowego niż wyciągowego ... a co to oznacza to wiadomo ... To dobrze czy nie?? ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.01.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 To dobrze czy nie?? ;-D a jak myślisz...? jeżeli system wentylacyjny powoduje podciśnienie w domu to sprawność całości jest mizerna gdyż braki na nawiewie są uzupełniane przez wszystkie nieszczelności budynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.01.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 po przelocie przez wymiennik masz ok. 0* ...więc uwzględniając sprawność centrali i program układu zapobiegającego szronieniu masz prawdopodobnie znacznie wolniejszy bieg wentylatora nawiewowego niż wyciągowego a jeśli biegi są takie same??? -mam zwykły sterownik E1 (pokrętło) i niesądzę by mogły byc rózne biegi.... przy wlocie 0st nie powinno chyba następować odszranianie.... biegi najlepiej musiałbym zmierzyć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.01.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) a jeśli biegi są takie same??? -mam zwykły sterownik E1 (pokrętło) i niesądzę by mogły byc rózne biegi.... przy wlocie 0st nie powinno chyba następować odszranianie.... biegi najlepiej musiałbym zmierzyć .... ale silniki stało prądowe ( płynna regulacja...)? muszę wybadać temat bo coś za niskie to zużycie ... na stronie J-G piszą... " System odszraniania: aktywny system mierzący temperaturę powietrza na powietrzu usuwanym, zmniejszający wydajność nawiewu przy przymarzaniu wymiennika lub całkowicie wyłączający nawiew na krótki czas (w zależności od warunków). " i dokładnie takie coś zaobserwowałem ... mniejsze zużycie energii też ... Edytowane 21 Stycznia 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.01.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 ale silniki stało prądowe ( płynna regulacja...)? li tylko stałoprądowe !! ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.01.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 li tylko stałoprądowe !! ;-D E1- sterowanie ręczne na zasadzie pokrętła regulacji wydajności układ elektroniczny realizuje tylko funkcję zabezpieczenia przed oszronieniem wymiennika i steruje podgrzewem tacy na skropliny. Brak sterowania automatycznym by-passem i gwc. i wszystko jasne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.01.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 E1- sterowanie ręczne na zasadzie pokrętła regulacji wydajności układ elektroniczny realizuje tylko funkcję zabezpieczenia przed oszronieniem wymiennika i steruje podgrzewem tacy na skropliny. Brak sterowania automatycznym by-passem i gwc. i wszystko jasne ... czyli prostota znów górą... ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 22.01.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 właśnie ...GGWC po przelocie przez wymiennik masz ok. 0* ... Dzisiaj: temp zewn.: -12,5st temp glikolu (na zasilaniu)w GGWC 7st temp powietrza na czerpni za wymiennikiem GGWC 3st temp nawiewu z anemostatu 20st wymiana powietrza 50% (ok 125m3/h) wilgotność w domu 48% temp. w domu 22 st pobór pradu przez reku 18W chyba nie jest żle ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.01.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Dzisiaj: temp zewn.: -12,5st temp glikolu (na zasilaniu)w GGWC 7st temp powietrza na czerpni za wymiennikiem GGWC 3st temp nawiewu z anemostatu 20st wymiana powietrza 50% (ok 125m3/h) wilgotność w domu 48% temp. w domu 22 st pobór pradu przez reku 18W chyba nie jest żle ;-D Wynik calkiem calkiem:) A jakie ponosisz wydatki na CO w tym czasie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 22.01.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Wynik calkiem calkiem:) A jakie ponosisz wydatki na CO w tym czasie ? Pozdrawiam W tym miesiącu wychodzi średnio 50 kWh/dobę ale temperatury mocno minusowe. Mam grzałki w buforze - tylko II taryfa. Jest to pierwszy sezon i sporo wilgoci - myślę że w przyszłym będzie min 30%mniej ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.01.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A jaki masz domek ? Opisalbys ile gdzie jakiej izolacji ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.01.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 720m3/dobę :24h =30m3/h ,co jest wbrew normie ,ale nie wbrew zasadom obowiązującym zimą wśród posiadaczy WM i rekuperatora.Rekuperator szarych ścieków jest podłączony do systemu,ale jak to czasami bywa,zabrakło dwuskładnikowego PUR .Za 3-4 dni dokończę izolację.Ale te złe początki są obiecujące.Wlot powietrza świeżego do domu ma +18,1oC.Nie mam kontroli jak spada temp.w GMC ,ale temperatura jak na razie jest zadawalająca. Nydar, jak Ty sie dostajesz do tego ustrojstwa ? Pisales, ze jest w ramach GMC, tzn pod fundamentem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.01.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 wymiana powietrza 50% (ok 125m3/h) te procenty nic nie mówią ... ile dokładnie na czerpni i wyrzutni ...? a tak w ogóle 350' na 50% ma 125m3/h...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts