karolek75 16.08.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 @jasiek Do tego zmierzam, ze wg mnie dyfuzja nie jest tak błyskawiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.08.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 @jasiek Do tego zmierzam, ze wg mnie dyfuzja nie jest tak błyskawiczna. bo nie jest ... jak porobisz trochę pomiarów przy podłodze i suficie w trakcie przebywania w pomieszczeniu to wyraźnie widać wzrost stężenia w górnej części... oczywiście przy otwartym oknie nic nie zaobserwujesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.08.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Fajne, i jest w Polsce: http://sklep.maqsimum.pl/produkt/netatmo-weather-station Cena też przystępna. zamowione . za 179$. dobrze ze zona nie czyta FM - utopie w fundamentach. W kraju bedzie niestety najwczesniej w pazdzierniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.08.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Karolek.Witamy w gronie ludowych doktorantów. Teoria o dyfuzji teorią a życie jakby życiem.Projektując swoją wentylację,korzystałem z wzorku:V=m/{10 do -6 x (Sw - Sz) l/hgdzie; m- wydzielane CO2 w litrach Sw- oczekiwane stężenie CO2 w ppm Sz- stężenie CO2 na zewnątrz domuDo obliczeń przyjąłem m=36L/h ,Sw=1000ppm, Sz= 400ppm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.08.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Szanownemu TB w dwie minuty sie wyrownalo przez usunieta uszczelke ! Ile to m2 powierzchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.08.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 W kraju bedzie niestety najwczesniej w pazdzierniku. "Produkt dostępny od ręki w sklepie w Szczecinie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.08.2013 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Gdyby dyfuzja była rzeczywiście tak błyskawiczna jak sugerują co niektórzy,to dopiero było by ciekawie przy WMG. Jeden nadmuch i jeden wyciąg.Wszystkie firmy instalujące systemy wentylacyjne w domach szlag by trafił.Znowu by było na Tuska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.08.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) Sie nie rozpedzaj nydar. Wentylujac nie tylko o CO2 chodzi przeciez Ale ty raczej ironicznie wiec niepotrzebnie pisze ... Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.08.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 "Produkt dostępny od ręki w sklepie w Szczecinie" Ale ja jestem poza krajem to kupuje tam gdzie taniej i szybciej - najpierw sie pobawie tym sam ! Dodatkowo mozna jeszcze dolozyc do 3 wew. czujnikow. Razem 5 pkt pomiaru. Wszysko WIFI, na serwerze w necie. Pierze i gotuje ! Śmieci wynosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.08.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Dodatkowo mozna jeszcze dolozyc do 3 wew. czujnikow. Razem 5 pkt pomiaru. Wszysko WIFI, na serwerze w necie. Pierze i gotuje ! Śmieci wynosi To naprawdę fajne urządzonko. Ma API. Dzięki temu można wysterować cokolwiek, wzgledem wartości pomiarowych z tego cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.08.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Kszhu, napiszesz mi sterowanie do przepustnic na nawiewie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.08.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 A może być centrum dowodzenia dla wentylatora? Za dużo ppm-ów to podkręca wentylatorek,jak w normie to zwalnia. To by fajne było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 16.08.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Najlepiej jeszcze nawiew podzielić na część dzienną i nocną do tego regulowana przepustnica i mamy komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.08.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 luzik... w takim razie po co się tutaj co niektórzy "spuszczają" z odległościami do anemostatów czy ich usytuowaniem ... Też nie wiem po co? - zupełnie dla wentylacji nie ma znaczenia gdzie jest anemostat. Dyfuzja jest nieporównywalnie szybsza od wentylacji domowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.08.2013 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 A kto twierdzi,że WM jest beznadziejna.Wentyluje i to jest jej zadanie.Spełnia swoją rolę.A że spełnia ją gorzej od WMG,to cóż, trudno. Od WMG lepsza jest tłokowa. I co mam się pochlastać,że jest coś lepszego od tego co mam?Podałem wyżej wzorek na stężenie CO2.Popatrzyłeś? Policzyłeś? Zły wzorek?Korzystałem z niego .Wyszło że wystarczy 60m3/h. Okazało się w praktyce, że jednak 75m3/h.Bo żaden wzorek ani kalkulatorek nie jest w stanie przewidzieć wszystkich zmiennych.Są kraje na świecie,gdzie ustawodawca określa max.stężenie CO2. Musi być uznał,że to stężenie określa skuteczność wentylacji .Ilość nie świadczy o jakości.Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.08.2013 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Zobacz jak i z czym się komunikuje, jak wystawia dane itd. Jeśli standard jakiś to pikuś ale jak trzeba pisać interfejs... to kolejka dłuuuuga:) Toż ja o tym piszę cały czas ale widać niezrozumiale. Jeden czujnik CO2 na centralnym wywiewie (chyba wszystkie masz zebrane w jedno) i jego odczyt minus odczyt czujnika na wejściu podstawą do ustalenia wydatku. Tylko, że... jak zaprosicie sobie z żoną do sypialni przyjaciółkę na zimowy weekend i tam stężenie bardzo wzrośnie to przewietrzysz sobie ostro całą chałupę. Przydałaby się regulacja wydatku per pomieszczenie. Myślałem raczej o domu dwukondygnacyjnym.Nawiew na dół i górę non stop X. Rosną ppm-y na dole,zwiększa się ilość powietrza na dole.Rosną na górze,zwiększa się na górze. Spytałem się żony o jaką przyjaciółkę na zimowy weekend. Ups. Powiedziała żem świnia.Nawet tłumaczenie ,,dla celów naukowych" nie pomogło. Może twoja będzie bardziej nowoczesna? Ja mierniczek porzyczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.08.2013 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Też nie wiem po co? - zupełnie dla wentylacji nie ma znaczenia gdzie jest anemostat. Dyfuzja jest nieporównywalnie szybsza od wentylacji domowej. Obawiam się drogi TB,że to kolejna niepopularna teoria.Sam musisz ją bronić , bo ja kopy dostaje za inne poletko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.08.2013 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Kanad i jeszcze kilka ale nie pamiętam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.08.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 A może być centrum dowodzenia dla wentylatora? Za dużo ppm-ów to podkręca wentylatorek,jak w normie to zwalnia. To by fajne było. Oczywiście. Skoro ta stacja mierzy również decybele, to na upartego można programować zmianę prędkości obrotowej wetylatora po klaśnięciu (albo w wersji dla TB - po pierdnięciu) Aby to tak działało potrzebny jest wentylatorek również z interfejsem programowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.08.2013 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Nasze normy to też zalecenia.Tak myślałem o dyfuzji.Dyfuzja CO2 w wodzie jest 10000razy większa niż w powietrzu.A jak to jest z dyfuzją w środowisku pary wodnej?Zimą para wodna to to białe co na ziemi leży,jak mówi adam. W domu pary w bród zimą w porównaniu do tego co na zewnątrz.Może jednak CO2 łączy się z parą wodną w kwas węglowy i przez to się unosi.Przydał by się jaki chemik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts