nydar 23.08.2013 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 przestało ujadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 przestało ujadać to tylko chwilowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2013 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Zbierają siły na poniedziałek aby udowodnić,że 2+2 =5.Szanuję sprzedawców WM,ale jakby przesadzają.Daj znać jak jest o 22-ej. Wtedy na zewnątrz mniej świeżo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.08.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 fajnie że tak systematycznie pomierzycie. ja oprócz ppm to jestem pod wrażeniem jak szybko przyrasta temperatura pod sufitem, a niby taka obiegowa opinia że jasiek ma durszlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 No do tych pomiarów to trzeba jeszcze poczekać.Ale to tylko dla ciebie.Powiedz mi kszhu.Lepiej sznurek pchać czy ciągnąć?Skup się . Jasiek wentyluje 100-120m3/h. Heloo. Spróbuj osiągnąć takie same wyniki przy tej wymianie na WM.Zapomnij.Dobranoc. ps.Odnoszę wrażenie,że ty wolisz ten sznurek pchać a nie ciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.08.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Pomiary jednym miernikiem nie są miarodajne. Miernik CO2 ma dużą bezwładność. Poza tym podchodząc do miernika chuchniesz dwa razy i już CO2 skacze przynajmniej o 100ppm. Czekamy aż będą dwa. Jasiek, pamiętaj, żeby skalibrować oba urządzenia względem siebie, bo różnica może być nawet ok 50ppm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2013 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jestem w szoku.Nawet 50ppm?Niewiarygodne.Taki błąd.A może w tym wszystkim nie chodzi o błąd tylko o zjawisko.Wiesz. Na dole mniej jak u góry.Uzasadnienie sensu i przewagi WW nad WM mieszającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Proponuję każdemu mieszkańcowi zapodać miernik co2 pod usta,do każdego kwiatka miernik co2 także by się przydał,w moim akwa zapodaję takze co2 i tu też miernik by się przydał,przy wejściu jako,ze drzwi do końca nie są szczelne także miernik co2,wogóle mierniki zapodajcie co m2 w chałupie na wysokości co 1m... PARANOJA !!! Wybaczcie ale 40 lat z WG w centrum miasta,w smogu bez mierników co2 zrobiło swoje Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 To nie paranoja.Po prostu staramy się ciebie przekonać że twoja tania WM jest nic nie warta,bo nie skuteczna.Jeszcze kilka miesięcy temu nawet nie zdawałeś sobie sprawy,że poziom CO2 jest wyznacznikiem czystości powietrza.Teraz już wiesz.Kilka miesięcy temu nie byłeś świadomy że WM miesza domowy syfek,a WW go wypiera.Teraz już wiesz.Ale skoro nadal nie rozumiesz istoty problemu,to znaczy że nadmiar CO2 poczynił spustoszenia . ps.Wystarczy raz sprawdzić.Nie ma potrzeby wielokrotnie.Poznasz zasady,zrozumiesz.Podejmiesz adekwatną decyzję.Choć wątpię.Twój dom ,twoja rodzina.Chyba że to taki specyficzny marketing . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2013 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Drogi kszhu.Wentylacja mieszająca z definicji musi być gorsza od wyporowej.Jeżeli jest inaczej to znaczy że cała fizyka jest nieprawdziwa.A to to już bluźnierstwo,bo by znaczyło,że ciepłe opada(pomijając kowadło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jestem w szoku.Nawet 50ppm?Niewiarygodne.Taki błąd. A może w tym wszystkim nie chodzi o błąd tylko o zjawisko. Wiesz. Na dole mniej jak u góry.Uzasadnienie sensu i przewagi WW nad WM mieszającą. widzę że nie damy rady ... chyba...??? dziwne że jakimś cudem ta ludzkość z drzew pozłaziła ... po 22:00 na zewnątrz 560 ppm ... czyli zielone ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) W końcu jakieś dane. Widać, że szalonych różnic w stężeniach nie ma zwłaszcza biorąc pod uwagę wentylację powodującą ruch powietrza. tak dla przypomnienia z tego wątku strona 41 post 820 ... " dzisiaj kolejna porcja informacji na temat CO2 ... went. na grawitacji rano było 1350ppm w salonie i ok. 1700-1800ppm w sypialniach... ok. 9:00 włączyłem wentylację na ok. 240-260m3/h, po godzinie spadło o 100ppm w salonie gdzie postawiłem miernik ... przeniosłem sprzęt do kuchni bo właśnie zaczęło się jakieś gotowanie ( kuchenka gazowa...)miernik pokazuje 1680ppm... po niedługim czasie już jest 2200ppm (miernik stał na barku...), podwiesiłem go pod sufitem, po chwili alarm i przekroczona skala ( 3000ppm ), stawiam miernik na podłogę który po ustabilizowaniu pokazuje 2230ppm... powtarzam ten sam cykl kilkakrotnie dla powtarzalności pomiarów i cały czas widzę ( i słyszę ...) to samo a wentylacja wciąż chodzi wyciągając z kuchni ok.80-100m3/h, włączam dodatkowo na max wyciąg w okapie ( ponad400m3/h bezpośrednio na zewnątrz ...) po pewnym czasie spada do 2500ppm i tak się utrzymuje... po wyczynach w kuchni przenoszę miernik z powrotem do salonu( obydwa pomieszczenia są na jednej otwartej przestrzeni rozdzielone holem z otwartą klatką schodową...), pokazuje ok. 1700ppm, dalej zasuwam z nim do pokoju córki na piętrze w którym nikt nie przebywa a drzwi na korytarz otwarte, miernik pokazuje ok.1900ppm a wentylacja jak włączona od rana tak chodzi... złażę z przyrządem na salony i tam go zostawiam,pokazuje prawie 1900ppm... idę na strych otwieram wyłaz dachowy i zostawiam otwarty ( wejście na strych też...), wyłączam wentylację i uchylam drzwi wejściowe, po ok. 5min w salonie mam750ppm, zamykam drzwi i wyjścia dachowe po ok. godz. w salonie mam 1300ppm, przenoszę miernik do kuchni i widzę 1650ppm pod sufitem i na podłodze a wentylacja wyłączona tylko tyle co grawitacyjnie wleci ( ok.50-70m3/h )" tak było przed przerobieniem wentylacji... dom ten sam, ludzie ci sami, styl życia i nawyki też te same ... porównaj to z dzisiejszymi ... jak chcesz to poszukam takie z opisami grzania się mojej chałupy w lecie to porównasz sobie z tymi z tego lata .... wiemy , wiemy Twoje jest i tak najlepsze ... Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jak będziesz już miał wyporową to daj znać. coś się uczepił ... my tu cały czas o WMG ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Pomiary jednym miernikiem nie są miarodajne. Miernik CO2 ma dużą bezwładność. Poza tym podchodząc do miernika chuchniesz dwa razy i już CO2 skacze przynajmniej o 100ppm. Czekamy aż będą dwa. Jasiek, pamiętaj, żeby skalibrować oba urządzenia względem siebie, bo różnica może być nawet ok 50ppm. bez paniki... wiem co robię , nie pierwszy raz bawię się takimi zabawkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 To nie paranoja.Po prostu staramy się ciebie przekonać że twoja tania WM jest nic nie warta,bo nie skuteczna. Jeszcze kilka miesięcy temu nawet nie zdawałeś sobie sprawy,że poziom CO2 jest wyznacznikiem czystości powietrza.Teraz już wiesz. Kilka miesięcy temu nie byłeś świadomy że WM miesza domowy syfek,a WW go wypiera.Teraz już wiesz. Ale skoro nadal nie rozumiesz istoty problemu,to znaczy że nadmiar CO2 poczynił spustoszenia . ps.Wystarczy raz sprawdzić.Nie ma potrzeby wielokrotnie.Poznasz zasady,zrozumiesz.Podejmiesz adekwatną decyzję.Choć wątpię.Twój dom ,twoja rodzina.Chyba że to taki specyficzny marketing . Mnie po 40 latach w centrum miasta z WG bez czujnika co2 nie przekonacie ale dobrze,że w waszą błazenadę wierzy coraz mniej inwestorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2013 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Widzisz jasiek.Jak tu udowodnić że woda jest mokra,skoro to tylko świadomość.Zrobił sobie chłop WM i się wk....ił,że wydał na to kasę.A w Malborku już wiedzieli co to WW ,tylko inaczej nazywali.A chłop się zaparł że WM lepsza i basta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2013 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Mnie po 40 latach w centrum miasta z WG bez czujnika co2 nie przekonacie ale dobrze,że w waszą błazenadę wierzy coraz mniej inwestorów... ,,Olimpie".To było genialne.Przecież WG to nic innego jak WW.Kumasz zasadę? On nie kuma .Kto mu dał tego olimpa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Zrobił sobie chłop WM i się wk....ił,że wydał na to kasę.A w Malborku już wiedzieli co to WW ,tylko inaczej nazywali. A chłop się zaparł że WM lepsza i basta. Ale ja na tą WM z reku wydałem znacznie mniej niż Twoje wynalazki a można jeszcze taniej to w czym masz problem ? Że masz kupę za kupę kasy ? To Ty masz problem...i nie wciskaj tej kupy mało myślącym inwestorom bo robisz im krzywdę. Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.08.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jestem w szoku.Nawet 50ppm?Niewiarygodne.Taki błąd. Co zatem jest mierzone bo się zgubiłem. Skuteczność WM względem WW czy stratyfikacja CO2. Jeśli to drugie, to jakie wysnujesz wnioski jeśli przy podłodze będzie 600ppm a przy suficie 700ppm, skoro różnica mieści się w tolerancji błędu ? I chodzi o pomiary podczas normalnego bytowania bez włączania kuchenki gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.08.2013 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 W końcu jakieś dane. Widać, że szalonych różnic w stężeniach nie ma zwłaszcza biorąc pod uwagę wentylację powodującą ruch powietrza. Po drugie przy takiej wymianie w żadnym miejscu nie ma przekroczeń ppm-ów więc gdzie by te nawiewy nie były to ich się nie da przekroczyć normy. Ciekawy jestem teraz jednoczesnych wyników w nydarowej sypialni i innych pomieszczeniach logowanych od zmierzchu do świtu. Beda. Na jesieni. Jak bede w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts