Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak policzyłeś te temperatury przy różnych sprawnościach?

temp wywiewu 24oC, temp z GWC 8oC. Różnica = 16oC. 16oC x xx% + 8oC.

Jaki jest sens stosowania ogrzewania sufitowego?

Moim zdaniem korzystanie z energii darmowej jaką jest energia z GWC ma zawsze sens.Sensu nie mają natomiast niektóre systemy grzewcze.

Poprawiłem się - nie ma! ;) Napisałem o tym, bo sailah pisał o lepszej stratyfikacji temp. przy ogrzewaniu sufitowym, a przy połączeniu z WW i reku to przecież będzie bezsensu.

Chyba troszkę jednak machnąłem się w obliczeniach, bo przy obliczaniach temp na wyjściu reku nie uwzględniłem temp wchodzącej do reku z gwc.

Po modyfikacjach wyniki dla poprzednich danych wyglądają następująco dla różnych sprawności reku:

80% - 112zł/mc (temp. za reku 17,6 st.)

70% - 98zł/mc (temp. za reku 16,4 st.)

60% - 84zł/mc (temp. za reku 15,2 st.)

50% - 70zł/mc (temp. za reku 14 st.)

Trochę się pozmieniało.

Wyniki wyraźnie przemawiają na korzyść tanich rekuperatorów w połączeniu z GWC.

Jeżeli tak jak pisze Barth3z, udało by się zrobić wymiennik o sprawności ok 75% do 1000zł, to warto się nad tym pochylić

Jesli u mnie zima jest wymiana 50 m3, to biorac pod uwage okresy rozmrozen i straty na instalacji to oszczednosc bedzie ponizej 30 pln/mc.

Jesli ktorys wentyl padnie wczesniej niz po 30 latach to nic z tych oszczednosci, a wentyle sa dwa :p

Mam pewien pomysl na wymiennik: czy nie moznaby w jakiejs zamknietej strefie obitek K-G dac nieizolowanego wywiewu z 5 metrow dlugosci i obok niego zagietej w U 10 m rury nawiewu takze niezaizolowanej?

Nawiew z GWC puszczony przez ponad 10 m obszaru z temp ponad 22 stopnie powinien podbic temp znacznie, pytanie o ile?

Ile energii pobierze rura fi 160 spiro nieizolowana a dlugosci 10 m? jesli wlata do niej 10 stopni to przy wymianie 100 m3/h cos ogrzeje?

Edit: napoczatku okresu grzewczego temp z GWC jest wyzsza i mozna jechac na grawitacji, pozniej z takim dodatkowym obiegiem...

Pewnie że ogrzeje,bo zimowe pozbawione wilgoci powietrze podgrzewa się błyskawicznie.To o czym piszesz to doskonały rekuperator w miejscach gdzie nie ogranicza nas przestrzeń.Jedynie trzeba tak zrobić aby przepływ był burzliwy a nie laminarny.Rekuperator jaki znamy z salonu,to skondensowany wymiennik o małej kubaturze,a wymiennik rura w rurze o dł. x metrów w połączeniu z GWC będzie niedoścignionym wzorem.

Barth.Myślę,że w swoich obliczeniach błądzisz.

Mam pewien pomysl na wymiennik: czy nie moznaby w jakiejs zamknietej strefie obitek K-G dac nieizolowanego wywiewu z 5 metrow dlugosci i obok niego zagietej w U 10 m rury nawiewu takze niezaizolowanej?

Jest taka firma budująca domy pasywne, która stosuje odzysk ciepła za pomocą "reku" rura w rurze. Na zimę jest ok, ale problem będzie w lecie - trzeba bypass.

To może się zdecydujcie o czym piszecie.

Nydar cały czas o swojej jako o WW ale masz rację, do wyporowej jej daleko bo z jednym nawiewem to nie wyporowa.

Ty niby o WMG czyli WH ale do grawitacyjnej czy hybrydowej z jednym nawiewem też się nie umywa.

Tak więc wymyślcie może wspólnie jakąś nazwę na te dziwadło.

Każdy wie o co chodzi a Ty się nazw czepiasz. Może pomierz u siebie będzie alternatywa do Jaśkowych wyników.

Pozdro

temp wywiewu 24oC, temp z GWC 8oC. Różnica = 16oC. 16oC x xx% + 8oC.

Z ekonomicznego punktu widzenia połączenie GWC plus reku nie ma sensu. Chociaż Arturo pisze, że się przydaje do innych celów np. reku nie zamarza.

Te stałe 8oC z GWC zmniejsza wydajność rekuperatora. Da się policzyć i było w tym wątku.

Albo reku albo GWC z nagrzewnicą.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG&p=6070915#post6070915

Edytowane przez Przemysław_

Ale mierzyłem, badałem, modelowałem itd.

Nie ma najmniejszego sensu pakowanie się na minę.

Poza tym nikt nigdy na szeroką skalę odważył się montować we własnym domu jednego nawiewu jak od zarania dziejów nawet WG nawiewała w każdym pomieszczeniu.

To dawaj wyniki, przemyślenia. Może nowy wątek co by konkurencji nie robić?

Było już napisane, że powinny być dwa nawiewy. A może na drodze doświadczeń dojdziemy do wniosku, że 2 lub 4. Kto wie kto wie

To dawaj wyniki, przemyślenia. Może nowy wątek co by konkurencji nie robić?

Było już napisane, że powinny być dwa nawiewy. A może na drodze doświadczeń dojdziemy do wniosku, że 2 lub 4. Kto wie kto wie

Do tego Pana nie docierają oczywiste rzeczy.On musi modelować.Pisałem przecież,że gdyby jeszcze raz to by były dwa nawiewy. Nie dociera.Nienawiść go zżera.Farsa jakaś.

Rozważył bym co się dzieje przy -20oC i przy zerowej temp. A i przy +5-8oC z GWC.

Po co ?

Zakładam, że mamy GWC. Z tym się zgadzasz, że warto prawda ? Jaki jest sens liczyć sprawność odzysku ciepła przez rekuperator biorąc temp. z przed GWC ? Czy to jest błądzenie ?

Z ekonomicznego punktu widzenia połączenie GWC plus reku nie ma sensu.

Kilka stron wstecz o tym pisaliśmy. Policz sobie. Mi wychodzi, że reku za 1tys. zł zwraca się w 2-3 lata. Zakładam, że posiadamy GWC.

Gość Arturo72
Z ekonomicznego punktu widzenia połączenie GWC plus reku nie ma sensu. Chociaż Arturo pisze, że się przydaje do innych celów np. reku nie zamarza.

Zwykłe,tanie rurowe GWC jak najbardziej się nada do reku,tylko w zimie,GGWC dla mnie to zbytek.Moje kosztowało 500zł i narazie w zimie spełnia swoją rolę :)

Chociaż są reku co i bez GWC w zimie wymiennik im nie zamarza.

Gość Arturo72
A może do psychologa -budowlańca czas zajrzeć? Frustrację złagodzi. Z głowy wybije GWC pod chałupa,nie wspomnę o PUR na dachu.

W stylu jaśka,coś się uczepił tego GWC pod domem,dla mnie to super sprawa,nie mam żadnych negatywnych wniosków do tego sposobu umiejscowienia GWC po prawie roku użytkowania.

Edytowane przez Arturo72

Odnoszę wrażenie,że sprawność 90% np,oznacza że 90% temperatury odzyskamy z powietrza usuwanego. Kosztem obniżenia jego temperatury i częściowej kondensacji wilgoci..A czy to będzie -20 czy + 8 to bez różnicy,bo w pierwszym wypadku powstanie masa skroplin a w drugim nie.Stąd teoria rekuperatorowców,że GWC jest bez sensu,bo to co daje i tak wyrzutnią ulata.Co jest teorią błędną ponieważ energia darmowa jest wartością dodaną a pod znakiem zapytania stoi sens rekuperatora.Zwłaszcza w aspekcie amortyzacji i kosztów utrzymania.

Innymi słowy GWC obniża sprawność rekuperatora lub jak kto woli zaprzecza sensowi jego istnienia.

Gość Arturo72
.

Innymi słowy GWC obniża sprawność rekuperatora lub jak kto woli zaprzecza sensowi jego istnienia.

Odwrotnie,rekuperator zaprzecza sensowi kosztów wydanych na GWC,dlatego też jeśli GWC to tylko tanim kosztem i nie rozbudowany i wyłącznie dlatego,żeby wymiennik w reku nie zamarzł.

Innych korzyści z GWC przy reku nie ma.

Edytowane przez Arturo72

W stylu jaśka,coś się uczepił tego GWC pod domem,dla mnie to super sprawa,nie mam żadnych negatywnych wniosków do tego sposobu umiejscowienia GWC po prawie roku użytkowania.

GWC pod domem jest absurdem,ponieważ nie korzysta z ciepła słonecznego a z ciepła traconego przez dom.Wyższy gradient temp. to wię

ksze straty przez posadzkę. To że masz tam więcej jak +3-5oC to zasługa tych strat.To takie oczywiste przecież.

Odwrotnie,rekuperator zaprzecza sensowi kosztów wydanych na GWC,dlatego też jeśli GWC to tylko tanim kosztem i nie rozbudowany i wyłącznie dlatego,żeby wymiennik w reku nie zamarzł.

Innych korzyści z GWC przy reku nie ma.

gwc nie ma sensu gdy się nie wie co z nim zrobić a nie dlatego że jest rekuperator