Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

Wątek rozrasta się w zastraszającym tempie. W ciągu jednego dnia trzy strony bicia piany. Panowie, poważnie?

Temat chyba jest już wyczerpany i stąd ta jałowa dyskusja. Poczekajmy do jesieni na wyniki pomiarów, a w między czasie chętnie bym poczytał o postępach prac nad ogniwami peltiera u Nydara (chyba, że jest odnośnie tego inny wątek), Jasiek, też coś kombinował z dodatkowym odzyskiem z wywiewanego powietrza, o ile dobrze pamiętam.

Co do rekuperatora przy GWC, generalnie zgadzam się nie jest potrzebny, ale jeżeli sam wymiennik kosztuje mnie 400zł, i podbije mi temp z 8 stopni do 14, to pytam dlaczego nie. Akurat koszty są takie, że nawet jeśli z powodów, których teraz nie dostrzegam, szybko się nie zwróci, czy nawet w ogóle, to nie będzie to żaden ból. Wentylatory i tak muszą być, choćby ze względu na lato (chyba, że mamy coś na wzór komina solarnego).

Ciekawy jest też pomysł rekuperatora tymi ręcami rura w rurze. Może spróbować zrobić hybrydę, taki wymiennik przeciwprądowy z GWC w jednym, podgrzewający powietrze na ostatnich np 10 metrach ...

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co nie którzy nie mają kabli czy rurek w posadzce a mają ciepło w domach.Bo stosują ogrzewanie nadmuchowe.Ciepłym powietrzem grzeją domy.

A czym jest usuwanie zużytego ciepłego powietrza na poddasze nieużytkowe jak nie ogrzewaniem nadmuchowym?Te 75m3/h powoduje,że nawet w największe mrozy nie spada temperatura poniżej 15oC.Jaka kondensacja?Przy prawie 40-tu cm izolacji?Co za różnica gdzie ją dałem przy płaskim dachu?

Czy na suficie a dach nie izolowany,czy na dachu to to samo.Tylko efekt inny.Zużyte powietrze pokrywa straty a nie wnętrze domu. Czego jak czego ale zwalczania izolacji od ciebie nie spodziewałem się.Banalna sztuczka a straty przez sufit zerowe.A może zbyt oczywiste aby było zrozumiałe.

A kto ci powiedział,że nie można stosować rekuperatora przy GWC. Dziwadła go eliminują, ale nie mając dziwadeł jak najbardziej można.To że pokutuje taka opinia to sprawka panów od rekuperatorów,którzy twierdzą,że to co uzyskasz od GWC i tak wyrzutnią wylatuje.

A rura w rurze to bardzo dobry pomysł.Mając nieograniczoną przestrzeń np. na poddaszu nieużytkowym taka rura to doskonały wymiennik.Rekuperator to nic innego jak ta rura tyle że skondensowana do małych wymiarów,bo musi zmieścić się w ograniczonej przestrzeni.

Właśnie, właśnie, tylko, że trzeba by ciągnąć powietrze z GWC na poddasze a później znów na dół do WW.

W sumie może przesadzam, to tylko jedno rura więcej, bo do wymiennika i tak by trzeba było puścić na dół powietrze zużyte.

Optymalnie by było jak by się dało to zrobić w ostatnim kawałku GWC w ziemi. Nie trzeba ciągnąć wtedy dodatkowej rury, oraz nie zajmuje miejsca.

Właśnie, właśnie, tylko, że trzeba by ciągnąć powietrze z GWC na poddasze a później znów na dół do WW.

W sumie może przesadzam, to tylko jedno rura więcej, bo do wymiennika i tak by trzeba było puścić na dół powietrze zużyte.

Optymalnie by było jak by się dało to zrobić w ostatnim kawałku GWC w ziemi. Nie trzeba ciągnąć wtedy dodatkowej rury, oraz nie zajmuje miejsca.

To jest potrzebne max 2-3 miesiace w roku, wystarczy reczna przepustnica zeby zalaczyc kiedy potrzebne i zostawic do np. kwietnia.

A tak poza tym mam pytanie do uzytkownikow reku, ktorzy choc 1 zime juz przemieszkali: udalo wam sie moze osiagnac wilgotnosc powyzej 40%? Albo utrzymac chociaz te 40?

Bo tutaj WW bije na glowe WM, wszystko co potrzebne sie wykrapla na wymienniku, ja mam non-stop caly rok ponizej 35%...

Ciekawy jest też pomysł rekuperatora tymi ręcami rura w rurze. Może spróbować zrobić hybrydę, taki wymiennik przeciwprądowy z GWC w jednym, podgrzewający powietrze na ostatnich np 10 metrach ...

Policz sobie te 10mb rur spiro, kształtki w postaci kolan, reduktory, izolację itp. Wyjdzie Ci tyle co reku "tymi ręcami" albo i drożej. Poza tym te 10mb jest problematyczne, bo musiałbyś wyjście z GWC zasilić te reku "rura w rurze". Do tego musisz bypasować wyrzut.

Rozrysuj i przemyśl to sobie na spokojnie. Tu masz firmę która coś takiego realizuje przy budowach domu - zobacz animację:

http://www.isomax.com.pl/budownictwo,rekuperator.html

Skoro nie rozróżniasz 20m od 20cm to nie mamy o czym gadać bo szkoda słów...

Zapodawaj gadki naiwnym np.mającym podwójne ogrzewanie kablami i wodną podłogówką,oni Cię wysłuchają i raczej uwieżą ;)

Punktować będe zawwsze :)

bądź silny miłością potężniejszą niż ortografia , UWIERZ !!......

......albo nie .......po prostu włącz autokorektę.......:lol2:

Policz sobie te 10mb rur spiro, kształtki w postaci kolan, reduktory, izolację itp. Wyjdzie Ci tyle co reku "tymi ręcami" albo i drożej. Poza tym te 10mb jest problematyczne, bo musiałbyś wyjście z GWC zasilić te reku "rura w rurze". Do tego musisz bypasować wyrzut.

Rozrysuj i przemyśl to sobie na spokojnie. Tu masz firmę która coś takiego realizuje przy budowach domu - zobacz animację:

http://www.isomax.com.pl/budownictwo,rekuperator.html

Myślę o czymś super prostym, taki wymiennik nie musi mieć dużej sprawności.

Gdyby pod domem puszczać w zwykłej rurze zużyte powietrze o temp ponad 20 stopni

W tej rurze puścić ostatni odcinek GWC.

Wymiana ciepła takich rur jest kiepska, ale przy odpowiedniej długości może kilka stopni by wyciągnął.

Dodatkowo ogrzewalibyśmy trochę grunt pod domem, a i nie trzeba by stosować takich mocnych wentylatorów jak przy tym gotowym wymienniku za 400zł.

Przy budowie domu i odpowiednim planie, koszty nie powinny być wielkie.

Spiro kosztuje 15/metr, ten reku 10 metrowy wyjdzie pozniej 500 zl ze wszystkim. a moze sie okaze ze i 5-6 me rury starczy...

Jeśli wyjście z GWC wychodzi Ci w tym samym pomieszczeniu w którym możesz zastosować reku to musisz doliczyć kanały do wyjścia na poddasze oraz dodatkowe 10mb rury spiro na powrót. Każdy musi to sobie rozrysować stosownie do swojego domu.

Myślę o czymś super prostym, taki wymiennik nie musi mieć dużej sprawności.

Gdyby pod domem puszczać w zwykłej rurze zużyte powietrze o temp ponad 20 stopni

W tej rurze puścić ostatni odcinek GWC.

Wymiana ciepła takich rur jest kiepska, ale przy odpowiedniej długości może kilka stopni by wyciągnął.

Dodatkowo ogrzewalibyśmy trochę grunt pod domem, a i nie trzeba by stosować takich mocnych wentylatorów jak przy tym gotowym wymienniku za 400zł.

Przy budowie domu i odpowiednim planie, koszty nie powinny być wielkie.

Oczywiście pomysł reku rura w rurze jest dobry, tylko trzeba to rozrysować i policzyć. Plusem są minimalne opory i można to napędzić wentylatorkiem z komputera o jakim pisał nydar. Tylko, że pod domem musisz zastosować mocne rury, żeby przy zagęszczaniu ich nie zniszczyć. Ta zewnętrzna musiałaby być rurą kanalizacyjną SN8, a to podnosi koszt.

Jeśli wyjście z GWC wychodzi Ci w tym samym pomieszczeniu w którym możesz zastosować reku to musisz doliczyć kanały do wyjścia na poddasze oraz dodatkowe 10mb rury spiro na powrót. Każdy musi to sobie rozrysować stosownie do swojego domu.

Dlatego właśnie myślę, żeby umieścić pod domem, żeby nie ciągnąć GWC na poddasze.

A jak chcesz skorzystać ze zużytego powietrza do ogrzania świeżego, to i tak gdzieś będziesz musiał pociągnąć rury z góry na dół z tym powietrzem.

To wiadomo.

Tylko ja caly czas mysle o rurze lezecej obok rury, a nie rura w rurze, bede chcial pobrobowac w stropie drewnianym z roznymi odleglosciami i na koncu z opcja odzysku z wywiewu, moze sie okazac ze w strefie mieszkalnej przy suficie jest tyle, ze wystarczy.

Acha, bede mial kubature 220 m3, i wystarczy mi przeplyw ja u Nydara ok. 75 m3/h.

Pozdrawiam