Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No patrz pan.Mam pasywny. I nie mam 7-iu poziomów czegoś tam.Ale mam 75m3/h non stop.I CO2 i parę wodna w normie.O zgrozo nie mam rekuperatora p-p.No ale wiesz.Jeden na osiłku a drugi w limuzynie.Wybacz ale nie jesteś z limuzyny.

Dobranoc

ps.Weź przykład z kszhu.On poszedł w miasto .Napijesz się to i przejdzie.

Nydar co jest,czemu nie odpowiesz,"pan"nie może podpowiedzieć bo nie dostępny ?

Jakie masz wydajności w poszczególnych pomieszczeniach,tzn. ile świeżego powietrza dostarczasz do pomieszczeń w których przebywają osoby stale ?

Na pytanie o dom pasywny powinieneś bez pomocy odpowiedzieć...

Czyli jedna wielka ściema :)

Karolek,miloszenko,qubic-nie idźcie tą drogą bo chcą was wycyckać.chyba że stać Was na to,karolka,qubic-a wierzę bo bezmyślnie budują ale miloszenko z tego co widzę buduje tanio aczkolwiek też po części bezmyślnie :)

Generalnie to bardzo czesto lubisz obrazac nie majac pojecia z kim masz do czynienia, ale do tego tutaj juz z Twojej strony wielu przywyklo.

Lepiej powiedz ile ostatecznie wydales na swoj "zmyslnie" wybudowany dom, bo najpierw mialo byc ok. 250 tys, potem troszke ponad 300, a teraz jakos tak wychodzi ponad 350 tys.

O mnie sie nie martw, jesli sprzedam reku starczy mi na urzadzenia pomiarowe, przerobke i w razie jesli wyjdzie "na Twoje" powrot do byle jakiego reku, bo drogi reku to jest nieporozumienie.

Czegos sie naucze, cos wiecej zrozumie, poobserwuje, a Ty bedziesz dalej wierzyl w ulotki i naganial jak naganiales wczesniej czy to na PC czy na WM.

Arturo72 ale zapomniałeś wytknąć że mam jeszcze PCi p-p tak jak ty, z COP wspaniałym tak jak ty i też buduję tanio tak jak ty.nawet obudowę kominka sam zrobię tak jak ty.co gorsza mam tak wszystko przygotowane że mogę podpiąć kominek z płaszczem pod rurki i będę miał tak jak ty bo tanio.i mogę jeszcze parę systemów tanich dodać i dalej będę miał tanio tak jak ty......a nie przepraszam ty przecież zakupiłeś pompę w promocji i już tanio tak jak ty ;) nie masz.

a w ogóle to nie możesz zrozumieć jednej rzeczy ... ja nie chcę mieć tak jak ty . ale z tego powodu nie musisz prowadzić krucjaty.

P.S.

wentylację mam Nydarową z reku ale w godzinę mogę mieć taką jak ty :lol2:

Masz? To pochwal się . Dostrzegasz jakąś różnicę w jakości powietrza przed i po.

jeszcze nie używam ponieważ mam wykończeniówkę tzn.szlifowanie,gładzie itp i szkoda mi zakurzyć wszystko. nie robiłem klasycznej WM tylko od razu wg. twoich założeń .od początku nastawiam się na ten model działania wentylacji. jeden nawiew mam na piętrze centralnie i jeden na parterze też w sumie centralnie ale bliżej drzwi wejściowych. niestety do pełni szczęścia brakuje mi GWC, coś mnie podkusiło żeby nie zrobić przepustu i teraz nie ma jak sensownie zainstalować rur.

Ja mam możliwość sterowania wydajnością reku aż w 7 poziomach.

no popatrz ty się a ja mam bezstopniową regulację ...;)

Wilgotność mam wyświetlaną na stacji pogody i oczywiście będę dla Ciebie zapodawał wyniki.

nic nowego..., ja też mam ...

Jak kiedyś adam_mk zauważył,jasiek ma durszlak zamiast domu i dlatego ma problem z wilgotnością,nie mów,że Ty też masz durszlak ?

W takim wypadku Panowie zacznijcie od podstaw budowy a nie od du..y strony zaczynacie ;)

1. wszyscy mają dziurawe domy...:p

2. jaki będzie poziom wilgotności w chałupie której nikt nie zamieszkuje a wentylacja chodzi na 50m3/h ...?

ale ...

poczekamy ze dwa sezony i zobaczymy jak to jest z tą wilgotnością i ppm u ciebie ...;)

( znając życie i tak będziesz łgał jak pies aby było po twojemu ...;) )

p.s

podziel sobie wydajność reku przez 3 (ok.100m3/h) i oglądnij ile świeżego powietrza dostarczam do użytkowych pomieszczeń i ile zużytego powierza odprowadzam i jak to się ma do Twoich 75m3/h z jedynego nawiewu dla całego domu łącznie z wywiewami...

1. jeżeli wentylator do chałupy o kubaturze 400m3 tłoczy 100m3/h to jaka będzie krotność wymiany w budynku ...?

2. jeżeli w chałupie są dwa wentylatory o wydajności 100m3/h każdy ( jeden do nawiewu a drugi do wywiewu ...) to jaka jest krotność wymiany w tym domu...?

3. jeżeli z chałupy jest wyciągane 100m3/h to jaka jest krotność wymiany ...?

w każdym z tych przypadków jest taki sam układ kanałów a różnią się jedynie sposobem pompowania powietrza ...

Edytowane przez jasiek71

Nawiew masz od dolu czy tak jak jasiek ?

Ja zamyslam zrobic 4 nawiewy, po 2 na poziom.

nawiewy mam od dołu. rury spiro 160 - zawsze można tam jakąś nagrzewniczkę dać która coś z czegoś odzyskuje albo mini pc jak radzi TB.trochę mi słychać szumy z tych spiro jak się włączy na wyższy bieg reku. wywiewy mam z rur PE 75 zatopionych w stropie i tu uważam że to są najlepsze rury do wentylacji w domu. tak więc jeden nawiew na około 65 m2 na kondygnację a ty jaką masz powierzchnie?

karolek czy moze czujnik co2 zewnetrzny zamowiles? to by sie przydalo, ale jesli nie to przestaw kiedys go na zewnatrz, na przynajmniej 2 dni.. zawsze bedzie jakis punkt odniesienia..

wogole to naprawde fajna zabawka.. dzisiaj wprawdzie chyba stonka szwankowala, bo przy logowaniu od razu sie ladowal do ustawien i nie mozna bylo wejsc w wykresy, ale pare godzin pozniej sie naprawilo ;p

to dziadyga.. jak jest opcja to sproboj kalibracje reczna, bo cos napomykaja, ale prawdopodobnie skonczy sie na tym:

"Hi,

sorry for this : please contact support at [email protected] to have the faultly additional module been serviced...

thanks for your patience !

fred"

pewnie wgrywaja nowszy firmware. napisz im, ze niech Ci dadza instrukcje i soft jesli sie da jakos prosto po usb, a jak nie to niech wysla nowy modul "on the house", bo nie bedziesz przeciez wysylal tego za ocean i spowrotem.. produkt drogi to nie powinno byc takich niedociagniec..