nydar 31.08.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 I znowu wtopa.300m3/h w małym domu? A co z wilgotnością zimą.Przecież norma też to reguluje.No tak. Pan kazał to piszesz.Pisz .Poczytamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.08.2013 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 No patrz pan.Mam pasywny. I nie mam 7-iu poziomów czegoś tam.Ale mam 75m3/h non stop.I CO2 i parę wodna w normie.O zgrozo nie mam rekuperatora p-p.No ale wiesz.Jeden na osiłku a drugi w limuzynie.Wybacz ale nie jesteś z limuzyny. Dobranocps.Weź przykład z kszhu.On poszedł w miasto .Napijesz się to i przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.09.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Nydar co jest,czemu nie odpowiesz,"pan"nie może podpowiedzieć bo nie dostępny ? Jakie masz wydajności w poszczególnych pomieszczeniach,tzn. ile świeżego powietrza dostarczasz do pomieszczeń w których przebywają osoby stale ? Na pytanie o dom pasywny powinieneś bez pomocy odpowiedzieć... Czyli jedna wielka ściema Karolek,miloszenko,qubic-nie idźcie tą drogą bo chcą was wycyckać.chyba że stać Was na to,karolka,qubic-a wierzę bo bezmyślnie budują ale miloszenko z tego co widzę buduje tanio aczkolwiek też po części bezmyślnie Generalnie to bardzo czesto lubisz obrazac nie majac pojecia z kim masz do czynienia, ale do tego tutaj juz z Twojej strony wielu przywyklo. Lepiej powiedz ile ostatecznie wydales na swoj "zmyslnie" wybudowany dom, bo najpierw mialo byc ok. 250 tys, potem troszke ponad 300, a teraz jakos tak wychodzi ponad 350 tys. O mnie sie nie martw, jesli sprzedam reku starczy mi na urzadzenia pomiarowe, przerobke i w razie jesli wyjdzie "na Twoje" powrot do byle jakiego reku, bo drogi reku to jest nieporozumienie. Czegos sie naucze, cos wiecej zrozumie, poobserwuje, a Ty bedziesz dalej wierzyl w ulotki i naganial jak naganiales wczesniej czy to na PC czy na WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.09.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Arturo72 ale zapomniałeś wytknąć że mam jeszcze PCi p-p tak jak ty, z COP wspaniałym tak jak ty i też buduję tanio tak jak ty.nawet obudowę kominka sam zrobię tak jak ty.co gorsza mam tak wszystko przygotowane że mogę podpiąć kominek z płaszczem pod rurki i będę miał tak jak ty bo tanio.i mogę jeszcze parę systemów tanich dodać i dalej będę miał tanio tak jak ty......a nie przepraszam ty przecież zakupiłeś pompę w promocji i już tanio tak jak ty nie masz. a w ogóle to nie możesz zrozumieć jednej rzeczy ... ja nie chcę mieć tak jak ty . ale z tego powodu nie musisz prowadzić krucjaty. P.S. wentylację mam Nydarową z reku ale w godzinę mogę mieć taką jak ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.09.2013 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Masz? To pochwal się . Dostrzegasz jakąś różnicę w jakości powietrza przed i po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.09.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Masz? To pochwal się . Dostrzegasz jakąś różnicę w jakości powietrza przed i po. jeszcze nie używam ponieważ mam wykończeniówkę tzn.szlifowanie,gładzie itp i szkoda mi zakurzyć wszystko. nie robiłem klasycznej WM tylko od razu wg. twoich założeń .od początku nastawiam się na ten model działania wentylacji. jeden nawiew mam na piętrze centralnie i jeden na parterze też w sumie centralnie ale bliżej drzwi wejściowych. niestety do pełni szczęścia brakuje mi GWC, coś mnie podkusiło żeby nie zrobić przepustu i teraz nie ma jak sensownie zainstalować rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Nawiew masz od dolu czy tak jak jasiek ?Ja zamyslam zrobic 4 nawiewy, po 2 na poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Karolek,miloszenko,qubic-nie idźcie tą drogą bo chcą was wycyckać.chyba że stać Was na to,karolka,qubic-a wierzę bo bezmyślnie budują ... Wow. To ty juz wiecej wiesz na temat mojego budowania niz ja. Opowiadaj dalej. Tylko nie o reku ktore zuzywa tyle pradu co odzyskuje energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.09.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Karolek,miloszenko,qubic-nie idźcie tą drogą bo chcą was wycyckać. KTO...??? i w jaki sposób ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.09.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Ja mam możliwość sterowania wydajnością reku aż w 7 poziomach. no popatrz ty się a ja mam bezstopniową regulację ... Wilgotność mam wyświetlaną na stacji pogody i oczywiście będę dla Ciebie zapodawał wyniki. nic nowego..., ja też mam ... Jak kiedyś adam_mk zauważył,jasiek ma durszlak zamiast domu i dlatego ma problem z wilgotnością,nie mów,że Ty też masz durszlak ? W takim wypadku Panowie zacznijcie od podstaw budowy a nie od du..y strony zaczynacie 1. wszyscy mają dziurawe domy... 2. jaki będzie poziom wilgotności w chałupie której nikt nie zamieszkuje a wentylacja chodzi na 50m3/h ...? ale ... poczekamy ze dwa sezony i zobaczymy jak to jest z tą wilgotnością i ppm u ciebie ... ( znając życie i tak będziesz łgał jak pies aby było po twojemu ... ) p.s podziel sobie wydajność reku przez 3 (ok.100m3/h) i oglądnij ile świeżego powietrza dostarczam do użytkowych pomieszczeń i ile zużytego powierza odprowadzam i jak to się ma do Twoich 75m3/h z jedynego nawiewu dla całego domu łącznie z wywiewami... 1. jeżeli wentylator do chałupy o kubaturze 400m3 tłoczy 100m3/h to jaka będzie krotność wymiany w budynku ...? 2. jeżeli w chałupie są dwa wentylatory o wydajności 100m3/h każdy ( jeden do nawiewu a drugi do wywiewu ...) to jaka jest krotność wymiany w tym domu...? 3. jeżeli z chałupy jest wyciągane 100m3/h to jaka jest krotność wymiany ...? w każdym z tych przypadków jest taki sam układ kanałów a różnią się jedynie sposobem pompowania powietrza ... Edytowane 1 Września 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Dzisiaj podlacze kolejny czujnik wewnetrzny, a dojada jeszcze 2 . Jest na baterie - hurra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.09.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Nawiew masz od dolu czy tak jak jasiek ? Ja zamyslam zrobic 4 nawiewy, po 2 na poziom. nawiewy mam od dołu. rury spiro 160 - zawsze można tam jakąś nagrzewniczkę dać która coś z czegoś odzyskuje albo mini pc jak radzi TB.trochę mi słychać szumy z tych spiro jak się włączy na wyższy bieg reku. wywiewy mam z rur PE 75 zatopionych w stropie i tu uważam że to są najlepsze rury do wentylacji w domu. tak więc jeden nawiew na około 65 m2 na kondygnację a ty jaką masz powierzchnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 01.09.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 karolek czy moze czujnik co2 zewnetrzny zamowiles? to by sie przydalo, ale jesli nie to przestaw kiedys go na zewnatrz, na przynajmniej 2 dni.. zawsze bedzie jakis punkt odniesienia..wogole to naprawde fajna zabawka.. dzisiaj wprawdzie chyba stonka szwankowala, bo przy logowaniu od razu sie ladowal do ustawien i nie mozna bylo wejsc w wykresy, ale pare godzin pozniej sie naprawilo ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 01.09.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 wrzucam linka do wykresow z danych karolka. mozna sobie poogladac w znacznie lepszej rozdzielczosci niz na stronce. pozniej poprawie jeszcze oski czasu, ale na razie jest ok. https://dl.dropboxusercontent.com/u/11381716/NETATMO_v1.xlsx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 ... ty jaką masz powierzchnie? Na dole bedzie ok 65 i gora ok 95-100. Wszystko jeszcze w fazie zmian/adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 @sailah Dodatkowe czujniki wewnetrzne sa w 100% bezprzewodowe, wiec nie bedzie problemu. Wlasnie podlaczylem pierwszy, sie kalibruje i mam nadzieje ze sie skalibruje bo pokazuje 0 ppm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Netatmo komunikuje sie z siecia bezprzewodowo. Ale tylko podstawowy czujnik wewnetrzny Indoor 1 domowym WIFI (z routerem), reszta z posrednictwem Indoor 1. W US gdzie kroluja domy w technologii szkieletu to pewnie dziala ok. Ciekawe czy to zda egzamin w domu z silki ? Mam watpliwosci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Znalazlem raporty uzytkownikow ze CO2 w dodatkowym module nie dziala .... ciagle pokazuje 0. No ta hamerykancka technologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 01.09.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 to dziadyga.. jak jest opcja to sproboj kalibracje reczna, bo cos napomykaja, ale prawdopodobnie skonczy sie na tym: "Hi,sorry for this : please contact support at [email protected] to have the faultly additional module been serviced...thanks for your patience !fred" pewnie wgrywaja nowszy firmware. napisz im, ze niech Ci dadza instrukcje i soft jesli sie da jakos prosto po usb, a jak nie to niech wysla nowy modul "on the house", bo nie bedziesz przeciez wysylal tego za ocean i spowrotem.. produkt drogi to nie powinno byc takich niedociagniec.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 01.09.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 jest jeszcze opcja, ze kalibracja trwa 6h i ppmy musza zejsc ponizej 400 choc raz. to teraz glowkoj jak zejsc ponizej 400 przez 5min, bo chyba co tyle sa odczyty ;p http://forum.netatmo.com/viewtopic.php?f=3&t=2137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts