Karlsen 02.09.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) ...Ja u siebie drzwi mam pootwierane ale raz na jakis czas ze wzgledu na gosci w domu spimy przy zamknietych i wtedy nawet WM puszczona na 180 m3/h nie daje takiego efekty jak 50 m3 i otwarte drzwi... Nie zauważyłem u siebie problemów ze świeżością nawet przy zamkniętych drzwiach od sypialni. Fakt, że obok posiadam garderobę, a w niej pod sufitem "kratkę wentylacyjną" fi70, i przy zamkniętych drzwiach od sypialni, przepływ powietrza zwiększa się właśnie tą kratką. Może nieświadomie wykonałem WM z przepustami w garderobach pod sufitem, stąd rozlegle opisywane tu zjawisko nieusuwania pp-mów przez WM u mnie nie występuje? Dodam, że kratki garderób pokojów na piętrze wychodzą na hol, skąd prosta droga do anemostatu wywiewnego. Edytowane 2 Września 2013 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 nawiewy mam od dołu. rury spiro 160 - zawsze można tam jakąś nagrzewniczkę dać która coś z czegoś odzyskuje albo mini pc jak radzi TB.trochę mi słychać szumy z tych spiro jak się włączy na wyższy bieg reku. wywiewy mam z rur PE 75 zatopionych w stropie i tu uważam że to są najlepsze rury do wentylacji w domu. tak więc jeden nawiew na około 65 m2 na kondygnację a ty jaką masz powierzchnie? Te nawiewy prowadzisz od reku przez poddasze ? Ja planuje z GWC, w warswie ocieplenia posadzki 2x na dole oraz 2xgore - 1 z nich tez najpierw w posadzce i do gory. Oczywiscie nie na spiro 160 . GWC bede mial 160 i podziele to na 4 mniejsze, tak zeby laczny przekroj miec o x% wiekszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 następnym tematem jaki się pomija w dyskusjach jest nawyk otwierania okien do wietrzenia... budujemy sobie chałupę ze wszelkimi nowinkami i udogodnieniami ( mowa o WM...) a potem nagminnie uchylamy okna, szczególnie płeć piękna ma jakieś problemy z tym... mam kontakt z kilkoma znajomymi rodzinami którzy mają WM u siebie i wszędzie to samo, facet podchodzi do porządku dziennego z tym że mu się samo wentyluje a baba dalej usilnie otwiera okna i często gęsto dochodzi do drobnych sprzeczek z tego powodu... podobna sytuacja jest z oknami typu fix, wystarczy tylko jakiejś wspomnieć że przy wentylacji można zrezygnować w większości z otwieranych a od razu jakaś "blondynka" prawie ze szponami skacze i twierdzi że ona musi mieć otwierane ... Moja tylko farbowana, ale tez fixy wykluczyla a i ja zapodalem temat bardziej jako sonde - otwieranie mam wpisane w plan na nastepne 50 lat. Poza tym przyjemnie posluchac odglosow przyrody. Dodatkowo mam wrazenie, ze wyciag w kazdym pomieszczeniu + uchylone okno zwiekszy predkosc dyfuzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Jestem swiecie przekonany ze troche wieksze straty nie powstrzymalby go przed "rozkreceniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 02.09.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Moja tylko farbowana, ale tez fixy wykluczyla a i ja zapodalem temat bardziej jako sonde - otwieranie mam wpisane w plan na nastepne 50 lat. Poza tym przyjemnie posluchac odglosow przyrody. Dodatkowo mam wrazenie, ze wyciag w kazdym pomieszczeniu + uchylone okno zwiekszy predkosc dyfuzji Mam w sumie 6 sporych fix-ów (180x150). Dom jest dla człowieka, a nie człowiek dla domu. Mi w domu wolno wszystko. Chyba, że ma się obok drogę piaskową ...... W aucie klimatyzacja, ale od czasu do czasu każdy lubi sobie szybkę uchylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.09.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 ... Jasiek.. jakiego miernika CO2 używasz, za niedługo będę sobie w domu testował WM, zobaczę jak się to będzie spisywać jak się tam pomieszka na teraz widzę że WM coś daje, jak się wyłączy to robi się duchota, jak włączę na przynajmniej 80m3/h i tak sobie chodzi nonstop, to jest całkiem ok, no ale dom niezamieszkały. a co do wentylacji wyporowej, to ten wlot powietrza gdzie powinien być - sufit czy przy podłodze ? Jeśliby WM nie spełniało dobrze swojego zadania to jest szansa przerobić to na wyporową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 @kszhu - alez chodzi takze i o wiare. Bo ty nie wierzysz w empiryczne dane od jaska i nydara, relacje kilku innych osob ktore wizytowaly wspomiane miejsca. Bo ci w modelu nie wychodzi. To wez mi wymodeluj pogode. Bylem w domach z WM - wrazenia pozytywne. Ale WMG mnie przekonala swoja koncepcja obiegu energii, usuwaniem zanieczyszczen w miejscu ich powstania, wieksza zgoda z natura i dotychczasowymi przyzwyczajeniami. I zgodnie z zaleceniami nydara - bede mial ulepszona wersja - z 2 nawiewami (per poziom) I mam zamiar uzywac wentylacji rowniez do obnizania temp - do wartosci znosnych. Wcale nie ma mi to zastapic klimatyzacji - bo po wielu latach pracy w klimatyzowanych pomieszczeniach organicznie jej NIENAWIDZE. Jak bym mieszkal a Arabii to co innego A twoje negatywne doswiadczenie z etapu budowy wez wymodeluj pozdrawienia z klimatyzowanego biura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Nie wiadomo nadal jaka będzie różnica w temp. odczuwalnej latem gdy przepuści się te same m3 górnymi nawiewami. Zbadam na sobie w przyszłym roku ale nie sądzę, żeby przekraczały kilka %. Czy to znaczy ze masz amiar robic kolejne testy? Bo tylko wtedy mozesz oznaczac roznice. Ja nie widze takiej potrzeby w moim przypadku. Tym bardziej, ze u mnie bedzie slabo z "tymi rencami" wiec musialbym najac pro firme. Wiec od razu robie tak aby kowadlo latalo. W zgodzie z natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.09.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Co oznacza jednoznacznie, że jeden nawiew jest niewystarczający. Wiem o tym bo testowałem takie ustrojstwo kilka tygodni. Jeden nawiew może być wystarczający w przypadku nydara, jeśli jego posadzka w korytarzu - tam gdzie ma nawiew centralny nie jest podgrzewana. Wtedy chłodniejsze powietrze znuje się po podłodzę do szczeliny pod podłogą. Tą szczelinę możesz traktować jako nawiewnik WW dla każdego pomieszczenia. Nie wiadomo nadal jaka będzie różnica w temp. odczuwalnej latem gdy przepuści się te same m3 górnymi nawiewami. Zbadam na sobie w przyszłym roku ale nie sądzę, żeby przekraczały kilka %. Zależy z jaką prędkością będzie realizowany nawiew. Jeśli rzędu 300m3/h to raczej ciężko będzie zauważyć stratyfikacje ciepła i rzeczywiście w tym przypadku może to być różnica tylko kilku %. Edytowane 2 Września 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 I wtedy napisze ile m3 potrzebowalem. Zakladam ok 100-120 dla 4 osob i psa. Ale to za 2 lata. Moze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.09.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Dodam jeszcze od siebie iz u Nydara czy Jaska o wiele latwiej osiagnac zamierzona/wlasciwa wilgotnosc powietrza ze wzgledu na brak wymiennika. Ja mam non stop ok 33%, jest normalnie, nikt nie ma zadnych objawow ale jakos wolalbym miec blizej tych 40-45%, a nijak nie moge nawet jak WM chodzi na full. Chyba ta moja silka wypija wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.09.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Dodam jeszcze od siebie iz u Nydara czy Jaska o wiele latwiej osiagnac zamierzona/wlasciwa wilgotnosc powietrza ze wzgledu na brak wymiennika. Zastosowanie wymiennika nie ma kompletnie wpływu na poziom wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.09.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Zastosowanie wymiennika nie ma kompletnie wpływu na poziom wilgotności. Nic z wilgotnosci powietrza nawiewanego nie jest tracone na wymienniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.09.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Nic z wilgotnosci powietrza nawiewanego nie jest tracone na wymienniku? Nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.09.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Zastosowanie wymiennika nie ma kompletnie wpływu na poziom wilgotności. W domyśle Wymienni = Rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.09.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Od września ub.roku wilgotność w domu nie spadła pon.42%,max.to 56%,nawiewy w czystych,wywiewy b brudnych,u mnie silka nie wypija,być może mam za szczelny dom A jak dlugo mieszkasz i na ile masz ustawiony reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.09.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 W domyśle Wymienni = Rekuperator czy wymiennik, czy rekuperator to praktycznie to samo - nie jest tracona wilgotność powietrza nawiewanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Skontaktowalem sie z supportem netatmo - potwierdzili ze dostalem modul z serii wadliwej. Czekam na kolejne dwa, sprawdzam i ew. odsylam. Edytowane 2 Września 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 A co to za wielki test puścić w upały jaśkowe 500m3/h z GWC przez nawiewy i sprawdzić zachowanie się temp? Sądzę, że nie będzie gorzej niż to samo z centralnego kanału przez inne ciepłe pomieszczenia. Taki test mnie nie interesuje. Interesowalby mnie test z centralnym nawiewem u dolu - bo z tego co pamietam masz parterowke - i wywiewami w kazdym vs tradycyjna WM przy tym samym poziomie nawiewu. Podobnie jak zrobil jasiek. I tu WW w jakiejkolwiek wersji powinna byc lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.09.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 A co to za wielki test puścić w upały jaśkowe 500m3/h z GWC przez nawiewy i sprawdzić zachowanie się temp? Sądzę, że nie będzie gorzej niż to samo z centralnego kanału przez inne ciepłe pomieszczenia. Zgadzam się. nie będzie różnicy przy takim przepływie. Warunek, że od tego nawiewu do wszystkich szczelin nie ma zmian temp. (również latem), przeszkód itp. A tak naprawdę sprowadza się do tego, że najbezpieczniej zrobić nawiew w każdym pomieszczeniu. Zgadza się, przestrzeń nawiewu musi być niezakłócona. Można zrobić nawiew do każdego pokoju, ale po co, skoro zysku będziesz miał max kilka procent, a koszty nigdy nie zwrócą ci tej inwestycji. Sądzę, że jeden centralny nawiew na kondygnację o powierzchni do 100m2 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts