Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

ta żeby nie robić śmietnika w innych wątkach ...

za niedługo ze znajomym naprawiaczem lodówek i takich tam będziemy klecić taką mini PC PP do wentylacji...

wstępne bicie piany już trwa ...;)

Jasiek, jak masz magika od PC to moze niech sie pokusi o przerobke klimy z inwerterem do celow grzania CWU/podlogowki.

Tu jest ogromny potencjal bo mozna miec bardzo fajne COP bardzo malym kosztem, sa klimy LG na przyklad za 3 tys ktore spokojnie wyrabiaja do -15 stopni.

ALe na to by trzeba oddzielny watek...

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasiek, jak masz magika od PC to moze niech sie pokusi o przerobke klimy z inwerterem do celow grzania CWU/podlogowki.

Tu jest ogromny potencjal bo mozna miec bardzo fajne COP bardzo malym kosztem, sa klimy LG na przyklad za 3 tys ktore spokojnie wyrabiaja do -15 stopni.

ALe na to by trzeba oddzielny watek...

ja chcę zrobić PC do wentylacji za kilka setek ...

Komercyjny reku z PC to koszt ok 15 tys. Jesli daloby sie zrobic PC ktora nie zasysa wiecej niz wydmuchuje wentylacja w kwotach ponizej 3 tys to czekam na rezultaty :)

Slaba PC do CWU kosztuje min. 3,5 tys, uznajmy to za gorna granice:)

A może wiesz o ile stopni schładza się w PC powietrze ją napędzające. Np.300m3/h z 22oC do ilu się schłodzi?

A może wiesz o ile stopni schładza się w PC powietrze ją napędzające. Np.300m3/h z 22oC do ilu się schłodzi?

W watku o PC do CWU ktos podawal ostatnio przeplywy i temp na wejsciu i wyjsciu.

Generalnie rozbija sie wlasnie o mozliwosc sterowania wentylem, ale tak czy inaczej to powietrze po przejsciu prze taka PC powinno oddac podobny gradient jaki uzyskalo, ale na tym sie nie znam, w watkach o PC jest troche takich danych.

Poki co czesciej spotyka sie proby przerobki PC P-P na PC P-W z jakiejs klimy z inverterem.

Zuzyte powietrze dobrze spelnia swoja role pchane jak u CIebie w parterowkce na strych jako bufor trzymajacy w ryzach gradient temp. Mi by to zupelnie wystarczylo...

Arturo, nie rozumiem po co sie udzialesz na tym watku. Nijak nie jestes zaintersowany tematem tylko ciaglym obrazaniem.

Czy w watku o reku tymi recami czy PC tymi recami tez sie udzielasz obrazasz wszystkich "samorobow"?

Przeciez tam kleca reku za znacznie wyzsze pieniadze niz np taki jak masz Ty, jaki w tym sens jest?

A czy Twoja "kiepala" rozumuje, ze wiekszosc tego co tu opisano mozna robic wlasnymi recami bez zysku pomyslodawcy?

Rozumiesz roznice miedzy naganianiem na PC za 20-30 tys a opisywaniem wlasnych doswiadczen?

Co do potrzeby rekuperatora, to wlasnie rusza akcja zeby je spopularyzowac, wiec pewnie kazdy jego posiadacz bedzie teraz bardziej z niego dumny:

http://www.tvn24.pl/pomorze,42/nagroda-za-psia-kupe-w-gdansku-stanie-rekuperator,350904.html

http://www.mmpoznan.pl/457718/2013/8/28/w-poznaniu-stanie-rekuperator-ktory-da-prezent-za-psia-kupe?category=news

Pozdrawiam :)

Edytowane przez miloszenko

to tak bardziej dla rozruszania mózgownicy ...:yes:

sklecimy taką "wydumkę" z agregatu od lodówki, skraplacz razem ze sprężarką wyląduje w takiej obudowie na nawiewie a parownik na wylocie z chałupy...

wymienniki z odpowiedniej długości rurek miedzianych powyginane w wężownice i wsadzone w kanały, przy parowniku tacka na skropliny ...

Czyli jednym słowem robisz lajtową wersję tego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218086-Zr%C3%B3b-to-sam-Budowa-CWG-WM-RKP-PC-PPW-GWC

"Samoróbnie" sprawdziłem wydajnośc "kolektora dachowego jaśka"(czarna dachówka) i stwierdziłem,że nic nie warte,były głosy od zainteresowanego,że źle badałem temperaturę,że źle zaizolowane,po drugim i trzecim przypadku negatywnych odczuć innych inwestorów temat naciągania na kolektor dachowy upadł

przytocz proszę gdzie i komu napisałem że dom pokryty DACHÓWKĄ będzie dobry dla takiego rozwiązania ...???

zacznijmy od tego że TY nawet nie rozumiesz działania większości rozwiązań jaki tu opisujemy...;)

Słowo się rzekło . WM przerobiona . Wszzystkie kanały są już wyciągowe.Działa to 24 h dopiero.

Na razie druciarnia jak mówi Jasiek , bo ciekaw jestem efektów.

Wnioski po 24 h są takie że :

- pracuje na połowę mniejszym wydatku tj , wg wskazań JanG 18% , centrala 500 czyli 90 m3 , ale jej nie wierzę.:) Wcześniej to chodziło na 40 % tj 200 m3.

Rodzinie nie powiedziałem nic o zmianach. A dzisiaj pytałem się o odczucia , bo tylko to mogę sprawdzić .

Nikt nie stwierdził pogorszenia warunków.

Co do szczegółów to kanał nawiewny 200 dociągnięty do podcięcia pod drzwiami w pomieszczeniu gospodarczym . Wieje sobie z niego po GWC i reku 21,2 C. Najbliższym pomieszczeniem wywiewu jest klatka schodowa . Dom piętrowy. Kubatura około 500 m3.

Tak że kupiłem sobie szybki wóz , a jeżdzę 40 km/h . mówie o centrali.

Mam (leży i się kurzy) wymiennik siwickiego. Coś czuje że skończy się na tym wymienniku , zakupie wentyli i założeniu dokładnie tak jak u Jaśka , tj na czerpni GWC , nastepnie wentyl na strychu nieużytkowym itd. A centrala i przepustnica Belimo ....a sio.

Edytowane przez noname2

Już tłumaczę po co ta przepustnica była. Mam też czerpnie dachową . W zależności od temp brało to albo z GWC albo z czerpni. Ale to się nie sprawdza. Czerpnia została wykorzystana do PCi do CWU. I tyle

Masz gdzie dokladniej opisane co i jak u CIebie jest zrobione? Ceizko sie w pojedynczych postach odnalesc:)

wklej rozklad domu i gdzie masz nawiew

Panowie , moment . To na razie test. Ale już widzę że się sprawdził.

MIloszenko

nie bardzo rozumie co nie rozumiesz :)

Miałem WM. Przerobiłem wszystkie kanały na wywiewne.

Mam Pci do CWU . Taka co chla powietrze wentylacyjne. W okresach grzewczych robi jako bojler bez funkcji pompa , a w okresach kiedy "zrobiłem" w chałupie WOD went, okienno dach., chla i wyrzuca powietrze w chałupe. Teraz musiałem szybko coś wymyśleć bo w pomieszczeniu gospodarczym zrobiła mi 16 C . To odpiąlem od przepustnicy GWC -REKU czerpnie dachową i dałem ją pompie. Myślę żeby z wyrzutem przebić się do garażu. Wcześniej wyrzut zrobiłem w wyrzut reku ale to się nie sprawdziło. Cały "zapach" domowy z wyrzutu reku trafiał do wyrzutu pompy wtedy kiedy ona nie chodziła.

Układ gdzie to jest : nie twierdze że na stałe

lewy górny róg - to pomieszczenie gospodarcze. Tam jest PCi , , GWC i centrala. I tam kanał nawiewny od centrali dałem w okolice podcięcia drzwi do tego pomieszczenia . NA RAZIE . NA SZTUKE. Idąc w prawo jest - klatka schodowa- wiatrołap - kuchnia w 2/3 otwarta na salon.

Nie mam przy sobie rzutu.

Co ciekawe .

Zawsze tj od maja odkąd kupiłem stado termometrów - na piętrze była temp o 1-1,5 C wyższa. Od wczoraj jest o 0,5 C niższa.

Przedwczoraj kiedy jeszcze było po staremu też była wyższa.

Edytowane przez noname2