miloszenko 24.09.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jak sie z Przemyslawem zgadam to bedzie. Dopytam wtedy o metodologie pomiarow, podrzuce rzuty i shcemat instalacji i podumamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.09.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 ciekawostka ...temperaturą za GWC jest cały czas wyższa o ok. 1* niż w latach ubiegłych o tej samej porze ...czyżby intensywna eksploatacja w lecie i praca na okrągło spowodowała dodatkowe doładowanie tego "akumulatora" ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.09.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Byc moze duzymi obrotami zaczynasz dogrzewac grunt pod domem A byc moze specyfika roku, najpierw dluga i sniezna zima (grunt na pewno nie przemarzal jak w poprzendich latach), a latem dosc mocna fala upalow Ciekaw jestem jaka moze byc efektywnosc dogrzewania gruntu pod domem bez RSS, o ile da sie zmniejszyc straty przez podloge i dodatkowo podbic temp nawiewu.... Niestety chyba nikt nie ma takiej chalupy, wiec trzeba ta pierwsza postawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 TT 160 wystarczą ... Nie lepiej TD ... jest cichszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.09.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Nie lepiej TD ... jest cichszy. Faktycznie porownywalem i roznica jest miedzy nimi ogromna. Jak beda srodki bedzie TD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Faktycznie porownywalem i roznica jest miedzy nimi ogromna. Jak beda srodki bedzie TD Ostatnio brałem do wentylacji plus ( nawiewnej) i różnica była 30zł przy fi 100mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.09.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Hmm, normalnie dla 160 siega 150 PLN.... Jak uzyskac taka znizke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Hmm, normalnie dla 160 siega 150 PLN.... Jak uzyskac taka znizke? Dzwonił Pan do Venture Industries ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.09.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 TT 160 - przepływ 467m3/h, pobór prądu 30W, hałas 33db TD 160 - przpływ 430m3/h, pobór prądu 44W, hałas 29db Czy warto przepłacać ? Nowością jest seria TT PRO. A może coś takiego?: http://www.ebmpapst.com/en/products/compact-fans/diagonal-compact-fans/diagonal_compact_fans_detail.php?pID=54194 Na all... są po 12zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.09.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 TT 160 - przepływ 467m3/h, pobór prądu 30W, hałas 33db TD 160 - przpływ 430m3/h, pobór prądu 44W, hałas 29db Czy warto przepłacać ? Nowością jest seria TT PRO. A może coś takiego?: http://www.ebmpapst.com/en/products/compact-fans/diagonal-compact-fans/diagonal_compact_fans_detail.php?pID=54194 Na all... są po 12zł brutto Hmm, widze nie all. ale gdzie indziej ceny po 350 PLN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 TT 160 - przepływ 467m3/h, pobór prądu 30W, hałas 33db TD 160 - przpływ 430m3/h, pobór prądu 44W, hałas 29db Czy warto przepłacać ? Nowością jest seria TT PRO. A może coś takiego?: http://www.ebmpapst.com/en/products/compact-fans/diagonal-compact-fans/diagonal_compact_fans_detail.php?pID=54194 Na all... są po 12zł brutto Dawno w pisane przestałem wierzyć - zawsze wolę zmierzyć pobór prądu i posłuchać. niecałe 3 dB to dwa razy głośniej!!! Dla przykładu: http://wentylacja.com.pl/Forum/Provent-Mistral-Geo-czyli-rzetelno%C5%9B%C4%87-70757.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.09.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Zastanawiam się jak wykonać/zaprojektować instalację w domu u siebie. Dom mam z poddaszem użytkowym - bardziej jaskowy niz nydarowy - i zastanawiam się, czy nie poprowadzić wszystkich wywiewów do przestrzenni nad poddaszem użytkowym. Nawet tych z parteru. Rury na parterze ulokowałbym w samych narożnikach pomieszczeń tak, aby na poddaszu użytkowym schować je w zabudowanej ściance kolankowej i wyżej poprowadzić między krokwiami (w ociepleniu). Przestrzeń nad poddaszem użytkowym posłużyłaby jako duża skrzynia rozprężna.Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.09.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Hmm, widze nie all. ale gdzie indziej ceny po 350 PLN... http://allegro.pl/wentylator-diagonalny-ebmpapst-24v-40w-dv6224-i3556531549.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.09.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 To widzialem, ale to uzywka, nie chce mi sie co chwila zmieniac jesli by padala:) Choc na potrzeby testow w moim obecnym domu w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.09.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Czli chcesz zrobic podobnie jak nydar? Oprocz ocieplenia calych polaci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.09.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Czli chcesz zrobic podobnie jak nydar? Oprocz ocieplenia calych polaci ? Jeśli to do mnie to tak, identycznie jak nydar tylko, że w domu z poddaszem użytkowym. Narazie nie widzę większych problemów z taką realizacją, a plusów jest sporo Czekam, że nydar lub jasiek wypowiedzą się na temat takiej realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.09.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Jeśli to do mnie to tak, identycznie jak nydar tylko, że w domu z poddaszem użytkowym. Narazie nie widzę większych problemów z taką realizacją, a plusów jest sporo Czekam, że nydar lub jasiek wypowiedzą się na temat takiej realizacji. Do Ciebie Ja zamiaruje zrobic takze taka realizacje. Z poddaszem uzytkowym. Ale identycznie to musialbys ocieplic caly dach. Co z wykraplaniem wilgoci zima ? Jak zamierzasz prowadzic nawiewy i gdzie je umiescic ? Masz jakies schemacik do swojej stodoły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.09.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Dorzuce sie do waszej rozmowy:) Bo tez bede mial z poddaszem. Chce uzywac GWC caly rok. Przygotuje sobie obejscie dla odzysku z wywiewu co by szla rura od wlotu GWC poprzez stryszek i wracala na parter. Jesli temp. nawiewu bedzie za niska bed wydluzal to obejscie Tez mysle zeby wpelni ocieplic az do kalenicy, a na stryszku zbierac wszystko, choc wolalbym to rura wyprowadzic z domu, rura spiro nieizolowana gladka, onna i tak bedzie niejako buforem miedzy dachem na sufitem poddasza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.09.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Do Ciebie Ja zamiaruje zrobic takze taka realizacje. Z poddaszem uzytkowym. Ale identycznie to musialbys ocieplic caly dach. Co z wykraplaniem wilgoci zima ? Jak zamierzasz prowadzic nawiewy i gdzie je umiescic ? Masz jakies schemacik do swojej stodoły ? Będę miał ocieplony cały dach - płyty PIR nakrokwiowo. Dodatkowo na stropie mogę wysypać celulozę jak u nydara. Nawiew centralnie na parterze i centralnie na piętrze. Schematów nie mam, ale mogę wieczorkiem wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.09.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Przygotuje sobie obejscie dla odzysku z wywiewu co by szla rura od wlotu GWC poprzez stryszek i wracala na parter. Jesli temp. nawiewu bedzie za niska bed wydluzal to obejscie Co zrobisz z wodą, która będzie się skraplać na rurze na poddaszu. Tej wody będzie całkiem sporo. Moim zdaniem nie warto w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts