Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

Jasiek masz pod domem 16oC bo dom tą temperaturę daje .W stopce piszesz 15cm styro ,bez ocieplenia fundamentu,ogrzewanie elektr.podłogowe.To jest źródło tych 16oC.

ja sobie zdaję z tego sprawę...

tyle że ni jak nie przekłada się to na większe zużycie energii...

widać że podgrzany grunt robi za bufor ...

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

. Wentylator sterowany jest temperaturą zewnętrzną (poniżej +3oC zostaje wyłączony) oraz higrometrem(nastawa 40-45%)..

Taki sterownik,to się kupuje,czy trzeba samemu kombinować?

Koledzy ,a jaka jest zasada dobru średnic wywiewów w poszczególnych pomieszczeniach,przy znanej średnicy nawiewu ?

Straciłem cały wolny piątkowy dzień .Na darmo .:bash:Pośrednik jak cię złapie to ............ a potem............ powyrywam.:p

Ależ po co te nerwy :confused: nikt Ci nie kazał wolny piątek siedzieć przed kompem równie dobrze mogłeś sobie pośmigać gdzieś na snakach...:wiggle:

Mnie też wciągnął ten temat i nie mogłem się skupić w pracy ;)

GWC pod budynkiem i tak jest lepszym rozwiązaniem niż dziurawienie okien,czy wyjmowanie części uszczelek.Można umieścić też wzdłuż fundamentu jakieś 100cm od ,z tym że czerpnia min.500cm od budynku.

Sterownik zakładał elektryk,bo nie mam o tym pojęcia,ale jest już usunięty bo nadmuch chodzi 24h/dobę.GWC z rury fi 110 na grawitacji daje tylko 30m3/h a to za mało.

Ktoś na forum twierdził,że moja wentylacja nie ma szans na odbiór.Otóż był kominiarz taki pewnie drugiego sortu bo bez cylindra.Odebrał,kwity popisał,skasował i pojechał.A że komina nawet nie obejrzał to szczegół,nie wspomnę o mierzeniu przepływów na anemostatach,bo do tego jaki przyrząd by trzeba mieć.Na pytanie,czy w tym kraju będzie kiedyś lepiej,powiem stanowczo NIE.

Przykład z innej działki: robię również świadectwa energetyczne, nie dalej jak tydzień temu klient potrzebował certyfikat (bo bank wymaga) dla domu w trakcie rozbudowy (a raczej na jej początku). Wymagania są proste i oczywiste, więc ten dom praktycznie nic nie spełnia, ale znalazłem wyjście: wpiszę wszystko tak jak jest w praktyce (w końcu tworzę dokument państwowy, nie będę tam kłamstw pociskał), a jak starostwo odrzuci, to zlecę wykonanie tym razem "prawidłowo wypełnionego" certyfikatu na Allegro za 50zł, bez wizyty na budynku i sprawdzania :-)

I co? Ano moje przeszło :-)

PS Nydar:

Jakbyś tam miał kociołek węglowy albo gazowy, to kominiarz na 99% BY NIE ODEBRAŁ. Ale jak nie masz żadnego potencjalnego źródła CO, to słusznie uznał, że wolność Tomku w swoim domku i dał spokój. Nikt się nie zaczadzi, więc rodzaj wentylacji jest prywatną sprawą właściciela i po temacie. Gdy wykonuję kotłownie węglowe, to zawsze kominiarz szczegółowo sprawdza wymagania dla kotłowni, nawiewy i wyciągi, i nie ma opcji by jakiekolwiek niedociągnięcie przeszło - bo jak ktoś się zaczadzi, to kominiarza czekają "wczasy w Wadowicach"...

Edytowane przez Indiana_

Ale mam kociołek na drewno-kominek z płaszczem wodnym.Mało tego. Nie oryginalny jakiś tylko tymi ręcami robiony,więc chyba bardziej podejrzany.Tak sobie myślę,że jak ktoś nie ma o tych sprawach pojęcia a trafi na kiepską brygadę wykonawczą ,to przy takich odbiorach o tragedię nie trudno.

To bardzo dobrze i cieszę się, że RSŚ się sprawdza. Jednak sam nie wykorzystam tego w mojej pracy (ponieważ muszę zapewnić klientom te normowe 200-300 m3/h), ale RSŚ może robić za bardzo dobre i tanie GWC przed rekuperatorem. Trzeba jeszcze wymyślić taką jego formę, która gwarantuje pełną szczelność - może najprościej kilka 3m odcinków rury fi110 z powietrzem przelatujących przez wymurowany podziemny basen z szarymi ściekami?

RSŚ jako dobre i tanie GWC przed rekuperatorem to jest zły pomysł.Rekuperatorowi przed zamarzaniem wystarczy rurowe GWC.

Budowanie betonowych zbiorników to przerost formy nad treścią.Wystarczy metalowy zbiorniczek(zerknij na fotkę w poście z 09.11.12 z pierwszej strony)

Nie próbuję namawiać do stosowania RSŚ inwestorów wymagających 200-300m3/h. Raczej jest to rozwiązanie dla inwestorów,którym wystarczy zimą 100m3/h.Należy pamiętać, że RSŚ nie można stosować bez poprzedzającego go min.20mb GWC,bo zostanie po prostu zamrożony przy silnych mrozach.

RSŚ może zastąpić rekuperator przy przepływach do 100m3/h dla 3-y osobowej rodziny.Stosowanie jednego i drugiego jest bezsensowne.

To bardzo dobrze i cieszę się, że RSŚ się sprawdza. Jednak sam nie wykorzystam tego w mojej pracy (ponieważ muszę zapewnić klientom te normowe 200-300 m3/h), ale RSŚ może robić za bardzo dobre i tanie GWC przed rekuperatorem. Trzeba jeszcze wymyślić taką jego formę, która gwarantuje pełną szczelność - może najprościej kilka 3m odcinków rury fi110 z powietrzem przelatujących przez wymurowany podziemny basen z szarymi ściekami?

czy zapewnienie klientom tych 200-300 m3/h uwzględnia tylko sprawność WM? czy normy uwzględniają nieszczelność budynku ?

przypomnijmy Panowie wszystkim jaki dom uważamy za szczelny , dla domu pasywnego blow door test n50 = 0,6 wymiany/h lub mniej

dla mojego domu oznacza to 260m3/h - gdy włączam wentylacje na minimum tj ok 10-12% dorzucam do tego wyniku ok 60m3/h

od kilku dni bawię się czujnikiem CO2 w domu

pierwsze wyniki są następujące

WM Jangaz 550 pracująca na 10-12%, kubatura 420 m3

czujnik na stole w kuchni pomiędzy 2 nawiewami które są w salonie a 2 wyciągami które są w kuchni - otwara przestrzeń, brak drzwi, ścian itp

w pomieszczeniu przez 2-3 h przebywały 1-2 osoby

wyniki

20:15 - 800-820

21:10 - 720

następnego dnia rano 620

sypialnia w której spało 2 dorosłe osoby i małe dziecko rano : 950

dziś po 2 dniach nieobecności w domu czujnik w sypialni pokazał 520-540

kolejne szczegółowe wyniki przedstawię za ok tydzień - codziennie będę wykonywał kilka różnych pomiarów o różnych godzinach w różnych częściach domu

ostatniego dnia zrobię test i WM będzie 24h off

Mam pytanie do ciebie.Nie aby dowalić czy coś.Mając tą wiedzę,którą masz teraz zainwestował byś w reku o wydajności 550m3/h?Skoro korzystasz z 10% jego możliwości i masz dobre parametry powietrza to jakby wątpliwy wybór.Podałeś dobry pomysł.Uzależnić dobór reku od wyników blow doora. Alegorytm jakiś by trzeba było wymyślić.