Barth3z 29.09.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Zastanawiam się, do w domu parterowym, w sezonie grzewczym przy prawidłowo wykonanej instalacji, po wyłączeniu zasilania - leci około 70m3/h z samej konwekcji (tzw wentylacja grawitacyjna.) Przy rekuperatorze to nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.09.2013 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 THX toś mi prawdopodobnie parę k pln zaoszczędził A ten uszczelniacz to co to mogło by być ? Ja zrobiłem na zewnątrz paskami włókna poliamidowego (takie jak dają pod korę czy kamyki w ogrodzie,czarnego koloru) i nasączyłem bitumitem wodorozcieńczalnym.Ale to na zewnątrz. U ciebie wewnątrz,to może jakim klejem do parkietu ,ale elastycznym po wyschnięciu. Pamiętaj aby okolice styków płyty przeszlifować,bo na płycie jest jakiś wosk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 30.09.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 małe spostrzeżenie ... obserwuję zużycie energii w poszczególnych pomieszczeniach i porównuję je z układem wentylacyjnym przed przeróbką... całkowite zużycie jest dokładnie na takim samym poziomie ale zmieniło się zapotrzebowanie w poszczególnych pomieszczeniach, wzrosło w holu z nawiewem a zmalało w sypialniach na poddaszu... niby nic szczególnego u mnie w chałupie przy ogrzewaniu niecentralnym z kablami bo się samo reguluje ale przy centralnym systemie grzania może być problem z okresowym przechładzaniem w okolicach nawiewu... Jaśku nawiew bezpośrednio z GWC? Pisałeś kiedyś wymienniku na nawiewie i wywiewie połączonym ze zbiornikiem na wstępnie podgrzaną wodę - to w swoim domu użytkujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.09.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) trochę pożywki dla troli i przeciwników WMG i braku badań i prac naukowych na temat jej skuteczności Poniżej obiecany wykres temperatur z dnia dzisiejszego od 16:12 wczoraj do 17:30 dziś http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215547&d=1380555730 !!! zwykły dzień roboczy większość czasu dom stał pusty !!! średnia dobowa temp zewnętrzna z kilku dni ~ 7*C (noc +1*C dzień max +11,5*C) dołożyłem czujnik pod sufit a widniejące na nim piki to najprawdopodobniej praca lodówki co 30 min. Lodówka od czujnika oddalona jest jakies 6 metrów, a mimo to ciepło pod sufitem się przenosi ... innego wytłumaczenia nie mam. Wpływ pracy lodówki jest raczej żaden na temp wewnetrzna jak widać nawet energii ciągnie tylo co kot napłakał 1,1 kWh/dobę. Czujki caly czas pracują później wkleje pozostałe dane Narazie mam tylko do 19-tej http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215552&d=1380560950 ale tu juz widać że będąc w domu uzupełniamy brakującą energię tym samym spowalniając spadek temp podłogi. Edytowane 30 Września 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.09.2013 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Napeeewno zmamipulowaaane. A ma ten koleżka kominek? Jak ma .Mógł by podać wykres przy pracy kominka. Twierdzę,że przy WW kominek nie jest utrapieniem dla domu energooszczędnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Co trzeba posiadać (jakie urządzenia, programy) aby zrobić takie pomiary. Przydało by się opomiarować tu i ówdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.09.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 http://www.netatmo.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.09.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 A kto jest zainteresowany takimi pomiarami? Producenci systemów i urządzeń energooszczędnych ? Cyba nie. Okaże się wtedy,że nie wszystkie cuda ze sklepu mają sens. A ujawnianie tego sensu nie ma.Przykład.Ludzie kupują rekuperatory o wydajności 300-400m3 bo wymiany,bo czyste powietrze.A okazuje się że do utrzymania czystego powietrza w średnim domu wystarczy 70- 100m3/h. Taki rekuperator na wydajność 300-400m3/h amortyzuje się 10-ęć lat i dłużej. Sporo jak na urządzenie mające oszczędzać energię. Do tego koszty eksploatacji.Czy to na pewno ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.09.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 http://www.netatmo.com bajka ale wolał bym coś w rozsądniejszej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.09.2013 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Przyznaj się karolek z ręką na sercu o jakim rekuperatorze myślałeś jak zacząłeś się wciągać w sprawy budownictwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.09.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 A kto jest zainteresowany takimi pomiarami? Producenci systemów i urządzeń energooszczędnych ? Cyba nie. Okaże się wtedy,że nie wszystkie cuda ze sklepu mają sens. A ujawnianie tego sensu nie ma. Przykład. Ludzie kupują rekuperatory o wydajności 300-400m3 bo wymiany,bo czyste powietrze.A okazuje się że do utrzymania czystego powietrza w średnim domu wystarczy 70- 100m3/h. Taki rekuperator na wydajność 300-400m3/h amortyzuje się 10-ęć lat i dłużej. Sporo jak na urządzenie mające oszczędzać energię. Do tego koszty eksploatacji.Czy to na pewno ma sens? o tym ze nie wszystko złoto co się świeci to już jakoś dość dawno pisano teraz tylko trzeba o tym pamiętać i dać się nabierać na zalewający zewsząd marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.09.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Przyznaj się karolek z ręką na sercu o jakim rekuperatorze myślałeś jak zacząłeś się wciągać w sprawy budownictwa? ja myślałem o jak najtańszym i mimo ze nigdy nie byłem w domu z reperatorem to nie pasowała mi wymiana kubatury na godzinę - kojarzy mi się to z przeciągiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jaśku nawiew bezpośrednio z GWC? Pisałeś kiedyś wymienniku na nawiewie i wywiewie połączonym ze zbiornikiem na wstępnie podgrzaną wodę - to w swoim domu użytkujesz? w moim domu kiedyś był taki "rekuperator" zrobiony z dwóch klimakonwektorów kanałowych ale zostało to rozmontowane przy przerabianiu instalacji, kilkuletnie obserwacje wykazują że sam wymiennik gruntowy jest wystarczający a cała instalacja jest prosta jak budowa cepa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.09.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Przyznaj się karolek z ręką na sercu o jakim rekuperatorze myślałeś jak zacząłeś się wciągać w sprawy budownictwa? eee, takim na prund ? Za duzo zlotowek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.09.2013 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 ,a cała instalacja jest prosta jak budowa cepa...'' Cep ma jedną ruchomą część a twoje GWC żadnej,przez to mniej skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 ,a cała instalacja jest prosta jak budowa cepa...'' Cep ma jedną ruchomą część a twoje GWC żadnej,przez to mniej skomplikowane eee..., nooo... ma dwa wiatraki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.09.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Ale u ciebie zimą nie musi:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.10.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Co do wielkosci - mocy reku, to faktycznie nie ma takich na powiedzmy do 4 osob w domu Sa od generalnie 300m3, co jest przynamniej 2 razy za duzo do 90% domow. Tylko nikomu sie nie oplaca robic mniejszych, bo wiele tansze by nie byly i trzebaby marze sciac Ja juz swoje CO2 przemierzylem i wiem, ze reku nawet przy obecnie dosc wilgotnej aurze na wymianie niecale 70m3/h robi co nalezy. Wilgotnosc w granicy 42-52% i PPMy ponizej 800. Jesli w kolejnym budynku do domu wprowadze rure z GWC fi 160 to w zupelnosci na grawitacji zrobi co trzeba, a moze i na pol dnia ja zatkam Jasiek, jak prace nad PC podpinana do wywiewu? Edytowane 1 Października 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.10.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ja juz swoje CO2 przemierzylem i wiem, ze reku nawet przy obecnie dosc wilgotnej aurze na wymianie niecale 70m3/h robi co nalezy. A czy ty jesteś pewien, że ta instalacja pracuje Ci we wszystkich pomieszczeniach ? Przy tak niskim przepływie może się zdarzyć, że w niektórych pomieszczeniach nie będzie wogóle dmuchało. Czy możesz pomierzyć CO2 nad ranem w sypialni przy takiej niskiej wymianie (zamknięte okna i drzwi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 01.10.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Co do wielkosci - mocy reku, to faktycznie nie ma takich na powiedzmy do 4 osob w domu Sa od generalnie 300m3, co jest przynamniej 2 razy za duzo do 90% domow. Tylko nikomu sie nie oplaca robic mniejszych, bo wiele tansze by nie byly i trzebaby marze sciac Ja juz swoje CO2 przemierzylem i wiem, ze reku nawet przy obecnie dosc wilgotnej aurze na wymianie niecale 70m3/h robi co nalezy. Wilgotnosc w granicy 42-52% i PPMy ponizej 800. Jesli w kolejnym budynku do domu wprowadze rure z GWC fi 160 to w zupelnosci na grawitacji zrobi co trzeba, a moze i na pol dnia ja zatkam Jasiek, jak prace nad PC podpinana do wywiewu? A jakiej temp można się spodziewać z samego GWC zima ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts