Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

THX toś mi prawdopodobnie parę k pln zaoszczędził :) A ten uszczelniacz to co to mogło by być ?

Ja zrobiłem na zewnątrz paskami włókna poliamidowego (takie jak dają pod korę czy kamyki w ogrodzie,czarnego koloru) i nasączyłem bitumitem wodorozcieńczalnym.Ale to na zewnątrz. U ciebie wewnątrz,to może jakim klejem do parkietu ,ale elastycznym po wyschnięciu. Pamiętaj aby okolice styków płyty przeszlifować,bo na płycie jest jakiś wosk.

małe spostrzeżenie ...

obserwuję zużycie energii w poszczególnych pomieszczeniach i porównuję je z układem wentylacyjnym przed przeróbką...

całkowite zużycie jest dokładnie na takim samym poziomie ale zmieniło się zapotrzebowanie w poszczególnych pomieszczeniach, wzrosło w holu z nawiewem a zmalało w sypialniach na poddaszu...

niby nic szczególnego u mnie w chałupie przy ogrzewaniu niecentralnym z kablami bo się samo reguluje ale przy centralnym systemie grzania może być problem z okresowym przechładzaniem w okolicach nawiewu...

Jaśku nawiew bezpośrednio z GWC? Pisałeś kiedyś wymienniku na nawiewie i wywiewie połączonym ze zbiornikiem na wstępnie podgrzaną wodę - to w swoim domu użytkujesz?

trochę pożywki dla troli i przeciwników WMG i braku badań i prac naukowych na temat jej skuteczności

Poniżej obiecany wykres temperatur z dnia dzisiejszego od 16:12 wczoraj do 17:30 dziś

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215547&d=1380555730

!!! zwykły dzień roboczy większość czasu dom stał pusty !!!

średnia dobowa temp zewnętrzna z kilku dni ~ 7*C (noc +1*C dzień max +11,5*C)

dołożyłem czujnik pod sufit a widniejące na nim piki to najprawdopodobniej praca lodówki co 30 min.

Lodówka od czujnika oddalona jest jakies 6 metrów, a mimo to ciepło pod sufitem się przenosi ... innego wytłumaczenia nie mam.

Wpływ pracy lodówki jest raczej żaden na temp wewnetrzna jak widać nawet energii ciągnie tylo co kot napłakał :) 1,1 kWh/dobę.

Czujki caly czas pracują później wkleje pozostałe dane

Narazie mam tylko do 19-tej

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215552&d=1380560950

ale tu juz widać że będąc w domu uzupełniamy brakującą energię tym samym spowalniając spadek temp podłogi.

Edytowane przez R&K

A kto jest zainteresowany takimi pomiarami? Producenci systemów i urządzeń energooszczędnych ?

Cyba nie. Okaże się wtedy,że nie wszystkie cuda ze sklepu mają sens. A ujawnianie tego sensu nie ma.

Przykład.

Ludzie kupują rekuperatory o wydajności 300-400m3 bo wymiany,bo czyste powietrze.A okazuje się że do utrzymania czystego powietrza w średnim domu wystarczy 70- 100m3/h. Taki rekuperator na wydajność 300-400m3/h amortyzuje się 10-ęć lat i dłużej. Sporo jak na urządzenie mające oszczędzać energię. Do tego koszty eksploatacji.Czy to na pewno ma sens?

A kto jest zainteresowany takimi pomiarami? Producenci systemów i urządzeń energooszczędnych ?

Cyba nie. Okaże się wtedy,że nie wszystkie cuda ze sklepu mają sens. A ujawnianie tego sensu nie ma.

Przykład.

Ludzie kupują rekuperatory o wydajności 300-400m3 bo wymiany,bo czyste powietrze.A okazuje się że do utrzymania czystego powietrza w średnim domu wystarczy 70- 100m3/h. Taki rekuperator na wydajność 300-400m3/h amortyzuje się 10-ęć lat i dłużej. Sporo jak na urządzenie mające oszczędzać energię. Do tego koszty eksploatacji.Czy to na pewno ma sens?

o tym ze nie wszystko złoto co się świeci to już jakoś dość dawno pisano teraz tylko trzeba o tym pamiętać i dać się nabierać na zalewający zewsząd marketing

Jaśku nawiew bezpośrednio z GWC? Pisałeś kiedyś wymienniku na nawiewie i wywiewie połączonym ze zbiornikiem na wstępnie podgrzaną wodę - to w swoim domu użytkujesz?

w moim domu kiedyś był taki "rekuperator" zrobiony z dwóch klimakonwektorów kanałowych ale zostało to rozmontowane przy przerabianiu instalacji, kilkuletnie obserwacje wykazują że sam wymiennik gruntowy jest wystarczający a cała instalacja jest prosta jak budowa cepa...

Co do wielkosci - mocy reku, to faktycznie nie ma takich na powiedzmy do 4 osob w domu :)

Sa od generalnie 300m3, co jest przynamniej 2 razy za duzo do 90% domow.

Tylko nikomu sie nie oplaca robic mniejszych, bo wiele tansze by nie byly i trzebaby marze sciac :p

Ja juz swoje CO2 przemierzylem i wiem, ze reku nawet przy obecnie dosc wilgotnej aurze na wymianie niecale 70m3/h robi co nalezy.

Wilgotnosc w granicy 42-52% i PPMy ponizej 800.

Jesli w kolejnym budynku do domu wprowadze rure z GWC fi 160 to w zupelnosci na grawitacji zrobi co trzeba, a moze i na pol dnia ja zatkam :p

Jasiek, jak prace nad PC podpinana do wywiewu?

Edytowane przez miloszenko

Ja juz swoje CO2 przemierzylem i wiem, ze reku nawet przy obecnie dosc wilgotnej aurze na wymianie niecale 70m3/h robi co nalezy.

A czy ty jesteś pewien, że ta instalacja pracuje Ci we wszystkich pomieszczeniach ? Przy tak niskim przepływie może się zdarzyć, że w niektórych pomieszczeniach nie będzie wogóle dmuchało.

Czy możesz pomierzyć CO2 nad ranem w sypialni przy takiej niskiej wymianie (zamknięte okna i drzwi)?

Co do wielkosci - mocy reku, to faktycznie nie ma takich na powiedzmy do 4 osob w domu :)

Sa od generalnie 300m3, co jest przynamniej 2 razy za duzo do 90% domow.

Tylko nikomu sie nie oplaca robic mniejszych, bo wiele tansze by nie byly i trzebaby marze sciac :p

Wilgotnosc w granicy 42-52% i PPMy ponizej 800.

Jesli w kolejnym budynku do domu wprowadze rure z GWC fi 160 to w zupelnosci na grawitacji zrobi co trzeba, a moze i na pol dnia ja zatkam :p

Jasiek, jak prace nad PC podpinana do wywiewu?

A jakiej temp można się spodziewać z samego GWC zima ?