Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przed chwilą dokonałem pomiaru

wynik 480

co do pytania o jednostkę - 550 była w cenie 420 (420 to ta sama jednostka co 550 w JG tylko z elektroniczną blokadą wydajności wentylatorów)

ponieważ samo GGWC jest przewymiarowane i nagrzewnica też, dlatego wzięta większa jednostka - jednoznacznie będę mógł Ci odpowiedzieć po sezonie letnim , bo na zimę to wiedziałem że będzie dużo za duża ...

Ciekawi mnie skąd taka różnica między salonem-kuchnią i sypialnią.W salonie -kuchni ,wyciągi jak piszesz są dwa.A są umieszczone pod sufitem?No i czy w sypialni jest tylko nadmuch u góry a wyciąg pod drzwiami? Jesteś w stanie określić ilość powietrza tłoczonego do każdego z tych pomieszczeń? Przepraszam za tyle pytań.Interesuje mnie wpływ umieszczenia wyciągów na stężenie CO2.

czy zapewnienie klientom tych 200-300 m3/h uwzględnia tylko sprawność WM? czy normy uwzględniają nieszczelność budynku ?

przypomnijmy Panowie wszystkim jaki dom uważamy za szczelny , dla domu pasywnego blow door test n50 = 0,6 wymiany/h lub mniej

dla mojego domu oznacza to 260m3/h - gdy włączam wentylacje na minimum tj ok 10-12% dorzucam do tego wyniku ok 60m3/h

Ale ta wartość to odpowiada przepraszam której wartości z pierwszego wzoru na:

http://en.wikipedia.org/wiki/Blower_door

?

Jakoś mnie to nie przekonuje kompletnie - jakie podciśnienie lub nadciśnienie utrzymujesz w domu? A co się dzieje, jeśli masz identyczne ciśnienie w domu jak na zewnątrz? 200 m3 to sporo, więc jakie przepływy miałyby osiągać stare i zdecydowanie niepasywne domy - 2000 m3?

Ciekawi mnie skąd taka różnica między salonem-kuchnią i sypialnią.W salonie -kuchni ,wyciągi jak piszesz są dwa.A są umieszczone pod sufitem?No i czy w sypialni jest tylko nadmuch u góry a wyciąg pod drzwiami? Jesteś w stanie określić ilość powietrza tłoczonego do każdego z tych pomieszczeń? Przepraszam za tyle pytań.Interesuje mnie wpływ umieszczenia wyciągów na stężenie CO2.

napiszę za Konrada ...( myślę że głowy mi nie ukręci ...:cool: )

w części salonowej są dwa nawiewy w suficie a w części kuchennej dwa wyciągi też w suficie ...

w sypialni nawiew w suficie a najbliższy wyciąg w łazience ...

Jakoś mnie to nie przekonuje kompletnie - jakie podciśnienie lub nadciśnienie utrzymujesz w domu? A co się dzieje, jeśli masz identyczne ciśnienie w domu jak na zewnątrz? 200 m3 to sporo, więc jakie przepływy miałyby osiągać stare i zdecydowanie niepasywne domy - 2000 m3?

jak obserwuję swoją chałupę to mam raz podciśnienie a innym razem nadciśnienie ...

wentylacja od dwóch miesięcy nie włączana ( w zimie idzie na grawitacji... )

domy zaliczane jako energooszczędne ( czyli pod reku ...) to max norma n50 =1,5

a pod grawitację n50 =3

jak obserwuję swoją chałupę to mam raz podciśnienie a innym razem nadciśnienie ...

wentylacja od dwóch miesięcy nie włączana ( w zimie idzie na grawitacji... )

domy zaliczane jako energooszczędne ( czyli pod reku ...) to max norma n50 =1,5

a pod grawitację n50 =3

Jak idzie na grawitacji, to powinieneś mieć podciśnienie. Bo masz efekt kominowy, więc albo nawiew pokona opory GWC, albo uzna, że łatwiej mu przez dziurę w ścianie, albo po trochu. Teoretycznie jednak gdyby ciśnienie wewnątrz i na zewnątrz było identyczne, to infiltracja powinna być minimalna. A w Twoim przypadku korzystniejsze powinno być nadciśnienie.

Jak idzie na grawitacji, to powinieneś mieć podciśnienie. Bo masz efekt kominowy, więc albo nawiew pokona opory GWC, albo uzna, że łatwiej mu przez dziurę w ścianie, albo po trochu. Teoretycznie jednak gdyby ciśnienie wewnątrz i na zewnątrz było identyczne, to infiltracja powinna być minimalna. A w Twoim przypadku korzystniejsze powinno być nadciśnienie.

to już jest jakaś wyższa matematyka bo przez GWC idzie równo cały czas pomimo różnic w ciśnieniu ...( mam zaklejone folią cały otwór okna dachowego, raz jest folia napięta do środka a innym razem wklęsła...)

jak na razie jeszcze tego nie rozgryzłem ...:cool:

jak zrobić w prosty sposób jakiś barometr różnicowy ???

U rurka z wodą i wężyk na zewnątrz ...?

Zwróć uwagę jak folia się napina w zależności od siły i kierunku wiatru.Jak wieje to jedna ściana będzie po stronie nadciśnienia a przeciwległa podciśnienia.Stąd folia raz będzie wklęsła a raz wypukła.Aby GWC działało na grawitacji to w domu musi być podciśnienie.Nadciśnieniem byś zablokował dopływ powietrza z GWC,a tak nie jest

Folia nie może robić za barometr, bo uwzględnia tylko różnice pomiędzy powietrzem bliżej okna a resztą domu. O jej wypukłości albo wklęsłości decyduje m.in. efekt kominowy i wiele innych rzeczy. No bo chyba masz tam też okno, a nie tylko folię? Niemniej jednak, jak pisze nydar, wnioski są oczywiste: gdybyś miał odpowiednio wysokie nadciśnienie, to byś za pomocą tego GWC wydmuchiwał powietrze na zewnątrz. W uproszczeniu.

widzę że teoria już obcykana ...:stirthepot:

gorzej jednak w praktyce ...:bash:

kierunek wiatru anie jego siła nie ma wpływu na folię ( jest normalne okno dachowe jak by ktoś coś ...:yes: )...

w większości czasu jest chyba podciśnienie w domu bo wypukła do wewnątrz ale co jakiś czas ( powiedzmy raz na tydzień ...)sytuacja się odwraca i wygląda tak jakby było nadciśnienie, bardziej mi to pasuje do nagłego wzrostu lub spadku temperatury na zewnątrz a także ciśnienia zewnętrznego ...

trochę brak czasu, a trochę mi się nie chce żeby próbować to rozgryźć ...:cool:

Jasiek: kierunek i siła wiatru może wpływać na ciśnienia panujące tuż przy samym poszyciu dachu, zwłaszcza w pobliżu kalenicy. Skoro to okno dachowwe, to właśnie wiatr może mieć na nie spory wpływ. Zaobserwuj może z jakiego kierunku i jak mocno wieje wiatr gdy sie folia wybrzusza - IMHO raczej będzie różnica w stosunku do stanu "normalnego"

Jasiek: kierunek i siła wiatru może wpływać na ciśnienia panujące tuż przy samym poszyciu dachu, zwłaszcza w pobliżu kalenicy. Skoro to okno dachowwe, to właśnie wiatr może mieć na nie spory wpływ. Zaobserwuj może z jakiego kierunku i jak mocno wieje wiatr gdy sie folia wybrzusza - IMHO raczej będzie różnica w stosunku do stanu "normalnego"

to nie jest jakieś chwilowe zjawisko...

wiatru może i nie być a folia będzie i tak napięta np. przez tydzień ...

np. wczoraj i przedwczoraj była lekko wklęsła, dzisiaj lekko wieje a folia ni jaka ( tak jakby obojętna...)

znając życie jutro będzie wypukła i tak zostanie przez ileś tam dni...

bardziej jakieś powiązanie wilgotności i ciśnienia mi pasuje ...:yes:

sypialnia w której spało 2 dorosłe osoby i małe dziecko rano : 950

dziś po 2 dniach nieobecności w domu czujnik w sypialni pokazał 520-540

to było przy otwartych drzwiach .... ;)

żeby nie było tak ah i oh ... zamknąłem drzwi i ....

po pierwszej nocy żona mi mówi że jak wstała przewinąć dziecko czujnik pokazał 2300

myślę sobie ... czujnik na przewijaku ... żona + dziecko zaczęli chuchać na niego i dlatego tyle pokazało

kolejna noc (dzisiejsza) - czujnik na parapecie , drzwi zamknięte - 3:30 w nocy . urządzenie do pomiaru zaczęło WYĆ - na liczniku pow. 2500

czyżbym musiał podciąć drzwi w sypialni? a może zwiększyć "ciąg" !!??

kolejna noc (dzisiejsza) - czujnik na parapecie , drzwi zamknięte - 3:30 w nocy . urządzenie do pomiaru zaczęło WYĆ - na liczniku pow. 2500

czyżbym musiał podciąć drzwi w sypialni? a może zwiększyć "ciąg" !!??

nie wiem czy to nie jest właśnie taki przykład 'żywcem" co się dzieje przy nawiewie z góry ...

a więc dokładnie to co cały czas wałkujemy z nydarem ...:yes: