jasiek71 03.02.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Konrad zmierz jakie jest stężenie na zewnątrz ... będzie jakieś odniesienie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.02.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 przed chwilą dokonałem pomiaru wynik 480 co do pytania o jednostkę - 550 była w cenie 420 (420 to ta sama jednostka co 550 w JG tylko z elektroniczną blokadą wydajności wentylatorów) ponieważ samo GGWC jest przewymiarowane i nagrzewnica też, dlatego wzięta większa jednostka - jednoznacznie będę mógł Ci odpowiedzieć po sezonie letnim , bo na zimę to wiedziałem że będzie dużo za duża ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.02.2013 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ciekawi mnie skąd taka różnica między salonem-kuchnią i sypialnią.W salonie -kuchni ,wyciągi jak piszesz są dwa.A są umieszczone pod sufitem?No i czy w sypialni jest tylko nadmuch u góry a wyciąg pod drzwiami? Jesteś w stanie określić ilość powietrza tłoczonego do każdego z tych pomieszczeń? Przepraszam za tyle pytań.Interesuje mnie wpływ umieszczenia wyciągów na stężenie CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 czy zapewnienie klientom tych 200-300 m3/h uwzględnia tylko sprawność WM? czy normy uwzględniają nieszczelność budynku ? przypomnijmy Panowie wszystkim jaki dom uważamy za szczelny , dla domu pasywnego blow door test n50 = 0,6 wymiany/h lub mniej dla mojego domu oznacza to 260m3/h - gdy włączam wentylacje na minimum tj ok 10-12% dorzucam do tego wyniku ok 60m3/h Ale ta wartość to odpowiada przepraszam której wartości z pierwszego wzoru na: http://en.wikipedia.org/wiki/Blower_door ? Jakoś mnie to nie przekonuje kompletnie - jakie podciśnienie lub nadciśnienie utrzymujesz w domu? A co się dzieje, jeśli masz identyczne ciśnienie w domu jak na zewnątrz? 200 m3 to sporo, więc jakie przepływy miałyby osiągać stare i zdecydowanie niepasywne domy - 2000 m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ciekawi mnie skąd taka różnica między salonem-kuchnią i sypialnią.W salonie -kuchni ,wyciągi jak piszesz są dwa.A są umieszczone pod sufitem?No i czy w sypialni jest tylko nadmuch u góry a wyciąg pod drzwiami? Jesteś w stanie określić ilość powietrza tłoczonego do każdego z tych pomieszczeń? Przepraszam za tyle pytań.Interesuje mnie wpływ umieszczenia wyciągów na stężenie CO2. napiszę za Konrada ...( myślę że głowy mi nie ukręci ... ) w części salonowej są dwa nawiewy w suficie a w części kuchennej dwa wyciągi też w suficie ... w sypialni nawiew w suficie a najbliższy wyciąg w łazience ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Jakoś mnie to nie przekonuje kompletnie - jakie podciśnienie lub nadciśnienie utrzymujesz w domu? A co się dzieje, jeśli masz identyczne ciśnienie w domu jak na zewnątrz? 200 m3 to sporo, więc jakie przepływy miałyby osiągać stare i zdecydowanie niepasywne domy - 2000 m3? jak obserwuję swoją chałupę to mam raz podciśnienie a innym razem nadciśnienie ... wentylacja od dwóch miesięcy nie włączana ( w zimie idzie na grawitacji... ) domy zaliczane jako energooszczędne ( czyli pod reku ...) to max norma n50 =1,5 a pod grawitację n50 =3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 jak obserwuję swoją chałupę to mam raz podciśnienie a innym razem nadciśnienie ... wentylacja od dwóch miesięcy nie włączana ( w zimie idzie na grawitacji... ) domy zaliczane jako energooszczędne ( czyli pod reku ...) to max norma n50 =1,5 a pod grawitację n50 =3 Jak idzie na grawitacji, to powinieneś mieć podciśnienie. Bo masz efekt kominowy, więc albo nawiew pokona opory GWC, albo uzna, że łatwiej mu przez dziurę w ścianie, albo po trochu. Teoretycznie jednak gdyby ciśnienie wewnątrz i na zewnątrz było identyczne, to infiltracja powinna być minimalna. A w Twoim przypadku korzystniejsze powinno być nadciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Jak idzie na grawitacji, to powinieneś mieć podciśnienie. Bo masz efekt kominowy, więc albo nawiew pokona opory GWC, albo uzna, że łatwiej mu przez dziurę w ścianie, albo po trochu. Teoretycznie jednak gdyby ciśnienie wewnątrz i na zewnątrz było identyczne, to infiltracja powinna być minimalna. A w Twoim przypadku korzystniejsze powinno być nadciśnienie. to już jest jakaś wyższa matematyka bo przez GWC idzie równo cały czas pomimo różnic w ciśnieniu ...( mam zaklejone folią cały otwór okna dachowego, raz jest folia napięta do środka a innym razem wklęsła...) jak na razie jeszcze tego nie rozgryzłem ... jak zrobić w prosty sposób jakiś barometr różnicowy ??? U rurka z wodą i wężyk na zewnątrz ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.02.2013 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Zwróć uwagę jak folia się napina w zależności od siły i kierunku wiatru.Jak wieje to jedna ściana będzie po stronie nadciśnienia a przeciwległa podciśnienia.Stąd folia raz będzie wklęsła a raz wypukła.Aby GWC działało na grawitacji to w domu musi być podciśnienie.Nadciśnieniem byś zablokował dopływ powietrza z GWC,a tak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Folia nie może robić za barometr, bo uwzględnia tylko różnice pomiędzy powietrzem bliżej okna a resztą domu. O jej wypukłości albo wklęsłości decyduje m.in. efekt kominowy i wiele innych rzeczy. No bo chyba masz tam też okno, a nie tylko folię? Niemniej jednak, jak pisze nydar, wnioski są oczywiste: gdybyś miał odpowiednio wysokie nadciśnienie, to byś za pomocą tego GWC wydmuchiwał powietrze na zewnątrz. W uproszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 widzę że teoria już obcykana ... gorzej jednak w praktyce ... kierunek wiatru anie jego siła nie ma wpływu na folię ( jest normalne okno dachowe jak by ktoś coś ... )... w większości czasu jest chyba podciśnienie w domu bo wypukła do wewnątrz ale co jakiś czas ( powiedzmy raz na tydzień ...)sytuacja się odwraca i wygląda tak jakby było nadciśnienie, bardziej mi to pasuje do nagłego wzrostu lub spadku temperatury na zewnątrz a także ciśnienia zewnętrznego ... trochę brak czasu, a trochę mi się nie chce żeby próbować to rozgryźć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 05.02.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jasiek: kierunek i siła wiatru może wpływać na ciśnienia panujące tuż przy samym poszyciu dachu, zwłaszcza w pobliżu kalenicy. Skoro to okno dachowwe, to właśnie wiatr może mieć na nie spory wpływ. Zaobserwuj może z jakiego kierunku i jak mocno wieje wiatr gdy sie folia wybrzusza - IMHO raczej będzie różnica w stosunku do stanu "normalnego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jasiek: kierunek i siła wiatru może wpływać na ciśnienia panujące tuż przy samym poszyciu dachu, zwłaszcza w pobliżu kalenicy. Skoro to okno dachowwe, to właśnie wiatr może mieć na nie spory wpływ. Zaobserwuj może z jakiego kierunku i jak mocno wieje wiatr gdy sie folia wybrzusza - IMHO raczej będzie różnica w stosunku do stanu "normalnego" to nie jest jakieś chwilowe zjawisko... wiatru może i nie być a folia będzie i tak napięta np. przez tydzień ... np. wczoraj i przedwczoraj była lekko wklęsła, dzisiaj lekko wieje a folia ni jaka ( tak jakby obojętna...) znając życie jutro będzie wypukła i tak zostanie przez ileś tam dni... bardziej jakieś powiązanie wilgotności i ciśnienia mi pasuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.02.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 sypialnia w której spało 2 dorosłe osoby i małe dziecko rano : 950 dziś po 2 dniach nieobecności w domu czujnik w sypialni pokazał 520-540 to było przy otwartych drzwiach .... żeby nie było tak ah i oh ... zamknąłem drzwi i .... po pierwszej nocy żona mi mówi że jak wstała przewinąć dziecko czujnik pokazał 2300 myślę sobie ... czujnik na przewijaku ... żona + dziecko zaczęli chuchać na niego i dlatego tyle pokazało kolejna noc (dzisiejsza) - czujnik na parapecie , drzwi zamknięte - 3:30 w nocy . urządzenie do pomiaru zaczęło WYĆ - na liczniku pow. 2500 czyżbym musiał podciąć drzwi w sypialni? a może zwiększyć "ciąg" !!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 kolejna noc (dzisiejsza) - czujnik na parapecie , drzwi zamknięte - 3:30 w nocy . urządzenie do pomiaru zaczęło WYĆ - na liczniku pow. 2500 czyżbym musiał podciąć drzwi w sypialni? a może zwiększyć "ciąg" !!?? nie wiem czy to nie jest właśnie taki przykład 'żywcem" co się dzieje przy nawiewie z góry ... a więc dokładnie to co cały czas wałkujemy z nydarem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2013 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 No to trochę dużo za dużo.Wychodzi ,że dostarczasz tam ok.15m3/h.Masz techniczną możliwość aby ten anemostat co jest w sypialni nadmuchowy,przerobić na wyciągowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.02.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 zmierze jeszcze dzis w nocy (o ile obudze sie i wstane do dziecka) jaki poziom jest przy drzwiach na dole a jaki jest pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2013 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ale potem nie kombinuj tylko śpij przy otwartych drzwiach albo zwiększ ilość powietrza do sypialni,lub zrób z nawiewu wyciąg.Nie odczuwacie gorszego samopoczucia rano ,coś jak lekki kacyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.02.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 teoretycznie wyciągowy można zrobić - ale trzeb pruć sufit w korytarzu normalnie śpimy przy otwartych drzwiach - by słyszeć syna w pokoju obok , po tych 2 nocach to faktycznie z łóżka wyleźć nie mogłem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2013 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 No to docelowo zwiększył bym z 70m3/h do 100m3/h i te 30 do sypialni bym dodał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts