Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

Od środka ekofiber a na zewnątrz na krokwiach 10cm styropian a na styropianie papa.

OK, a jakaś paroizolacja ? Czy brak całkowity - wszystko w ekofibrze siedzi ?

Hmmm, może tak będzie :) a może trzeba pamiętać o naczelnej zasadzie tego wątku -

" ciepłe unosi się do góry " ;)

Wiem wiem ... Klima dość mocno nawiewa i ciepełko te nie tak szybko uleci. Prędzej boje się, że swym mocnym strumieniem powietrza zakłóci pracę WW.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z tego co pamiętam małe niezaizolowane poddasze - podłoga (sufit domu zaizolowany ekofiber) a między krokwiami (nakrokwiowo) betonowy kolektor

młygabaryt tej przetrzeni powduje ze jest tam ok20 stopni - czyli tyle ile usuwa cały czs z domu

:D.Nie chciał byś tego odkurzać. Ta przestrzeń ,ponieważ jest dobrze zaizolowana od góry (26cm celuloza i 10cm styropian) a na suficie 18cm wsystkich resztek jakie z budowy zostały (wełna ,styropian,celuloza) może być ogrzewana zużytym powietrzem . Każde pomieszczenie na parterze połączone jest z tym poddaszem anemostatem . Działa to jak zwykłe ogrzewanie nadmuchowe. W największe mrozy zeszłej zimy, temp spadała na poddaszu z 20-22oC do ok.16oC .Stąd straty jakie mam zimą przez sufit są w zasadzie pomijalne ,bo to ciepłe pod sufitem nie miesza się z resztą a jest usuwane na względnie ciepły strych.

OK, a jakaś paroizolacja ? Czy brak całkowity - wszystko w ekofibrze siedzi ?

Wiem wiem ... Klima dość mocno nawiewa i ciepełko te nie tak szybko uleci. Prędzej boje się, że swym mocnym strumieniem powietrza zakłóci pracę WW.

proponuję pamiętać, że lepsze jest wrogiem dobrego, a komplikowanie i budowanie układów wielozadaniowych nie koniecznie musi się opłacać ;)

jednocześnie namawiam do eksperymentów :) jak zrobimy ze szwagrem G-K to dam relację z hybrydowej u niego i z GWC w wątku o temperaturach - ciekawie będzie w lato bo GWC zakopane do 2m ppt, a na 2,5m ppt w piachu poziom wód :) - na razie suszyliśmy po tynkach - muszę jakiś anemometr zdobyć coby zmierzyć GWC - chyba kupię jaki za 26zł :lol: i zobaczę jak TT160 daje

Ale ja nie chce oszczedzac wody - che jej zuzywac tyle ile potrzebuje i mam ochoty - np. czesto uzywac wanny. To co zuzyje mam zamiar z uzyciem RSS nydarowego w duzym stopniu odzyskac i to bezobslugowo.

Trudno będzie korzystać z odzysku "na bieżąco" korzystając z wanny. Prysznic jest tematem wartym pochylenia się, ale wanna? Jak już ktoś kiedyś napisał, lepiej zostawić wodę w wannie do ostygnięcia.

Nawet "jaśkowy syfon" nie pomieści około 140l wody z wanny.

Edytowane przez Karlsen

Trudno będzie korzystać z odzysku "na bieżąco" korzystając z wanny. Prysznic jest tematem wartym pochylenia się, ale wanna? Jak już ktoś kiedyś napisał, lepiej zostawić wodę w wannie do ostygnięcia.

Nawet "jaśkowy syfon" nie pomieści około 140l wody z wanny.

Gwoli wyjaśnienia RSŚ to nic innego jak syfon tyle że napuchniety,mogący przejąć na raz i dwie wanny ciepłej wody ,a że zaizolowany to powolutku oddający ciepło do powietrza.Zaletą jest brak wężownicy ,która błoną biologiczną potrafi zarosnąć. Drugi rok leci i w moim RSŚ ingerencji ludzkiej nie było .Brak osadu,brak zarośniętej ściany rozdzielającej ścieki od powietrza.

Natomiast powstała piękna tłusta warstwa (ohyda) na powierzchni. Eliminuje ona parowanie i utratę w tym procesie ciepła .Coraz spokojniejszy jestem też o POŚ. Ten tłuszcz który zaszlichcił by POŚ zostaje w RSŚ..W tym roku na wiosnę planuję beczkowóz.Zobaczymy jak zarosły ścianki.Czy zarosły?

Czy zarośnięcie wężownicy błoną biologiczną to jakiś problem w przekazywaniu ciepła ? Przecież to żaden izolator.

W wymianie między wodą a powietrzem ,pewnie czterokrotnie mniejszy.Bo powietrze czterokrotnie łatwiej nagrzać niż wodę.

Z tego co wiem kamięń kotłowy jest problemem przy wymianie ciepła w wężownicach wodnych.

Co daje większy opór ,czy błona,czy kamień to nie wiem.

Poszukuję chętnych do dyskusji nad fundamentem domu,wyposażonego w GMC. Na dobry początek pytanie. Jakie znacie faktyczne ( nie obliczeniowe) temperatury pod chudziakiem tradycyjnego fundamentu niepodpiwniczonego domu. Chodzi o temperaturę ( najlepiej w drugim,trzecim roku użytkowania) i grubość i rodzaj izolacji,oraz rodzaj gruntu.

• 2 weeks później...

byłem,widziałem ale to jest jakaś masakra, nie chcę tak pisać że reku to ściema bo może ja mam trochę to niedokładnie zrobione i wszystkie niedoróbki "wychodzą" na mrozie ;) ale teraz jestem utwierdzony że podstawa to GWC i żaden kszhu czy inny arturo mi nie wmówi że reku jest lepsze i tańsze ;)

chyba na wiosnę pomyślę o rurowcu, 20m -160 starczy? czy jednak lepiej mieć zapas?