Barth3z 02.01.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Od środka ekofiber a na zewnątrz na krokwiach 10cm styropian a na styropianie papa. OK, a jakaś paroizolacja ? Czy brak całkowity - wszystko w ekofibrze siedzi ? Hmmm, może tak będzie a może trzeba pamiętać o naczelnej zasadzie tego wątku - " ciepłe unosi się do góry " Wiem wiem ... Klima dość mocno nawiewa i ciepełko te nie tak szybko uleci. Prędzej boje się, że swym mocnym strumieniem powietrza zakłóci pracę WW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2014 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 z tego co pamiętam małe niezaizolowane poddasze - podłoga (sufit domu zaizolowany ekofiber) a między krokwiami (nakrokwiowo) betonowy kolektor młygabaryt tej przetrzeni powduje ze jest tam ok20 stopni - czyli tyle ile usuwa cały czs z domu .Nie chciał byś tego odkurzać. Ta przestrzeń ,ponieważ jest dobrze zaizolowana od góry (26cm celuloza i 10cm styropian) a na suficie 18cm wsystkich resztek jakie z budowy zostały (wełna ,styropian,celuloza) może być ogrzewana zużytym powietrzem . Każde pomieszczenie na parterze połączone jest z tym poddaszem anemostatem . Działa to jak zwykłe ogrzewanie nadmuchowe. W największe mrozy zeszłej zimy, temp spadała na poddaszu z 20-22oC do ok.16oC .Stąd straty jakie mam zimą przez sufit są w zasadzie pomijalne ,bo to ciepłe pod sufitem nie miesza się z resztą a jest usuwane na względnie ciepły strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 OK, a jakaś paroizolacja ? Czy brak całkowity - wszystko w ekofibrze siedzi ? Wiem wiem ... Klima dość mocno nawiewa i ciepełko te nie tak szybko uleci. Prędzej boje się, że swym mocnym strumieniem powietrza zakłóci pracę WW. proponuję pamiętać, że lepsze jest wrogiem dobrego, a komplikowanie i budowanie układów wielozadaniowych nie koniecznie musi się opłacać jednocześnie namawiam do eksperymentów jak zrobimy ze szwagrem G-K to dam relację z hybrydowej u niego i z GWC w wątku o temperaturach - ciekawie będzie w lato bo GWC zakopane do 2m ppt, a na 2,5m ppt w piachu poziom wód - na razie suszyliśmy po tynkach - muszę jakiś anemometr zdobyć coby zmierzyć GWC - chyba kupię jaki za 26zł i zobaczę jak TT160 daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.01.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Skoro 10 cm styropianu utrzymuje tam temp bo ciagle wywalane jest tam zuzyte to warstwe ekofibru mozna by ograniczyc?odchudzic?tak? Tylko do ilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2014 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Temperaturę trzyma styro i celuloza. Razem obie warstwy 36 cm. W silne mrozy dają spadek o 4-6oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 03.01.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Ale ja nie chce oszczedzac wody - che jej zuzywac tyle ile potrzebuje i mam ochoty - np. czesto uzywac wanny. To co zuzyje mam zamiar z uzyciem RSS nydarowego w duzym stopniu odzyskac i to bezobslugowo. Trudno będzie korzystać z odzysku "na bieżąco" korzystając z wanny. Prysznic jest tematem wartym pochylenia się, ale wanna? Jak już ktoś kiedyś napisał, lepiej zostawić wodę w wannie do ostygnięcia. Nawet "jaśkowy syfon" nie pomieści około 140l wody z wanny. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.01.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Totez mam zamiar realizowac koncepcje z RSS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.01.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Skoro 10 cm styropianu utrzymuje tam temp bo ciagle wywalane jest tam zuzyte to warstwe ekofibru mozna by ograniczyc?odchudzic?tak? Tylko do ilu? Wg kszhu wszystko mozna policzyc. W tym wypadku mysle ze obliczenia nie wymagalyby weryfikacji empirycznej i za brak czujnikow nikt zalu by nie mial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.01.2014 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Trudno będzie korzystać z odzysku "na bieżąco" korzystając z wanny. Prysznic jest tematem wartym pochylenia się, ale wanna? Jak już ktoś kiedyś napisał, lepiej zostawić wodę w wannie do ostygnięcia. Nawet "jaśkowy syfon" nie pomieści około 140l wody z wanny. Gwoli wyjaśnienia RSŚ to nic innego jak syfon tyle że napuchniety,mogący przejąć na raz i dwie wanny ciepłej wody ,a że zaizolowany to powolutku oddający ciepło do powietrza.Zaletą jest brak wężownicy ,która błoną biologiczną potrafi zarosnąć. Drugi rok leci i w moim RSŚ ingerencji ludzkiej nie było .Brak osadu,brak zarośniętej ściany rozdzielającej ścieki od powietrza. Natomiast powstała piękna tłusta warstwa (ohyda) na powierzchni. Eliminuje ona parowanie i utratę w tym procesie ciepła .Coraz spokojniejszy jestem też o POŚ. Ten tłuszcz który zaszlichcił by POŚ zostaje w RSŚ..W tym roku na wiosnę planuję beczkowóz.Zobaczymy jak zarosły ścianki.Czy zarosły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.01.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Czy zarośnięcie wężownicy błoną biologiczną to jakiś problem w przekazywaniu ciepła ? Przecież to żaden izolator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.01.2014 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Czy zarośnięcie wężownicy błoną biologiczną to jakiś problem w przekazywaniu ciepła ? Przecież to żaden izolator. W wymianie między wodą a powietrzem ,pewnie czterokrotnie mniejszy.Bo powietrze czterokrotnie łatwiej nagrzać niż wodę. Z tego co wiem kamięń kotłowy jest problemem przy wymianie ciepła w wężownicach wodnych. Co daje większy opór ,czy błona,czy kamień to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Może jasiek wypowiedziałby się w tym temacie. Nie wiem na ile on to użytkuje/użytkował, ale powinien mieć jakieś doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.01.2014 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Poszukuję chętnych do dyskusji nad fundamentem domu,wyposażonego w GMC. Na dobry początek pytanie. Jakie znacie faktyczne ( nie obliczeniowe) temperatury pod chudziakiem tradycyjnego fundamentu niepodpiwniczonego domu. Chodzi o temperaturę ( najlepiej w drugim,trzecim roku użytkowania) i grubość i rodzaj izolacji,oraz rodzaj gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.01.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 nydar możesz napisać jaką masz temp. na nawiewie przy -14*C zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.01.2014 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Temperatura nawiewu to 18,2oC. Całkiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 super a nie nieźle. luna daje 4*C na nawiewie przy -14*C.chyba miałeś rację z tymi reku, nie warta skórka za wyprawkę. może mam źle zaizolowane kanały ale teraz wiem że jedyne sensowne rozwiązanie to GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.01.2014 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Zajrzyj do wątku ,,test rekuperatorów" Tam cudeńka za 6-7kPLN zbliżają się do 18oC i to nie w takie mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.01.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 byłem,widziałem ale to jest jakaś masakra, nie chcę tak pisać że reku to ściema bo może ja mam trochę to niedokładnie zrobione i wszystkie niedoróbki "wychodzą" na mrozie ale teraz jestem utwierdzony że podstawa to GWC i żaden kszhu czy inny arturo mi nie wmówi że reku jest lepsze i tańsze chyba na wiosnę pomyślę o rurowcu, 20m -160 starczy? czy jednak lepiej mieć zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.01.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 przy -8 miałem 11przy -11 ciut poniżej 10a -14 już tylko 4 wszystko na 1 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 nydar możesz napisać jaką masz temp. na nawiewie przy -14*C zewnętrznej? ja mam w tej chwili 10,6* przy -12* na zewnątrz i ok.70m3... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts