nydar 02.02.2014 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 No gdyby nie CO2 i formaldehydy to obieg zamknięty byłby niezłym wynalazkiem.Co do ryb masz rację przeprowadziłem konsultacje. ,,Wżera się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.02.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) ??? Na salony? Zużyte? Mam na myśli powietrze z nad kuchenki indukcyjnej. Filtrujesz je węglem i wyrzucasz na salony. Później dopiero wentylacją wywiewną. A co do wyrzucania ciepłego powietrza (bez reku) do garażu to tragedia. Wszystko Ci zardzewieje a woda w zimie będzie lała się strumieniami. Edytowane 2 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.02.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Bart, to ma dzialac i nie uprzykrzac zycia... a filtr ile pociagnie...Zacznie sie zastanawianie kiedy byl wymieniany, podejscie pozniej pozniej ... A ryby nie odfiltruje i zona bedzie glowe suszyc. Wyrzut znad kuchenki bezposrednio tylko w sytuacjach specjalnych: przypalony tłuszcz albo ryba - srednie spozycie duzo nizsze niz przecietnie w europie wiec tragedii nie bedzie. A tak to na minimalnym ciagu. Albo wcale Edytowane 2 Lutego 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.02.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Bart, to ma dzialac i nie uprzykrzac zycia... a filtr ile pociagnie...Zacznie sie zastanawianie kiedy byl wymieniany, podejscie pozniej pozniej ... A ryby nie odfiltruje i zona bedzie glowe suszyc. Wyrzut znad kuchenki bezposrednio tylko w sytuacjach specjalnych: przypalony tłuszcz albo ryba - srednie spozycie duzo nizsze niz przecietnie w europie wiec tragedii nie bedzie. A tak to na minimalnym ciagu. Albo wcale Ale połączenie z wyrzutnią zewnętrzną będziesz miał non stop, więc i mostek non stop. Poza tym jak chcesz zbilansować te wywiewane powietrze na zewnątrz ? To ci zaburzy całą wentylację - np. zacznie zaciągać ci zużyte powietrze z poddasza... Przemyślałeś to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.02.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ale połączenie z wyrzutnią zewnętrzną będziesz miał non stop, więc i mostek non stop. Poza tym jak chcesz zbilansować te wywiewane powietrze na zewnątrz ? To ci zaburzy całą wentylację - np. zacznie zaciągać ci zużyte powietrze z poddasza... Przemyślałeś to ? Zdaje sobie sprawe, ze połączenie nawet przez przepustnice nie jest super szczelne, ale to samo bedzie dotyczylo komina/kominka. Pasywnego nie buduje, nie wariuje. Po pierwsze walory ergonomiczne. Bo z doswiadczenia wiem, ze ludzie to leniwe bestie. Co do powietrza wywiewanego bezposrednio na zewnatrz i bilansu - jak napisalem to bedzie uruchamiane w sytuacjach specjalnych. Jakby nawet zaciagnelo z poddasza to pewnie bym przezył . Ale ogolnie planuje na te okolicznosc pracy wyciagu zwiekszac nawiew. Szczegolow sterowania jeszcze nie mam, ale to nie powinien byc problem. A ogolnie - Bart, zgadzam sie z pochłaniacz z filtrem weglowym byłby lepszy dla zuzycia energii i wentylacji. Czy dla kieszeni? Tu juz nie jestem pewien, bo filtry za darmo nie sa. No i to ale...o lenistwie, wymianach filtrow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.02.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zdaje sobie sprawe, ze połączenie nawet przez przepustnice nie jest super szczelne, ale to samo bedzie dotyczylo komina/kominka. Pasywnego nie buduje, nie wariuje. Po pierwsze walory ergonomiczne. Bo z doswiadczenia wiem, ze ludzie to leniwe bestie. Co do powietrza wywiewanego bezposrednio na zewnatrz i bilansu - jak napisalem to bedzie uruchamiane w sytuacjach specjalnych. Jakby nawet zaciagnelo z poddasza to pewnie bym przezył . Ale ogolnie planuje na te okolicznosc pracy wyciagu zwiekszac nawiew. Szczegolow sterowania jeszcze nie mam, ale to nie powinien byc problem. A ogolnie - Bart, zgadzam sie z pochłaniacz z filtrem weglowym byłby lepszy dla zuzycia energii i wentylacji. Czy dla kieszeni? Tu juz nie jestem pewien, bo filtry za darmo nie sa. No i to ale...o lenistwie, wymianach filtrow... Chęć posiada kominka można zrozumieć, natomiast chęć posiadania wywiewu okapu na zewnątrz tylko dlatego, że nie chce Ci się wymienić filtra węglowego za kilkanaście złotych to już trudniej Co do sterowania okapem w funkcji nawiewu wentylacji to będzie bardziej skomplikowane niż ta roczna wymiana filtra. Więcej czasu stracisz na bieganie i podkręcanie wentylacji a żona na przebieranie i pranie ciuchów po smażeniu ryby. W domu nie można całkowicie nic nie robić Rzuciłeś problem więc Ci podałem rozwiązanie. Tym bardziej, że będziesz miał wentylację wywiewną, więc i w lecie nie będzie zbyt dużego problemu z takim pochłaniaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.02.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 1. Pytalem sie jak czesto trzeba wymieniac filtr? Ty piszesz raz na rok ... Prawda li to ? Codzienne gotowanie i filtr raz na rok ?2. Jak bardzo skuteczny jest taki filtr weglowy ? Rybe pochłonie bez problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.02.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 1. Pytalem sie jak czesto trzeba wymieniac filtr? Ty piszesz raz na rok ... Prawda li to ? Codzienne gotowanie i filtr raz na rok ? 2. Jak bardzo skuteczny jest taki filtr weglowy ? Rybe pochłonie bez problemu ? 1. Jeśli naprawdę bardzo często smażysz to nawet raz na kwartał warto zmeiniać. Dla typowego użytkowanai raz na rok lub raz na pół roku będzie wystarczające. 2. To zależy od prędkości. Im wyższa, tym mniej skuteczny filtr. Ale jak to będzie skutecznie filtrowało w odniesieniu do twojego nosa, to ciężko stwierdzić. Miałem doświadczenie z pochłaniaczami produkcyjnymi, które odciągały dym z procesu lutowania i wpuszczały z powrotem te powietrze na halę produkcyjną. Można stwierdzić, że węgiel działa bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.02.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 1. Jeśli naprawdę bardzo często smażysz to nawet raz na kwartał warto zmeiniać. Dla typowego użytkowanai raz na rok lub raz na pół roku będzie wystarczające. 2. To zależy od prędkości. Im wyższa, tym mniej skuteczny filtr. Ale jak to będzie skutecznie filtrowało w odniesieniu do twojego nosa, to ciężko stwierdzić. Miałem doświadczenie z pochłaniaczami produkcyjnymi, które odciągały dym z procesu lutowania i wpuszczały z powrotem te powietrze na halę produkcyjną. Można stwierdzić, że węgiel działa bardzo dobrze. 1. Generalnie - wymiana filtrów czy co kwartal czy co rok to bez znaczenia. Zwyczajnie trzeba dbac co bywa, staje sie problemem. 2. No coz, przemysle to jeszcze raz. Wiazac sie to bedzie z walka z piekniejsza polowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.02.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zelmerowski pochłaniacz naścienny ,używany jako pochłaniacz dymu tytoniowego wytrzymuje 40-50dni ( dwie paczki papierosów dziennie ).Ale pochłaniacz nad kuchnią używany jest 1-1,5h/dzień . Zelmerek pracuje co najmniej 8h/dzień . Filtr węglowy ok. 100PLN. Wymiana kilka sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.02.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 http://codesnipper.pl/dom/rss.jpg http://codesnipper.pl/dom/rss2.jpg Rozumiem że to coś w stylu dwóch walców i w górnej części pomiedzy nimi krąży powietrze, tak? Narysowany RSS ma poj. brutto ok 320 litrów. Dla jakiego przewidywanego zuzycia jest to projektowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 04.02.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Nie wiem. Taki projekt dostałem od nydara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.02.2014 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Dla zużycia wody bez WC na poziomie 8-9m3/m-c. Mniejszy to odpad z arkusza blachy 2000 x 1000 za który i tak zapłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 04.02.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Nie wiem ile mam z WC ale wszystkiego mam zawsze jakieś 10-12m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.02.2014 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 No to szyty na miarę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 05.02.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) No to szyty na miarę. Do czasu przedstawienia tego rysunku, Twój RSS wyobrażałem sobie jako walec, ale położony (nie stojący jak na rys.), bardziej płaski z większą powierzchnią wymiany. Te 17 - 18*C to w ciągu dnia, kiedy korzystasz w c.w.u. A jakie temp. masz rankiem, kiedy nikt jeszcze nie używał ciepłej wody w domu? Edytowane 5 Lutego 2014 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2014 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Zbiornik zbiera szare ścieki z doby. Jest w pionie,bo chciałem aby nastąpiło uwarstwienie . Najcieplejsze ścieki są zawsze u góry a zimne na dole.Wymiennik jest w górnej części,więc zawsze jest w strefie najcieplejszej. Układ z GMC ma taką bezwładność,że na zmianę temp. o 0,1oC potrzeba dni a nie godzin. Np dzisiaj w nocy było -7 a w dzień + 5. Nie ma to żadnego wpływu na temp. wlatującego powietrza . Gdyby przyszło gwałtowne ocieplenie nawet do 20oC,też nie ma to wpływu,może za kilka dni zmieniła by się temp. Kilkaset ton piachu pod chudziakiem to potężna bezwładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 05.02.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 U mnie będzie bez GMC więc zastanawiam się czy to będzie miało jakiś sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2014 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 To musisz rozważyć czy warto mieć temp. świeżego powietrza wyższą o kilka stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.02.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 U mnie będzie bez GMC więc zastanawiam się czy to będzie miało jakiś sens. W takiej sytuacji nie powinieneś instalować RSŚ'a bo będziesz miał duże wachania temp. nawiewu. Możesz mieć sytuacje, w których temp. nawiewu będzie wyższa od temp. pokojowej (po kąpieli). RSŚ musi współdziałać z GMC lub GWC takie jakie posiada np. kszhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts