Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tego się właśnie obawiam. Inna sprawa, że RSŚ mogę wrzucić pod chałupę w każdej chwili bo będzie stała na fundamencie z pustką podpodłogową.

Dokładnie tak jak pisze Barth,może poza drugą częścią ostatniego zdania. Pod domem nie może być GWC z możliwością wymiany masowej.:no:

o co chodzi w powyższym ?

Chodzi o pobieranie wilgoci zimą z GWC ceramicznego i dodawanie wilgoci latem .Grunt pod domem ma być max. suchy ,bo wtedy jest izolatorem a nie przewodnikiem. Np. GWC rurowe. 50% dł poza budynkiem + RSŚ + GWC pod domem drugie 50% ma sens,ponieważ takie GWC regeneruje termicznie grunt pod domem . GWC ceramiczne zakłóca naturalny proces schnięcia gruntu. Wilgotny grunt ma lambdę 2W/mK, suchy min.0,4W/mK.Choć niektóre źródła podają że nawet 0,25W/mK

Chodzi o pobieranie wilgoci zimą z GWC ceramicznego i dodawanie wilgoci latem .Grunt pod domem ma być max. suchy ,bo wtedy jest izolatorem a nie przewodnikiem. Np. GWC rurowe. 50% dł poza budynkiem + RSŚ + GWC pod domem drugie 50% ma sens,ponieważ takie GWC regeneruje termicznie grunt pod domem . GWC ceramiczne zakłóca naturalny proces schnięcia gruntu. Wilgotny grunt ma lambdę 2W/mK, suchy min.0,4W/mK.Choć niektóre źródła podają że nawet 0,25W/mK

Miałem na myśli tych którzy już mają maxowe GWC ;)

Zbiornik zbiera szare ścieki z doby. Jest w pionie,bo chciałem aby nastąpiło uwarstwienie . Najcieplejsze ścieki są zawsze u góry a zimne na dole.Wymiennik jest w górnej części,więc zawsze jest w strefie najcieplejszej. Układ z GMC ma taką bezwładność,że na zmianę temp. o 0,1oC potrzeba dni a nie godzin. Np dzisiaj w nocy było -7 a w dzień + 5. Nie ma to żadnego wpływu na temp. wlatującego powietrza . Gdyby przyszło gwałtowne ocieplenie nawet do 20oC,też nie ma to wpływu,może za kilka dni zmieniła by się temp. Kilkaset ton piachu pod chudziakiem to potężna bezwładność.

Zdaje sobie sprawę, że temperatura otoczenia nie wpływa bezpośrednio na temp. RSS. Moje pytanie dotyczyło czynnika głównie decydującego o odzysku ciepła. Powtórzę pytanie: "Te 17 - 18*C to w ciągu dnia, kiedy korzystasz w c.w.u. A jakie temp. masz rankiem, kiedy nikt jeszcze nie używał ciepłej wody w domu?" Czyżbyś o godz. 6 rano, kiedy nikt jeszcze nie korzystał z cwu miał w zbiorniku temp. 25*C? Na rysunku zasugerowałeś odbiór w wysokości 20*C przy uzupełnianiu RSS temperaturą 25*C. Przecież nie zostawiasz na noc otwartego kranu z ciepłą wodą.

Zdaje sobie sprawę, że temperatura otoczenia nie wpływa bezpośrednio na temp. RSS. Moje pytanie dotyczyło czynnika głównie decydującego o odzysku ciepła. Powtórzę pytanie: "Te 17 - 18*C to w ciągu dnia, kiedy korzystasz w c.w.u. A jakie temp. masz rankiem, kiedy nikt jeszcze nie używał ciepłej wody w domu?" Czyżbyś o godz. 6 rano, kiedy nikt jeszcze nie korzystał z cwu miał w zbiorniku temp. 25*C? Na rysunku zasugerowałeś odbiór w wysokości 20*C przy uzupełnianiu RSS temperaturą 25*C. Przecież nie zostawiasz na noc otwartego kranu z ciepłą wodą.

A to ciężko policzyć?

W dzisiejszy słoneczny dzień nasunęła mi się jeszcze jedna wątpliwość dot. wentylacji wyporowej - pomieszczenie, w którym jest najwięcej osób wentyluje się sprawniej, aniżeli pozostałe. Nydar opisał już to wielokrotnie. W tak pięknie słoneczny dzień, jaki miał miejsce dzisiaj, pomieszczenia najbardziej nasłonecznione będą wentylowane najszybciej. Wg zasady - ciepłe się unosi, a wg Waszej koncepcji w każdym pomieszczeniu czystym robimy wywiew.

Układ z wentylacją mechaniczną powoduje, w przypadku nasłonecznienia tylko części pomieszczeń, przemieszczanie powietrza pomiędzy pokojami nienasłonecznionymi. Efektem tego jest podniesienie temp. w pokojach, do których słońce nie zagląda. Tak się dzieje u mnie. Przy wentylacji wyporowej, nie zaznacie tego efektu.

Zanim co poniektórzy zaczną krzyczeć - nie piszę, aby obalać postawione tu tezy. Temat ciekawy, więc pomimo zakończenia przeze mnie budowy zaglądam m. in. i do tego wątku. Cel - doskonalenie tego, co dobre.

Poddaje pod rozwagę moje spostrzeżenia.

O temp. nawiewu nie decyduje RSS. A przynajmniej nie wskali 1 czy 2 dni. Za RSS masz jeszcz ca 20mb GWC pod posadzka/plyta w piachu, ktory sluzy za bufor odbierajacy nadmiar energii z RSS, a gdy pomyje :-P juz zimne to ten piach oddaje w druga strone.

Nydar bez urazy :)

Edit: te 20oC zima to chyba zbyt optymistyczne zalozenie.

Edit 2:

Zbiornik zbiera szare ścieki z doby. Jest w pionie,bo chciałem aby nastąpiło uwarstwienie . Najcieplejsze ścieki są zawsze u góry a zimne na dole.Wymiennik jest w górnej części,więc zawsze jest w strefie najcieplejszej. Układ z GMC ma taką bezwładność,że na zmianę temp. o 0,1oC potrzeba dni a nie godzin. Np dzisiaj w nocy było -7 a w dzień + 5. Nie ma to żadnego wpływu na temp. wlatującego powietrza . Gdyby przyszło gwałtowne ocieplenie nawet do 20oC,też nie ma to wpływu,może za kilka dni zmieniła by się temp. Kilkaset ton piachu pod chudziakiem to potężna bezwładność.

Karolek jak byś był i widział:p ( to za pomyje)

Najniższa temp. w RSŚ jaką zmierzyłem zimą to ok.6oC,co nie znaczy że do domu nie wlatuje prawie trzy razy tyle.

Co do słonecznych dni ,to mimo,że dom parterowy to w 1,3 domu sufit idzie po skosie i w najwyższym pkt. ( ok. 3,5m) są anemostaty wyciągowe.Dają radę i z nadmiarem ciepła i CO2

(...)GWC 20mb > RSS > GWC 20mb w GMC > Nawiew

Nydar - przeoczyłem te 40 metrów, czy nigdy o nich nie wspominałeś?

(...) wykorzystaniem anemostatow sterowanych poziomem CO2.

A gdyby dorzucić do tego nieskomplikowanego układu sterowanie smartfonem?:yes:

Całość przestaje być tak prosta i niedroga w wykonaniu.

Edytowane przez Karlsen