karolek75 06.02.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Nydar - przeoczyłem te 40 metrów, czy nigdy o nich nie wspominałeś? A gdyby dorzucić do tego nieskomplikowanego układu sterowanie smartfonem? Całość przestaje być tak prosta i niedroga w wykonaniu. Nie ma rozwiazan idealnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.02.2014 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Musi być że przeoczyłeś skoro karolek wie ile czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.02.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 ... A gdyby dorzucić do tego nieskomplikowanego układu sterowanie smartfonem? .... czasami czyta się takie bzdury w dziale o inteligentnych instalacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 07.02.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) czasami czyta się takie bzdury w dziale o inteligentnych instalacjach Odp: Nie ma rozwiazan idealnych Edytowane 7 Lutego 2014 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.02.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Co nie oznacza aby nie szukać. Sam fakt że mieszkamy między ścianami, oznacza że nigdy w domu nie będzie tak świeżego powietrza jak na zewnątrz (o ile to nie centrum aglomeracji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 09.02.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Witam, Powoli projekt wchodzi w fazę realizacji i zamierzam wykonać wentylację z założeniem nawiew dołem wywiem górą. Wydaję mi się, że dwa nawiewy na parter będą wystarczające. Co do piętra zastanawiam się czy nie dać w każdym pomieszczeniu nawiewu. Koszt niewielki bo i odcinki krótkie, nie wiem jak będzie wyglądało to z podziałem na osobne nitki (pomieszczenia) ale pewnie są na to sposoby. Nasuwające się pytanie gdzie usytuować wywiewy? Wydaję mi się, że powinny być umieszczone w najdalszym punkcie pomieszczenia, czy to dobre założenie? Zastanawiam się nad podziałem powietrza przepustnicą. Załóżmy od 8 00 do 21 00 będzie dmuchać 70% na parter a 30% na poddasze, później odwrotnie. Strumień stały załóżmy około 100m3/h, oczywiście do regulacji. Nie mam pojęcia jakie powinny być przekroje. Poniżej wstawiam rysunki, można się znęcać Edytowane 28 Lutego 2014 przez Przemysław_ Edycja zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.02.2014 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 A co tu się znęcać?Robisz coś z czym nikt z nas nie ma doświadczenia. Jak by nie patrzył- odkrywca nieznanego . Zrobisz przetestujesz ,będziesz nauczycielem dla innych .Taki koszt nowego ,nieznanego . Z mojego doświadczenia,wiem,że 1 nawiew na 140m2 to mało .Nie zmienię na dwa bo nie da rady bez rozpierduchy.To jest mój koszt nowego ,ale następcy już wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2014 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 dlatego idąc za doświadczeniem nydara, w swojej parterówce 156m2 zaplanowałem 2szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 10.02.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 To może ktoś podpowie jak policzyć przekroje kanałów, jakie kanały, gdzie usytuowane czy w sufitach podwieszanych, czy w izolacji podłogówki, jak to spiąć? Czy taki układ może być głośny?Sama idea jeszcze nie była wypróbowana to jasne ale rozwiązania materiałowe taki jak w zwykłej wm. Może tak podzielić nawiew pomiędzy piętrem a parterem http://www.smay.pl/uploads/tx_smay/product_files/Smay_PJB__v525-PL_.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Niewiele ci pomoże to co mam u siebie, bo zasilanie fi110 do kratki 300 x 300mm . a inst. wyciągowa to przepusty z anemostatami przez sufit do poddasza.Może jasiek czy gubic coś podpowiedzą ,bo już mają.Rozważył bym jednak inst. zasilającą z prostokątnych 60 x 120 w warstwie ocieplenia na parterze a dla piętra w suficie podwieszanym ,można też w ścianach. Wyciągową z byle czego ,bo i tak idzie precz. Dobrze instalację przewymiarować, bo w lecie chłód z GWC bezcenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 14.02.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 dlatego idąc za doświadczeniem nydara, w swojej parterówce 156m2 zaplanowałem 2szt A jak zamierzasz podzielić nawiew? W jaki sposób, czy to będzie na stałe czy jakaś przepustnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeklamarek 26.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Może mi się uda ożywić lekko uśpiony wątek (jeden z ciekawszych na tym forum). W zeszłym roku zbudowaliśmy dom (Archetonu, Majka REX) ok 140m2 - obecnie SSO nad jeziorem. Przez najbliższych 10 lat będzie to dom letniskowy, weekendowy ale w przyszłości chcemy zamieszkać w nim na stałe. Ściany 20, podłoga 14, dach ok.45 cm izolacji, zlikwidowany mostek liniowy - perlit w pierwszej warstwie pustaków porothermu (25PW). Do budynku wprowadzona jest już rura (niebieska i droga ) fi 200 do GWC. Prawdopodobnie to będą dwie nitki fi 160 położone w odległości 1,50 cm od siebie na głębokości 2 m, długości ok 45 m. W planach kominek z płaszczem, dodatkowo awaryjnie, przeciwzamrożeniowo - grzałki elektryczne. Dobre okna z roletami. W planach WW i brak reku.1) jak rozprowadzić przewody, gdzie wlot (wloty)powietrza i wyloty2) jeżeli GWC rurowy podobno jest w stanie podawać stale powietrze o temperaturze ok.4 - 7 st C, to może w ten sposób, jednym małym wentylatorkiem zabezpieczę dom przed zamarzaniem.Bardzo proszę o pochylenie się nad tym tematem.Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeklamarek 26.02.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Zapomniałem o szkicach tego jak wyglądają pomieszczenia po naszych adaptacjach. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.02.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 szeklamarek , to chyba nie jest właściwy wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2014 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Może mi się uda ożywić lekko uśpiony wątek (jeden z ciekawszych na tym forum). W zeszłym roku zbudowaliśmy dom (Archetonu, Majka REX) ok 140m2 - obecnie SSO nad jeziorem. Przez najbliższych 10 lat będzie to dom letniskowy, weekendowy ale w przyszłości chcemy zamieszkać w nim na stałe. Ściany 20, podłoga 14, dach ok.45 cm izolacji, zlikwidowany mostek liniowy - perlit w pierwszej warstwie pustaków porothermu (25PW). Do budynku wprowadzona jest już rura (niebieska i droga ) fi 200 do GWC. Prawdopodobnie to będą dwie nitki fi 160 położone w odległości 1,50 cm od siebie na głębokości 2 m, długości ok 45 m. W planach kominek z płaszczem, dodatkowo awaryjnie, przeciwzamrożeniowo - grzałki elektryczne. Dobre okna z roletami. W planach WW i brak reku. 1) jak rozprowadzić przewody, gdzie wlot (wloty)powietrza i wyloty 2) jeżeli GWC rurowy podobno jest w stanie podawać stale powietrze o temperaturze ok.4 - 7 st C, to może w ten sposób, jednym małym wentylatorkiem zabezpieczę dom przed zamarzaniem. Bardzo proszę o pochylenie się nad tym tematem. Marek Może to i ten temat a może i nie. Ale z GWC leci powietrze o dajmy na to temp. 5oC . Przed zamarzaniem broni nas +1oC . To oznacza ,że na pokrycie strat przez dach,ściany okna musi nam wystarczyć np. 100m3/h przy gradiencie 4oC . A to z kolei oznacza,że straty przez przegrody nie mogą być większe od : 100 x 1,2 x 1005 x 4 /3600000=0,134kWh. Uda się zabezpieczyć przed zamarzaniem? Nie sądzę.Bez dodatkowego źródła ciepła dla GWC,nie da rady.(może termostat i jaka grzałka lub żarówki) Przy takiej małej konstrukcji wystarczy jeden nawiew i wywiewy w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeklamarek 28.02.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Nydar - dziękuję za odpowiedź. Jeśli sam GWC nie wydoli to zrobię stalową tubę z kilkoma grzałkami i umieszczę ja tuż za kominkiem (wykorzystam pompę kominka i jego termostat) Piszesz jeden nawiew i wywiew w każdym pomieszczeniu i jak się domyślam - nawiew na wysokości 0,4 - 1,0 m nad podłogą pomieszczenia "czystego", wywiew po przekątnej w przylegającym pomieszczeniu "brudnym" w suficie. W moim przypadku są cztery sypialnie z łazienkami i to by tak mogło wyglądać ? Czy dodatkowo w łazienkach jest sens założyć wyciągi z "higroskopową kratką" (szczególnie na poddaszu) - kominki w dachówkach mam już założone?Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2014 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Nawiew jeden centralny na jedną kondygnację(do 100m2) tuż nad podłogą. Nie na metrze. Wywiewy w każdym pomieszczeniu.Nie koniecznie jak najdalej od drzwi pomieszczenia.Nie mam doświadczenia z kratkami higroskopowymi,nie wiem czy jest sens ich stosowania,ale wydaje mi się że temp. i wilgotność same będą regulowały wielkość przepływu .Słup ciepłego i wilgotnego będzie napierał na sufit intensywniej niż w pomieszczeniu obok.Taka jest mniej więcej idea wentylacji wyporowej . Rozumiem,że dla ciebie nie jest istotne,że pozbędziesz się nadmiaru wilgoci z łazienki w 15min czy 25min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeklamarek 01.03.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Nydar - dzieki ! Literalnie przeczytałem Twoje ostatnie zdanie i wyszło mi szt / metr Ok. Czy tak będzie dobrze: parter - nawiew na ścianie klatki schodowej naprzeciw wejścia do "salonu", wywiewy: w "salonie", kuchni, łazience i wc (tu niestety tuz obok nawiewu ?!?!) Piętro : nawiew - też przy klatce schodowej (klatka schodowa musi być obudowana i zamknięta drzwiami na dole i na górze - by powietrze świeże nie spływało na parter ), wywiewy w sypialniach i ich łazienkach. Wyrzutnię pasowało by zrobić w ścianie tuż pod kalenicą, nad: północna sypialnia / klatka schodowa - dach ma dwie wysokości kalenicy (nie chciałbym robić dziury w dachu, ale z drugiej strony szkoda grawitacyjnego ciągu wyrzucanego powietrza). Pozdrawiam. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.03.2014 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Jasiek ma piętro i z tego co wiem, nic mu na dół nie spływa.Nie obudował klatki schodowej.Dziura w ścianie na wyrzutnię,nie ograniczy ciągu grawitacyjnego .Stracisz może z metr wysokości,ale nie podziurawisz dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeklamarek 01.03.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Jeszcze raz dziękuję - Nydar ! Podpytam Jaśka. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts