Przemysław_ 03.03.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Czy jeżeli zamontujemy wentylator na wyrzutni ( zepniemy wszystkie wywiewy w jeden kanał ) to czy przepływ w każdym kanale będzie taki sam? Będzie zależał od przekroju kanałów a czy od czegoś jeszcze?Jak rozważać nawiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.03.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 A liczy się do zużycia energii cieplnej zużycie energii elektrycznej przez system wentylacyjny? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.03.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 spróbowałem narysować sobie wentylacje u @nydara z req - stopień skomplikowania układu i koszty inwestycyjne całkowicie dyskwalifikuje takie rozwiązanie u niego - także dajta spokój, bo u niego zyski nie warte poniesionych nakładów. U nydara nie ma sensu wstawienei requ. Albo RSŚ, albo reku. spróbowałem wyrysować to w swoim projekcie WMG - te same efekty co dokładnie masz na myśli ? co spowodowało, że reku nie opłacalne a RSŚ tak ? ograniczanie się do działania układu tylko zimą to krótkowzroczność, jest jeszcze lato, okresy przejściowe - całkowita porażka req Zgadzam się, że zakup "półkowego" reku nie jest opłacalny. Requ "tymi recami" jest opłacalny, moim zdaniem nawet bardziej niż RSŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 możesz rozwinąć co masz na myśli? w każdym pomieszczeniu masz wentylator wyciągowy ? czy wszystkie wywiewy łączą się w jeden kanał i tam jest wentylator ? wszystkie wyciągi w jeden główny kanał a na nim wentylator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Jesli wentyl zje 200 KWh po 60 gr, a Twoja KWh godzina kosztuje np 15 gr, to musi ta wentylacja odzyskiwac 800 KWh dostarczonej energi cieplnej zeby bilans byl chociaz na 0... coś za coś ... u mnie można i bez wentylatorów tyle że trzeba pozostawiać drzwi otwarte ... myślę że przy budowie instalacji od samego początku nastawiając się na napęd grawitacyjny można by spokojnie opędzić cały sezon bez wentylatorów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 03.03.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 wszystkie wyciągi w jeden główny kanał a na nim wentylator... A jakie są przepływy, w każdym kanale jest taki sam? Jak powinna wyglądać taka instalacja w domu piętrowy aby cały rok szła na grawitacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 A jakie są przepływy, w każdym kanale jest taki sam? Jak powinna wyglądać taka instalacja w domu piętrowy aby cały rok szła na grawitacji? http://pl.wikipedia.org/wiki/Komin_s%C5%82oneczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.03.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 myślę że przy budowie instalacji od samego początku nastawiając się na napęd grawitacyjny można by spokojnie opędzić cały sezon bez wentylatorów ... Ale to działa odwrotnie proporcjonalnie do potrzeb. Im ziemniej tym większy przepływ. Jeśli to miałoby działać cały sezon grzewczy, to przy mrozach należałoby tłumić przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-g 03.03.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Nydar. Z jakiej grubości blachy robiłeś swój wymiennik (RSzŚ), ewentualnie z jakiej byś teraz robił dla wymiarów, które podawano kilka stron temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Ale to działa odwrotnie proporcjonalnie do potrzeb. Im ziemniej tym większy przepływ. Jeśli to miałoby działać cały sezon grzewczy, to przy mrozach należałoby tłumić przepływ powietrza. nie zauważyłem aby przy silnych mrozach wiało mocniej z mojego centralnego nawiewu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 A liczy się do zużycia energii cieplnej zużycie energii elektrycznej przez system wentylacyjny? Oczywiście że należy liczyć ( to nie pralka ani zmywarka ). Podaj ile W bierze to cudo to policzymy ile ,,poprawiasz'' swoje zużycie na CO i wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.03.2014 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Wentylator kanałowy na GWC i wentylatorek łazienkowy na poddaszu to razem 40W/h,ok.29kW/m-c.Gdzieś czytałem,że napęd do rekuperatorów i elektryczny system rozmrażania,nie wlicza się do zużycia CO,ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 04.03.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Komin_s%C5%82oneczny Dzięki za odpowiedź. Chyba nie jasno się wypowiadam na forum bo na moje pytania mało kto odpowiada. Wprost. Czy jeżeli zastosuję wentylator na wywiewie końcowym do którego będą spięte 4 wywiewy z pokoi ( każdy o innej długości) to czy przepływ będzie w każdym taki sam Np. 100m3/h dzielimy na 4 i daje to 25m3/h na wywiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Wentylator kanałowy na GWC i wentylatorek łazienkowy na poddaszu to razem 40W/h,ok.29kW/m-c. Gdzieś czytałem,że napęd do rekuperatorów i elektryczny system rozmrażania,nie wlicza się do zużycia CO,ale może się mylę. Czyli roczne zapotrzebowanie na CO i wentylację masz nie 2000KWh ale 2350 KWh ( ok. 15% więcej ). To jednak nieco zmienia ekonomikę twojej WMG. Nydar masz policzone ŚChEBM ( do odbioru budynku niezbędne ) ? Masz jak wół napisane ogrzewanie i wentylacja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Czy jeżeli zastosuję wentylator na wywiewie końcowym do którego będą spięte 4 wywiewy z pokoi ( każdy o innej długości) to czy przepływ będzie w każdym taki sam Np. 100m3/h dzielimy na 4 i daje to 25m3/h na wywiew nie ... przepływy będą zależne od oporów na danych odcinkach ale anemostatami da się to wyregulować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.03.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Czyli roczne zapotrzebowanie na CO i wentylację masz nie 2000KWh ale 2350 KWh ( ok. 15% więcej ). To jednak nieco zmienia ekonomikę twojej WMG. Nydar masz policzone ŚChEBM ( do odbioru budynku niezbędne ) ? Masz jak wół napisane ogrzewanie i wentylacja . Nydar jakoś się odniesiesz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2014 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Wybacz ale jestem zbyt wstrząśnięty .Może kiedy indziej?Ale tak na szybko to nie jestem ortodoksyjny i czy wentylacja kosztuje mnie 350,czy 500kW/rok, to mi wisi,bo jak by nie liczył to ledwo 15PLN/ m-c. ps.WM z rekuperatorem chodzi na prąd czy to tylko plotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.03.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Oczywiście że na prąd ale twoje cudowne WMG też nie działa na wodę. Na I biegu przy 150 m3 wymiany moje reku bierze 27 W, przy 250 m3 68 W. Twoje 40 W przy szacunkowej wymianie 75 m3 nie powala.PS. mały kłamczuszek z ciebie Nydar - twoje za darmo to 170 PLN /rok ( niewiele ale nieco zmienia stan rzeczy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.03.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Dla czego kłamczuszek? Przecież nie ukrywam ile eksploatacja kosztuje. Gdybym wydał kilkaset PLN na bardziej energooszczędny wentyl ,pewnie by wyszło znacznie mniej. Tyle,że jak pisałem nie jestem ortodoksyjny i interesuje mnie wynik finansowy .Drogi wentylator- mniejsze zużycie prądu,a tani wentylator -większe zużycie, kasy ilość podobna.W każdym działaniu musi być sens ekonomiczny.Bez niego nie da się. ps. ile kosztowało twoje reku co tłoczy i wyciąga za 27W 150m3 do domu i 150m3 na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.03.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ok 11000 PLN. ( wymiennik entalpiczny - przez cała zimę wilgotność 40-45% ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts