Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rewelacyjne podsumowanie wymiany zdań o "ekonomii rozwiązań"

Ważny jest też komfort zastosowanych rozwiązań - jeżeli przy 75m3/h u nydara wilgotność wynosi 30% , to przy 300m3/h (czasami chyba też masz gości ) wyniesie ile 20-25% ?? Co to ma wspólnego z komfortem ??

OK nie masz pieniędzy robisz WMG ( najlepiej samemu bo koszty O ) i udowadniasz jak jest cudownie choć nie jest :wiggle:

Jak masz możesz mieć lepiej ( komfort kosztuje )

Wybacz,ale jesteś w wielkim błędzie. Nie mam 30% a 45-50% przy temp. powyżej zera i 45-38% przy temp od zera do -18oC.

Jaka jest różnica w komforcie? O ile wyznacznikiem jest wilgotność? Żadna.

Co do stężenia CO2 to też do 1000ppm.

ps. przyznam że cena za ten komfort ,,powala".Za tą kasę zrobiłem wszystkie instalacje w domu.Fakt.Tymi ręcami,ale powala.

Sorki Nydar to Pyxis podawał że ma w zimie 32% wilgotności :bye:.

Nie przesadzaj Nydar w tej cenie niektórzy wannę kupują lub TV .

W zimie twoja WMG działa OK ale latem nie jest już tak różowo.

PS sam wiele rzeczy zrobiłem tymi ręcami ale część rozwiązań wybrałem tzw.komercyjnych i nie żałuję.

Oj tam .Oj tam.Nie gniewam się.Wanna kosztowała niby 9000PLN ,ale kpiłem dużo taniej ,bo zamówiłem za granicą. Takie ,,przesunięcie fazowe GWC":rolleyes:

Minimalizuję koszty tam,gdzie tymi ręcami,a hulaj dusza gdzie nie potrafię tymi ręcami.

Co do lata. Nie wiem,czy komfortem jest 26-27oC w domu gdy na zewnątrz przeszło 30-ci..Nie mam możliwości zamontowania markiz.W grę wchodzą jedynie zasłony rzymskie. Ale sosny od zachodniej strony za dwa lata osiągną optymalny wymiar i zachodzące słonko może mi skoczyć.

ps. Znajomy Pan doktor mówi,że większa różnica temp. we wnętrzu i na zewnątrz jest niezdrowa.Nie wiem ,nie znam się,ale znajomi z klimą w autach ,z gilami latem chodzą.

Dlatego nie mam klimy w domu ( za duży ruch powietrza, chałas i przesuszanie powietrza ) ale miedzy innymi dzięki temu że mam to reku z GGWC, rolety, kilkadziesiąt ton betonu i ceramiki ( akulacja ) i możliwość chłodzenia podłogi PC PW miałem max.23 C.

Rodzice w największe upały zeszłego lata praktycznie nie opuszczali domu - zero problemów ze zdrowiem , inni w ich wieku mocno odchorowali upały.

PS, wanna za 9 tys spoko a reku za 11tys to fanaberia ??? Sorki ale tego nie kupuję.:p

Komfort nie jest za darmo ale nie zamieniłbym się z tobą Nydar ( nawet jakbyś mi dopłacił ) wypasiona wanna za dobre reku . Ale de gustibus non est disputandum .

Wanna to luksus ,rozpusta,dowartościowanie własnego ego. Rekuperator za 11000PLN to tylko urządzenie techniczne do którego z kochaną nie wlezę.

Można mieć podłogę z PCV i z desek bambusowych. Funkcja ta sama .

Co się da własnymi ręcami ,by pofolgować w innych sprawach.Na wszystko nie starczyło niestety.

Nie kupuję tego Nydar , dla mnie moje reku to ( luksus, rozpusta,dowartościowanie własnego ego ) komfort którego twoje WGM nie jest w stanie zapewnić. A w wannie za 3000PLN czy 9000PLN ( jak nie wiesz ile która kosztowała ) wykąpiesz się tak samo. Tylko nie pisz Nydar że kupiłeś z hydromasażem ??? Jeśli tak to napisz ile razy odpalałeś, ile trwa czyszczenie i suszenie ustrojstwa ( z opowieści znajomych - sam nie mam wanna z hydro to jedna wielka pomyłka ) ale cóż jeden woli córkę drugi matkę :rolleyes:

Dlatego nie mam klimy w domu ( za duży ruch powietrza, chałas i przesuszanie powietrza ) ale miedzy innymi dzięki temu że mam to reku z GGWC, rolety, kilkadziesiąt ton betonu i ceramiki ( akulacja ) i możliwość chłodzenia podłogi PC PW miałem max.23 C.

Rodzice w największe upały zeszłego lata praktycznie nie opuszczali domu - zero problemów ze zdrowiem , inni w ich wieku mocno odchorowali upały.

PS, wanna za 9 tys spoko a reku za 11tys to fanaberia ??? Sorki ale tego nie kupuję.:p

Komfort nie jest za darmo ale nie zamieniłbym się z tobą Nydar ( nawet jakbyś mi dopłacił ) wypasiona wanna za dobre reku . Ale de gustibus non est disputandum .

jakbym w taki za 11000 z obrotowym wymiennikiem mógł czasem wleżć i się pokręcić jak na karuzeli w wesołym miasteczku to nawet bym się nie zastanawiał, ale jak nie to po grzyba mnie toto? :)

jakbym w taki za 11000 z obrotowym wymiennikiem mógł czasem wleżć i się pokręcić jak na karuzeli w wesołym miasteczku to nawet bym się nie zastanawiał, ale jak nie to po grzyba mnie toto? :)

Może coby pomarzyć aby kiedyś się pokręcić?

Faceci to takie dziwne stworzenia. Oglądasz miskę,nieważne jaką i patrzysz na jej funkcję.W kiblu sprawdzasz fi odpływu. Kobitka sprawdza kształt całości .Dziwne.

Nie chcesz nie kupuj, nikt Ci nic nie nakaże. Wolnoć Tomku w swoim domku.

Dla mnie było warto , dla Ciebie nie , każdy sam decyduje co jest dla niego istotne.

PS audiofil wyda 10 tys za mb przewodu i powie że warto .

Nie chcesz nie kupuj, nikt Ci nic nie nakaże. Wolnoć Tomku w swoim domku.

Dla mnie było warto , dla Ciebie nie , każdy sam decyduje co jest dla niego istotne.

PS audiofil wyda 10 tys za mb przewodu i powie że warto .

Swięta Prawda - pełna zgoda

To też spróbuj uwierzyć że nydarowa wentylacja daje mu komfort w domu taki, jakiego oczekuje

Z całym szacunkiem,ale nie pozwoliłem sobie na na pouczanie że twoje reku jest drogie,.Uśmiech jest uniwersalnym znakiem pokoju i tyle.

Też bym takiej drogiej wanny nie kupił gdybym był kawalerem.A że wyszło jak wyszło i kształt podobno rewelacyjny ,to i jest.Nie będę ci opowiadał o innych kwestiach ,bo to nie ten temat,ale miałem ograniczoną ilość PLN na zaspokojenie potrzeb estetycznych i praktycznych(wentylacja).Stąd kombinacje aby było taniej dla potrzeb praktycznych,no i jestem domowym ,,bohaterem". Mikroskala ale przyjemna.:rolleyes:

Swięta Prawda - pełna zgoda

To też spróbuj uwierzyć że nydarowa wentylacja daje mu komfort w domu taki, jakiego oczekuje

Przy ograniczonych środkach Nydar osiągnął to co mógł osiągnąć ( i chwała mu za to ) ale jak sam przyznaje do komfortu latem mu tych 3-4 C brakuje .

Gentoonx wyluzuj nie napadam na Nydara , a poza tym to duży chłopiec i adwokata nie potrzebuje :bye:

nie osiągnął, bo mu w okna słońce patrzyło. Ja mam od wschodu 12mb ogrodu zimowego krytego poliwęglanem i w zeszłe lato temperatura dochodziła do 45 stC. ale w pokojach z własnym nadmuchem z gwc i odbiorem z sufitu, oraz brakiem okien (taka chałupa) nie przekraczała 24.

Przy ograniczonych środkach Nydar osiągnął to co mógł osiągnąć ( i chwała mu za to ) ale jak sam przyznaje do komfortu latem mu tych 3-4 C brakuje .

Gentoonx wyluzuj nie napadam na Nydara , a poza tym to duży chłopiec i adwokata nie potrzebuje :bye:

Nie mam takich zapędów, inny kierunek wykształcenia

Dopowiem, że w swoim mam zaplanowaną WMG i to podbitą w PnB, tyle tylko że ja pamiętałem o oknach od południa i zachodu :)