nydar 13.03.2014 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 ,,Do każdego pomieszczenia ze skrzynek rozprężnych na strychu osobna nitka?'' Brzmi jak WM tradycyjna.Wytłumacz precyzyjniej o co chodzi.Jasiek pomóż bo ze mnie taki instalator jak z koziej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 ,,Do każdego pomieszczenia ze skrzynek rozprężnych na strychu osobna nitka?'' Brzmi jak WM tradycyjna.Wytłumacz precyzyjniej o co chodzi. Jasiek pomóż bo ze mnie taki instalator jak z koziej..... najpewniej chce dać takie coś... http://allegro.pl/skrzynka-rozdzielcza-do-dgp-srrs-150-5x125-darco-i4046868801.html i każde pomieszczenie do tego podłączyć a na kanale zbiorczym dać wentylator ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 13.03.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Też się zastanawiałem nad średnicami, dam kanały płaskie w ocieplenie. Muszę jeszcze przeliczyć przekroje ale pewnie 120 x 60 wystarczy. Piony fi 160. Wyjście z gwc fi 200. Nie wiem jak rozdzielę strugę powietrza na 4 kanały na poddaszu. Myślałem o jakiejś samoróbie rozdzielacza. Bardziej zastanawia mnie czy spinać wszystkie wywiewy z całość i ciągnąć do piwnicy aby tam coś z tego odzyskać... Panowie, jakie średnicy rury ciągnąć do pomieszczeń? Pokoje, łazienka itd. Do każdego pomieszczenia ze skrzynek rozprężnych na strychu osobna nitka? Ponadto mam mały problem z centralnym nawiewem. Główna rura która miała iść ze śmierdziela leci kilka metrów od centralnego holu. Na parterze będzie ze 20cm styro, mogę wrzucić jakiś płaski kanał i dociągnąć bezpośrednio pod wylewką kosztem cieńszej izolacji. Na piętrze jeszcze nie wiem jak to rozwiązać. Na piętrze tylko 3cm styro w podłogę, nie mam gdzie schować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.03.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 To ja źle kumałem .Dla mnie skrzynka rozdzielcza to dla nadmuchów . A tu mówicie o sytuacji odwrotnej.Dla wyciągów.Moja skrzynką jest poddasze dla wyciągów.Z tąd to niezrozumienie o co kaman. ps. jasiek podpowiadaj ze strony wykonawczej bo ja tylko jedną instalację ww zrobiłem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.03.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Rzuty poddasza i parteru. Pierwszy rysunek to poddasze. W łazience w oryginalnym projekcie jest komin, nie wymurowałem go. Te kółeczka ze strzałkami to oryginalny szkic WM z projektu. Otwory są gotowe. Pozostaje kwestia podpięcia odpowiednich rur i narzucenia kierunku przepływu strugi powietrza. Drugi rys. to parter. W projekcie duży salon z kominkiem którego nie ma, dodatkowo będzie wstawiona ścianka, którą narysowałem. Ta duża dziura, to miejsce na rure fi200 od GWC (którego nie mam aktualnie). Na piętrze także jest (zapomniałem dorysować). Tak jak pisałem wcześniej, centralny nawiem mam w tym otworze największym. Musiałbym płaskim kanałem podciągnąć go do przedpokoju w styro w podłodze. Na piętrze nie mam pomysłu. Dom ma 9x9m + ganek (wiatrołap). Wylot powietrza z wentylacji mam w ścianie szczytowej nad wiatrołapem. Edytowane 14 Marca 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 23.03.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Niedługo czekają mnie decyzje co do wentylacji więc pytam, bo wydawało się prosto a jest jak zwykle. Zakładam rurowe GWC tak jak je tu opisałem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=6408650&viewfull=1#post6408650z GWC do jakiegoś prostego reckuperatora http://allegro.pl/rekuperator-z-odzyskiem-ciepla-i-wilgoci-250m3-h-i4079992301.html. Ale dalej w las jest ciemniej. Nawiewy i wyciągi tak jak tu poniżej http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/854/bek7.png Pytanie czy nawiewy robić od spodu ( schowane w posadzce - jest taka opcja) czy od góry i czy rury od wyciągów powinny iść podwieszanym suficie czy mogą "biec" na nieużytkowym poddaszy schowane w jego ociepleniu. I jeszcze pytanie bo to pomieszczenie (pierwotnie miało być garażem ale nie będzie w sumie 28 m2) w którym planuje centrale WMto powietrze wyciągać czy nawiewać ? Edytowane 23 Marca 2014 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.03.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Niedługo czekają mnie decyzje co do wentylacji więc pytam, bo wydawało się prosto a jest jak zwykle. Zakładam rurowe GWC tak jak je tu opisałem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=6408650&viewfull=1#post6408650 z GWC do jakiegoś prostego reckuperatora http://allegro.pl/rekuperator-z-odzyskiem-ciepla-i-wilgoci-250m3-h-i4079992301.html. Ale dalej w las jest ciemniej. Nawiewy i wyciągi tak jak tu poniżej http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/854/bek7.png Pytanie czy nawiewy robić od spodu ( schowane w posadzce - jest taka opcja) czy od góry i czy rury od wyciągów powinny iść podwieszanym suficie czy mogą "biec" na nieużytkowym poddaszy schowane w jego ociepleniu. I jeszcze pytanie bo to pomieszczenie (pierwotnie miało być garażem ale nie będzie w sumie 28 m2) w którym planuje centrale WM to powietrze wyciągać czy nawiewać ? nad stołem w jadalni dałbym jeszcze jeden wywiew, tam gdzie centrala WM- wywiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.03.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Czy są jakieś normy, parametry, które są z góry założone do spełnienia przez WM ?Np. nie mniej wymian m3, kubatur /h niż ..... Rozmawiałem dzisiaj z pewnym magikiem od wentylacji i troszkę mnie rozbroił swoimi stwierdzeniami odnośnie tego co WM musi spełniać. Jak to jest od strony legislacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.03.2014 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Czy są jakieś normy, parametry, które są z góry założone do spełnienia przez WM ? Np. nie mniej wymian m3, kubatur /h niż ..... Rozmawiałem dzisiaj z pewnym magikiem od wentylacji i troszkę mnie rozbroił swoimi stwierdzeniami odnośnie tego co WM musi spełniać. Jak to jest od strony legislacyjnej. siedzisz w temacie już tyle czasu i naprawdę nie wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 25.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 siedzisz w temacie już tyle czasu i naprawdę nie wiesz? Nie jestem pewnie czy to co wiem to akurat jest tak do końca prawda, Jeżeli są jakieś wyznaczone minimalne progi na WM to dotyczyć powinny również WG tylko jak jeszcze potrafię sobie wyobrazić realizacje przez WM ( odpowiednia centrala dobrane pod parametry kanały wentylacyjne ) to jak zmusić WG aby przez cały rok wentylacja przebiegała na tym samym chodź minimalnym progu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.03.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 trza ją dobrze wybudować - z tego powodu to nie takie proste i wygodniej i ekonomiczniej jest zrobić WM. Poza tym mówi się o tym na okrągło - tylko nie czytasz min 25m3/h na osobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.03.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 trza ją dobrze wybudować - z tego powodu to nie takie proste i wygodniej i ekonomiczniej jest zrobić WM. Poza tym mówi się o tym na okrągło - tylko nie czytasz min 25m3/h na osobę mam sporę problemy z czasem - czyli u mnie by to było 25 x 5 luz - są na to jakieś przepisy może kojarzysz gdzie to zostało oficjalni zapisane w ustawie , rozporządzeniu itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 26.03.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Ludzie tak mają jak jest jeszcze dużo czasu przed budową to normy rozporządzenia nikogo nie interesują ale jak już przychodzi do podejmowania decyzji to na podstawie jakiej normy, rozporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.03.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Przepisu, o którym piszesz po prostu NIE MA!!!Bardzo wielu ludzi bredzi jak na mękach - ze jest i nawet go podaje...Tylko...Dotyczy budynków zamieszkania ZBIOROWEGO. Kiedyś, w głębokim socjalizmie, były takie NAKAZY NORMOWE.Teraz żyjemy w wolnym kraju i normy są ZALECENIEM a nie nakazem. Próba wykonania stabilnej wentylacji grawitacyjnej to budowanie perpetuum mobile...awykonalna.Latem, na ten przykład, taka wentylacja nie działa, bo przestaje istnieć jej napęd! (wyłączony system grzewczy). Więc?Rób jak chcesz... wolno...Ale jak nie będziesz uważał jak robisz - to potem rób jak uważasz.! Ja zalecam zastosowanie logiki i poznanej odrobiny fizyki - przed podejmowaniem decyzji.Wentylacja powinna być dopasowana do obciążenia wilgocią danego obiektu.Wilgoć generują ludzie a nie m2.Nie ma znaczenia, czy żyjesz na 1000m2 podłogi, 100m2 podłogi czy na 30.Dla przeciętnej rodziny wymiana potrzebna najczęściej to 120-150m3 w CAŁYM zajmowanym domu.No, chyba, że się garnek przypali... Tych parametrów, stabilnych, grawitacyjną wentylacją nie zapewnisz, bo się nie da... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.03.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Czy są jakieś normy, parametry, które są z góry założone do spełnienia przez WM ? Np. nie mniej wymian m3, kubatur /h niż ..... Rozmawiałem dzisiaj z pewnym magikiem od wentylacji i troszkę mnie rozbroił swoimi stwierdzeniami odnośnie tego co WM musi spełniać. Jak to jest od strony legislacyjnej. to jak w końcu...? znalazłeś te normy ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.03.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 to jak w końcu...? znalazłeś te normy ...? Będzie dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.03.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Będzie dobrze... ????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.03.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 to jak w końcu...? znalazłeś te normy ...? czekam aż mnie ktoś tutaj oświeci a tak serio to nie mam czasu - więc nie zaprzątałem sobie narzazie tym tematem głowy gdzieś tu kiedyś na forum czytałem że akurat w tym temacie duża dowolność panuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 29.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Nakazu nie ma, ale normowe 70m3/h kuchnia, 50m3/h łazienka, 30m3/h mały pokój, 50 m3/h większy pokój, 15m3/h garderoba daje przyjemne, świeże powietrze i sprawne usuwanie zapachów, a jednocześnie w przeciętnym domu nie przesusza powietrza zimą. Te normy nie wzięły się z sufitu, ktoś nad tym sporo myślał i dobrze wykombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 29.03.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Indiana: to co podałeś, u mnie spowodowało by wymianę na poziomie 400 m3/h - przy takim suszeniu usechłbym jeszcze przed pierwszymi mrozami... Takie normy to jednak chyba są z sufitu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts