nydar 30.03.2014 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 to tak jakbyś kupił sobie pług śnieżny i jeździł nim do pracy 365dni w roku tylko dlatego, że kilka razy w roku musisz odśnieżyć pojazd - totalnie porąbane Z tym pługiem to ......qrwa niezłe Surgi jak bym nie był lewy w elektryce to pewnie bym tak zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Spróbujcie Panowie zamknąć drzwi balkonowe na taras przy małych dzieciach.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Było od razu zrobić duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Z tym pługiem to ......qrwa niezłe Surgi jak bym nie był lewy w elektryce to pewnie bym tak zrobił Możesz założyć radiówkę ( ja mam w każdej łazience i w kuchni - wygodna sprawa polecam ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 to tak jakbyś kupił sobie pług śnieżny i jeździł nim do pracy 365dni w roku tylko dlatego, że kilka razy w roku musisz odśnieżyć pojazd - totalnie porąbane G ...k prawda, ja wykorzystuję to znacznie częściej - w okresach przejściowych czy latem jak masz duże zyski bytowe -np. gotowanie w kuchni też załączam 550m3 i jest OK> oczywiście nie na 24h tylko na 1-2 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Możesz założyć radiówkę ( ja mam w każdej łazience i w kuchni - wygodna sprawa polecam ). A ty mnie przypadkiem nie obrażasz? Jeden mi wystarczy .Drugiego nie zniosę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Było od razu zrobić duże Tak się nie da .Ale pomysł przedni .Warto pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 A ty mnie przypadkiem nie obrażasz? Jeden mi wystarczy .Drugiego nie zniosę. Nie obrażam tylko doradzam - jak masz trochę zaskórniaków i chcesz sobie i rodzinie ułatwić życie to warto. PS przy piętrowym chyba bym zwariował jakbym do każdej zmiany wentylacji leciał na parter ( nawet z kuchni mi się nie chce do korytarza, wolę mieć bliżej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Cały problem polega na tym,że choć to nie wiarygodne,przy WW, 75m3/h jest wystarczające by w domu było jak na górskiej hali.Na lato przełączam na drugi bieg ,a jesienią z powrotem na pierwszy.Ot cała robota.Są goście zima to uchylam okno w kuchni,a kuchnia z salonem to jedno duże pomieszczenie.Nie dajmy się zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 A jak gotujesz latem to też jak na górskiej hali ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.03.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 G ...k prawda, ja wykorzystuję to znacznie częściej - w okresach przejściowych czy latem jak masz duże zyski bytowe -np. gotowanie w kuchni też załączam 550m3 i jest OK> oczywiście nie na 24h tylko na 1-2 h. Tyż popieram - tak się powinno robić ... jak nie ma innego wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Też.Bo latem 150m3/h leci .A walczyć z zamykaniem okien już nie mam siły,bo i tak nie zamykają.Rozsądek wraca po 17-tej jak komary zaczynają szukać ofiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Ale wtedy już jest za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 05.04.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Dawno nie czytalem i troche mi sie zebralo przemyslen. 1) na alledrogo mozna kupic w cenie do 50zl obudowy nagrzewnicy samochodowej . Wazne zeby bylo z klimatronikiem. Mamy wtedy klape sterowana silniczkiem z potencjometrem. Pozwala to na odczyt polozenia klapy2) wystarczy pozakladac do pomieszczeni czujki ruchu i z automatu zwiekszyc tam wentylacje na np 20min .3) wentylator wyciagowy w domu gdzie jest kominek lub junkers z otwarta komora spalania to slaby pomysl 4) PV ( kolektory sloneczne ) w naszych warunkach klimatycznych to bzdura. Jak chcesz gromadzic energie ? Liczyles ile beda kosztowac "oszczednosci "? Podgrzeanie 1m3 H2O o 1*C to 1kWh = 0,6zł. Pytales ksiedza ile trzeba dac na mszę aby modlil sie o slonce , a ile zeby nie padal grad ?W Rudzie Śląskiej zainstalowano ponad 1200 paneli fotowoltaicznych, które zajmują powierzchnię 20 tys. m kw., czyli tyle co 1,5 boiska piłkarskiego. Rocznie będzie dostarczała ok. 300 MWh energii x 0,6 = 180 000zł ( gdyby pobierac z sieci ). Koszt inwestycji 4,5mln . Zwrot po 25 latach nie liczac obsługi, konserwacji.... 5) umieszczenie kratki wentylacyjnej w pomieszczeniu powinno byc zalezne od typu zastosowanego ogrzewania ( grzejnik / podlogowe ) . 6) przy założeniu, że człowiek wydziela 18 dm3/h CO2,jego stężenie w powietrzu zewnętrznym wynosi 350 ppm, a dopuszczalne jego stężenie w powietrzu wewnętrznym wynosi 1000 ppm, niezbędna ilość powietrza wentylacyjnego wynosi V = 0,018 / (0,001–0,00035) = 27,7 m3/hhttp://www.rsi2004.lubelskie.pl/doc/sty6/art/Dumala_art.pdf7) czy w okresie zimowym nie lepiej jest zrobic nawiew z sufitu, a odbierec przy podlodze ? Zmniejszamy roznice temp w pomieszczeniu, CO2 jest ciezsze od powietrza. Teoretycznie powinno go byc ciut wiecej przy podlodze, przy okazji usuwamy kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.04.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Druga zima eksploatacji mówi mi,że 25-30m3/h jest absolutnie wystarczające.Należy założyć,że budynek nie jest idealnie szczelny i jakaś ilość powietrza jest wymieniana poza kontrolą właściciela. Wymieniam 25m3/h i uważam to za całkowicie wystarczające Co2 jest cięższe od powietrza,ale w obecności pary wodnej zachowuje się irracjonalnie i największe stężenie jest pod sufitem.Stąd naturalne kierunki,dołem wlata a górą wylata ,wydają się najkorzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Co2 jest cięższe od powietrza,ale w obecności pary wodnej zachowuje się irracjonalnie i największe stężenie jest pod sufitem. Takie też wyniki zostały opisane w artykule. Tylko potraktowali je zgodnie z zasadą "jeżeli fakty nie zgadzają się z teorią, to tym gorzej dla faktów" : Stwierdzono dość nierównomierny rozkład stężenia dwutlenku w pomieszczeniu. Najwyższe stężenia dwutlenku węgla występują w górnej części pomieszczenia, a najniższe w dolnej. Taki nierównomierny rozkład wynika prawdopodobnie z układu przewodów instalacji klimatyzacji, nierównomiernym obciążeniem sali podczas zajęć oraz nieodpowiednią ilością powietrza nawiewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 6) przy założeniu, że człowiek wydziela 18 dm3/h CO2,jego stężenie w powietrzu zewnętrznym wynosi 350 ppm, a dopuszczalne jego stężenie w powietrzu wewnętrznym wynosi 1000 ppm, niezbędna ilość powietrza wentylacyjnego wynosi V = 0,018 / (0,001–0,00035) = 27,7 m3/h http://www.rsi2004.lubelskie.pl/doc/sty6/art/Dumala_art.pdf Ten wzór jest odpowiedni dla wentylacji "mieszającej" powietrze. Przy wentylacji wyporowej, a taką jest w istocie tytułowa "wentylacja hybrydowa WMG", nierównomierny rozkład zanieczyszczeń powietrza w pomieszczeniu pozwala uzyskać powietrze o dobrej jakości przy mniejszych ilościach nawiewanego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.04.2014 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Generalnie fakty nie zgodne z teorią są traktowane po macoszemu .Nadal nie wiem co jest tego przyczyną ,choć obstawiam na pary kwasu węglowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.04.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) znalazłem Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.04.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Co znalazłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts