APZ 23.04.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 U mnie było i ponad 6000 ppm. Pokój około 12m.kw dwie dorosłe osoby śpiące w tym pokoju podnoszą z 800 do tej wartości przez noc. Oczywiście wentylacja grawitacyjna a właściwie jej brak. Wiem jedno w wielkiej płycie tak się żyje. Ludzie nie wiedzą o ppmach i tyle.Tutaj trzeba wrócić do pojęcia komfortu. Dla kazdego jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.04.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Zastanawiam się teraz jaka wentylacja będzie lepsza w sypialni, nawiewna, czy wyciągowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 23.04.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Skuteczna będzie najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafostry 23.04.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (...)Moim zdaniem poprawne jest podawanie krotności wymiany per m2/osoba. Podałem przykład z salonem 20m2 i 40m2 z zawartością 4 osób, przebywający przez 2 godziny.(...) Na m2? Wyobraź sobie te 20m2 z sufitem wysokości 40cm (kiedyś byłem w takiej jaskini - czołgając się na plecach zaczepiałem nosem o "elementy" sufitu) i wyobraź sobie te 20m2 , powiedzmy z sufitem jak w kościele na wysokości kilkudziesięciu metrów. Jak uszczelnisz te pomieszczenia, to gdzie szybciej skończy się tlen ludziom w środku? A m2 mają te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.04.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Na m2? Wyobraź sobie te 20m2 z sufitem wysokości 40cm (kiedyś byłem w takiej jaskini - czołgając się na plecach zaczepiałem nosem o "elementy" sufitu) i wyobraź sobie te 20m2 , powiedzmy z sufitem jak w kościele na wysokości kilkudziesięciu metrów. Jak uszczelnisz te pomieszczenia, to gdzie szybciej skończy się tlen ludziom w środku? A m2 mają te same. Bądźmy poważni. Podając przykład mam w domyślę typowe pomieszczenie. A tym bardziej porównując dwa salony, to chyba nie muszę dopowiadać, że oba o tej samej wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafostry 23.04.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Wiesz. "typowe pomieszczenie" to coś jak "zwykły proszek", albo "wiodący proszek na rynku" - taki wytrych marketingowy pod który, można wrzucić wszystko, a każdy ma na myśli coś innego. Dzięki temu nowy proszek pierze na bardziej biało, niż poprzedni, który tez prał na bardziej biało. A kolejny nowy uzyska jeszcze bielszą biel. W marketingu już dawno zatracono zdrowy rozsądek, odbiorcy niestety też. A technika potrzebuje twardych mierzalnych parametrów. Tu nie da się napisać że coś jest bielsze - tu trzeba podać dokładny kolor. ( i da się to określić).W technice ważne też są jednostki miary - czy mierzysz w mm czy może w km. I nie da się mieszać jednostek - jak będziesz natężenie prądu mierzyć w kg to narazisz się na śmieszność. A wracając do "typowych pomieszczeń" to co uznajesz za typowe? 2,9m wysokości - jak u mnie w domu, czy 2,3m jak u mojego znajomego na wielkiej płycie, po obniżeniu sufitu karton gipsem? Bo te 0.6m różnicy powoduje prawie 30% więcej powietrza na m2, wiec i inne wyniki stężenia CO2 produkowane przez mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.04.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 A wracając do "typowych pomieszczeń" to co uznajesz za typowe? 2,9m wysokości - jak u mnie w domu, czy 2,3m jak u mojego znajomego na wielkiej płycie, po obniżeniu sufitu karton gipsem? Bo te 0.6m różnicy powoduje prawie 30% więcej powietrza na m2, wiec i inne wyniki stężenia CO2 produkowane przez mieszkańców. Przyjmij dwa pomieszczenia 20m2 i 40m2 o wysokości 2,6m i do tego się odnieś. A najlepiej do artykułu który przytoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 23.04.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 "Te 25-30m3/h / os dla domu 120-140m2 i rodznie 4-osobowej to za mało. " Skąd wiesz? W bieda-domku krytym watą to o wiele za dużo! Adam M. Panie Adamie, w bieda-kraju żyjemy, mamy bieda-fachowców i bieda-wypłaty to i bieda-domki mamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.04.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Do mnie przemawia, że krotność wymiany nie należy odnosić tylko do ilości osób w budynku, lecz również brać pod uwagę m2 przypadające na osobę. O tym nie pisze się na forum, a moim zdaniem jest istotne. Stąd te 75m3/h dla 150m2 p.u. dla 3 osób. W przypadku nydara to może wystarczyć, ale może nie być komfortowe/zalecane dla p.u. np. 90m2. Warto też brać pod uwagę, ile osób i jak długo przebywa w domu. Wyjście obu dorosłych do pracy i dzieciaków do szkoły powoduje, że w domu stężenie maleje, a po powrocie, do wieczora nie zdąży narosnąć. I jeszcze jedna kwestia. Dlaczego zalecają zwiększenie krotności wymiany już od marca, a pod koniec kwietnia zaleca się zwiększyć wymianę aż dwukrotnie ? Zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci:) Pomimo, iz obecnie wentylacja chodzi do 15 godzin/tydzien !!! PPMy przy 3 mieszkancach nigdy nie przekroczyly 1200. 120 m2 jakies 330 m3 kubatury nie tak latwo w 3 osoby "przeladowac" zwlaszcza, ze osoby po dom sie przemieszczaja, sa okresy, kiedy nikogo nie ma i w koncu dom nie jest szczelny. Malo kto z tego sobie zdaje sprawe i wiekszosc osob pedzi nawet zima 100-150 m3/h nawet jak przez 14 godzin na dobe nikogo w domu nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.04.2014 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Przelicz te ppm na %. Potem zrób to samo w... kopalni na -1000. Adam M. Co da przeliczanie ppm na % ? No może tyle,że 2000ppm to 0,2% ,ale że tak mało,nie oznacza że dla mnie jest obojętne. Powiedz szczerze ,gdzie byś wybrał miejsce na tygodniowy wypoczynek? Plaże w Jastarni czy kopalnie na -1000 ? Zresztą nie ma się o co spierać. Odkąd PN nie jest obowiązująca ,subiektywne odczucie komfortu waży na tym czy wentylujemy 75m3/h czy 200m3/h .Od jednej i drugiej ilości nikt nie zejdzie z tego padołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.04.2014 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 ,, w koncu dom nie jest szczelny." I to jest główny powód,że w wielu domach ppm-y nie są problemem.W domach szczelnych problem się pojawi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.04.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 ,, w koncu dom nie jest szczelny." I to jest główny powód,że w wielu domach ppm-y nie są problemem. W domach szczelnych problem się pojawi . Nydar, idealnie szczelnych nie ma, ja proby szczelnosci nie robilem, ale podawalem jakie mam wilgotnosci po ile godzinach bez WM i dramatu nie bylo. W koncu jesli mialbym durszlak to jak moglbym ogrzac sie klima zuzywajac od 8 do 31 marca 52 kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.04.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 "Panie Adamie, w bieda-kraju żyjemy, mamy bieda-fachowców i bieda-wypłaty to i bieda-domki mamy... " No tak, ale...Czy musimy mieć też bieda-rozum? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 23.04.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 ""Panie Adamie, w bieda-kraju żyjemy, mamy bieda-fachowców i bieda-wypłaty to i bieda-domki mamy... " No tak, ale...Czy musimy mieć też bieda-rozum? Adam M." Bieda kraj a domy po 300m2 na trzy osoby... z kolumnami i koniecznie dachem czterospadowym. Obowiązkowo z każdej strony balkon i lukarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 25.04.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 bo ma być tak jak mi sie podoba, a nie podoba mi sie płacić komukolwiek za jego wiedzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.04.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Za kilogram cegły czy cementu płacą i nie zrzędzą.Za 5 dkg dobrego pomysłu lepszego jak 100kg roboty - nie chcą...Ciężkie czasy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.04.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Rozumiem... Typowe objawy "psa Pawłowa". WIESZ, ze masz się poczuć gorzej - to się CZUJESZ gorzej! A na potwierdzenie, ze gorzej - PISZCZY! JEŻELI jesteś jednostką o otwartym umyśle, to SPOKOJNIE i DO KOŃCA, a także ZE ZROZUMIENIEM prześledzisz choćby to: https://www.youtube.com/watch?v=qpJT91cEfLs Nie musisz w to wierzyć bez zastrzeżeń! Nie musisz "z marszu"... Ale... Masz Google i możesz zweryfikować, czy facio nie bredzi. Dla mnie to nie jest żadna rewelacja, bo ja wiem o korzystnym wpływie małych ilości CO2 od dawna. Jest taka dziedzina jak toksykologia. Zajmuje się wpływem różnych substancji na organizm ludzki. Można wyczytać tam takie rzeczy: Dwutlenek węgla Właściwości Bezwonny, bezbarwny gaz o gęstości 1,97 g/dm3 w temperaturze - 78,5C sublimuje, dobrze rozpuszczalny w wodzie, częściowo z nią reaguje, oraz w alkoholu etylowym. Biochemiczne działanie na ustrój Normalne stężenie CO2 w powietrzu jest nieszkodliwe. Jednakże wzrost stężenia powoduje coraz silniejsze działanie toksyczne. Przy zawartości 2% pobudza ośrodek oddechowy (dlatego zatrutym podaje się tlen z 5% zawartością dwutlenku węgla). Wzrost stężenia dwutlenku węgla do 6% wywołuje lekką duszność, znużenie i osłabienie spostrzegawczości. Większe stężenie powoduje ból głowy, niepokój pobudzenie ruchowe i drażliwość. Przy zawartości 10% duszność jest już znaczna, są omamy słuchowe i wzrokowe, narasta otępienie, a po kilku minutach występuje zamroczenie. Stężenie CO2 10-20% powoduje prócz zamroczenia zburzenia rytmu oddechowego, drgawki i zgon w wyniku porażenia układu oddechowego. Nagłe i znaczne zwiększenie stężenia CO2 w powietrzu ponad 30% powoduje śmierć na skutek porażenia naczyń krwionośnych mózgu i jego obrzęku. Tlen z butelki BEZ dodatku CO2 w szpitalu potrzebny jest choremu jak rybie ręcznik czy psu piata noga... Nie pomaga a SZKODZI. To nawet nie wymaga głębokiej weryfikacji bo jest POWSZECHNIE wiadome. Adam M. Adam, a nie zauważyłeś, że gość twierdzi, że oddychamy 8 x / minutę. Badałem CO2 w klasach... i widać jak przy 2500ppm - spada zdolność percepcji. Poza tym, wentylacja powinna mieć regulację i wtedy każdy ustawi sobie tak, by się czuć OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.04.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Adam, a nie zauważyłeś, że gość twierdzi, że oddychamy 8 x / minutę. Badałem CO2 w klasach... i widać jak przy 2500ppm - spada zdolność percepcji. Poza tym, wentylacja powinna mieć regulację i wtedy każdy ustawi sobie tak, by się czuć OK! Pan Tomasz wydal milion na badania to wie Oczywiscie - sie zgadzam ! Klasy nie badalem, z obserwacji sypialni wynika ze oprocz wyzszego stezenia CO2, ktory jest bezwonny - pojawia sie charakterystyczny zaduch. Zwiekszona wentylacja go likwiduje razem z regulacja poziomu CO2. To wystarczy zeby sie poczuc lepiej. A w tym wypadku odczucia subiektywne sa wystarczajacym argumentem aby dbac o poziom CO2 i tego czegos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 26.04.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Poza tym, wentylacja powinna mieć regulację i wtedy każdy ustawi sobie tak, by się czuć OK! Nie no co ty, pisałeś wcześniej, że jest samoregulująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksander909 26.04.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 samoregulujaca ? na jakies zasadzie to dziala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts