Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

A może wystarczy zatopić w suficie 100mb pexa i przepuścić przez nią wodę wodociągową ? Takie wstępne podgrzanie zanim trafi do zasobnika. Nie potrzebujemy do tego żadnej pompki obiegowej, bo woda jest pchana ciśnieniem. W zimie mamy jakiś tam odzysk, a w lecie kilka Watów chłodu.

Ile? W suficie nad czy pod izolacją, bo to wiele zmienia.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dach szczelny a pada w calym domu :jawdrop:

Padać nie będzie, bo ile tej wody używasz ? Tam nie będzie krążyła non stop woda o temp. 8oC.

Ile? W suficie nad czy pod izolacją, bo to wiele zmienia.

Pod.

W zimie grzejemy z COPem jaki mamy system grzewczy. W lecie podgrzewamy wodę wodociagową i nieco schłodzimy mieszkanko. W lecie można chałupę klimatyzować podlewając ogród ;) A, że woda wodociągowa ma znacznie wyższą temp. w lecie to nie ma obawy o pkt. rosy.

Nie wiem czy to ważne,ale schłodzenie powietrza pod sufitem ,zimą spowoduje,że schłodzone z paczką pary wodnej i CO2 opadnie w dół. O ile ta para wodna to pozytyw zimą, to CO2 nie za nadto.Niestety, nie idzie tego rozdzielić.

Latem i owszem,choć są głosy , kol.kszhu,że podlewanie zielonego jest nieekonomiczne. Mimo,że nieekonomiczne to lubię zielony trawnik i kosiarkę:D

Padać nie będzie, bo ile tej wody używasz ? Tam nie będzie krążyła non stop woda o temp. 8oC.

Pod.

W zimie grzejemy z COPem jaki mamy system grzewczy. W lecie podgrzewamy wodę wodociagową i nieco schłodzimy mieszkanko. W lecie można chałupę klimatyzować podlewając ogród ;) A, że woda wodociągowa ma znacznie wyższą temp. w lecie to nie ma obawy o pkt. rosy.

Bilans i tak wyjdzie na zero. No więc po co!?

Nie wiem czy to ważne,ale schłodzenie powietrza pod sufitem ,zimą spowoduje,że schłodzone z paczką pary wodnej i CO2 opadnie w dół. O ile ta para wodna to pozytyw zimą, to CO2 nie za nadto.Niestety, nie idzie tego rozdzielić.

Racja. Ten układ bardziej pasuje jednak do typowej WM.

Latem i owszem,choć są głosy , kol.kszhu,że podlewanie zielonego jest nieekonomiczne. Mimo,że nieekonomiczne to lubię zielony trawnik i kosiarkę:D

Tak, bo ty chciałeś to pchać na nagrzewnicę w kanale nawiewnym. To droższy układ.

W tym sęk,że nie zmienia się proporcjonalnie. Zimą masz niedobór wilgoci w powietrzu wewnętrznym ,wynikający z małej wilgotności powietrza zewnętrznego .CO2 produkujesz ciągle o ile jesteś w domu. Z doświadczenia wiem,że przy w miarę szczelnym domu ,wystarcza 25m3 powietrza /osobę,by utrzymać wilgotność na poziomie +/-40% i stężenie CO2 do 1000ppm.

Ciężko takimi ilościami sterować .W moim przypadku to 75m3/h .W grę wchodzi tylko włącz-wyłącz. Ja mam wentylację czynną non stop,bez względu czy ktoś jest w domu,czy nie.

tz ten wentzlator nawiewny masz włączony non stop ? czy jeszcze jakies inne?

A może wystarczy zatopić w suficie 100mb pexa i przepuścić przez nią wodę wodociągową ? Takie wstępne podgrzanie zanim trafi do zasobnika. Nie potrzebujemy do tego żadnej pompki obiegowej, bo woda jest pchana ciśnieniem. W zimie mamy jakiś tam odzysk, a w lecie kilka Watów chłodu.

tego wolałbym nie robić bo jest ograniczenie ze względu na punkt rosy w suficie. Dlatego moja koncepcja jest taka jak w uproszczeniu ocieplony kwadrat-takie uproszczenie domu. i największe straty są o góry nad ociepleniem stropem - dlatego to chciałbym wykorzystać ale do wodnej pompy ciepła jako dodatkowa pętla, bo w ziemi jest np 8 st. C a tu wylatuje o temp 18-19. Ich ochłodzenie przez odbiór ciepła tą pętlą spowoduje zmniejszenie się ciągu jak dobrze myśle. I niemam pojęcia jakia byłaby sprawność wymiany ciepła przez taką pętlę

tz ten wentzlator nawiewny masz włączony non stop ? czy jeszcze jakies inne?

Popełniłem błąd jak to mówi Jasiek ,słomki" .Dałem rurkę fi 110 do GWC, co pozwala przy 4-ech kolankach i 40mb. na grawitacyjne 30-35m3/h .a to za mało.

Stąd potrzeba wentylatora nawiewnego . Na poddaszu mam zwykły łazienkowy jako wywiewny.Dla zimy potrzebna by była rurka min. fi 160. Na lato i tak potrzebny będzie wentylator. Grawitacja wtedy nie zanadto. Chyba,że komin słoneczny,ale to zbytnie koszty.

W zimie tak, ale w lecie masz zyski na podgrzaniu CWU i schłodzeniu domu.

To inny pomysł jeszcze do tego (bo tu podobno troll ze mnie bez pomysłów :lol: )

jeszcze jakby tak na tej rurce parę hydrogeneratorów zamontować to i jaki kawałek prądu niskonapięciowego mógłby z tego być ;)

a tak w ogóle to można na wejściu wody z wodociągu też kilka (zamiast reduktora :lol2: ) tylko co jak cisnienie w sieci spadnie

...

Takie tam luźne pomysły jak te tutaj :)

To inny pomysł jeszcze do tego (bo tu podobno troll ze mnie bez pomysłów :lol: )

jeszcze jakby tak na tej rurce parę hydrogeneratorów zamontować to i jaki kawałek prądu niskonapięciowego mógłby z tego być ;)

a tak w ogóle to można na wejściu wody z wodociągu też kilka (zamiast reduktora :lol2: ) tylko co jak cisnienie w sieci spadnie

...

Takie tam luźne pomysły jak te tutaj :)

Prawda! BA można na strychu kilka paletopojemników postawić i tam pompować i jak się odkręca kran to zmagazynowaną energię odzyskiwać.

• 2 weeks później...