nydar 09.09.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Wyprowadzam na strych więc przez sufit typowe anemostaty wywiewne a na nich kawałki spiro (przez warstwę izolacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.09.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Nadchodzi powoli czas zamontowania wentylacji. Nydar - jakie rury masz na kanały odprowadzającego? Spiro setki będą ok? jak najtańsze - to wywiew, nie musi być nic specjalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 10.09.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Dom z poddaszem. Szkielet kanadyjski. Jeśli kumam dobrze to od anemostatów powinienem poprowadzić do jakiejs skrzynki zbiorczej a z niej jedną rurą zbiorczą w kalenicę, tak? Jakie wtedy grubości rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.09.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Dom z poddaszem. Szkielet kanadyjski. Jeśli kumam dobrze to od anemostatów powinienem poprowadzić do jakiejs skrzynki zbiorczej a z niej jedną rurą zbiorczą w kalenicę, tak? Jakie wtedy grubości rur? a jakie wydatki? TB podawał dla kanału DN75 przy 5m/s max 55m3/h. Wyrzut DN160-200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 10.09.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Wydatki? Dwóch dorosłych plus dwójka dzieci. Stale w domu jedna osoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.09.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 30m3/h na łeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 11.09.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 >Nydar, jak stoisz z tą PC co miała być na poddaszu, do odzyskiwania ciepła z strumienia powietrza wywalanego z domu ? Co myślicie o takiej opcji, pchania całego zużytego powietrza pod fundament. Zakładam wykroplenie w rurze pionowej ocieplonej w domu i poziomej nieocieplonej. Dlatego mógłby być jakiś odpływ w okolicach posadzki, gorzej juz w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.09.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 >Nydar, jak stoisz z tą PC co miała być na poddaszu, do odzyskiwania ciepła z strumienia powietrza wywalanego z domu ? Co myślicie o takiej opcji, pchania całego zużytego powietrza pod fundament. Zakładam wykroplenie w rurze pionowej ocieplonej w domu i poziomej nieocieplonej. Dlatego mógłby być jakiś odpływ w okolicach posadzki, gorzej juz w ziemi. [ATTACH=CONFIG]279256[/ATTACH] Ja bede pchał zimą pod oddylatowany i nieogrzewany garaż. Jesli znajde zdjecie to wkleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.09.2014 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Myślę,że w sensie energetycznym efektywniej będzie u karolka 75.U niego będzie niższa temp,niż pod domem ,więcej wody się wykropli .Woda w powietrzu zużytym,to drugie tyle energii co w suchym powietrzu.ps. prace idą,ale jak po grudzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.09.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Ja bede pchał zimą pod oddylatowany i nieogrzewany garaż. Jesli znajde zdjecie to wkleje. Nie będziesz stosował reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.09.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Nie będziesz stosował reku ? Nie. Przynajmniej takie mam zalozenie - realizuje koncepcje nydara+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.09.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Nie. Przynajmniej takie mam zalozenie - realizuje koncepcje nydara+ Szkoda wyrzucać tak ciepłe powietrze bez jakiegokolwiek odzysku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 11.09.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 bylyby 2 opcje:- z reku np w pomieszczeniu gospodarczym, cieplo jest czesciowo odzyskiwane na podgrzanie powietrza z gwc, reszta idzie pod nieogrzewany garaz.- bez reku pod ogrzewany dom pozniej pod nieogrzewany garaz. masz jakis pomysl na skropliny? zastanawia mnie tez ze w tym strumieniu ida tłuszcze z nad kuchenki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.09.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Szkoda wyrzucać tak ciepłe powietrze bez jakiegokolwiek odzysku... Ale ja go nie wyrzuce ot tak... Najpierw strych, a potem garaz sobie podgrzeje choc troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 11.09.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Ale ja go nie wyrzuce ot tak... Najpierw strych, a potem garaz sobie podgrzeje choc troche. Jak dlamnie reku w tymrozwiazaniu rowniez niema sensu. To co tam odzyskalbys dla powietrza, tutaj odzyskasz na podgrzanie domu lub garazu. Suma sumarum zysk powinien byc podobny a niema kosztow reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.09.2014 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 bylyby 2 opcje: masz jakis pomysl na skropliny? zastanawia mnie tez ze w tym strumieniu ida tłuszcze z nad kuchenki Ja u siebie w garazu mam studnie RSS i odwadniajaca drenaz opaskowy i RSS, z ktorej bede odpompowywal do deszczowki. Kanaly powietrzne przechodza przez nią, wiec i skropliny tam splyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 12.09.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ja u siebie w garazu mam studnie RSS i odwadniajaca drenaz opaskowy i RSS, z ktorej bede odpompowywal do deszczowki. Kanaly powietrzne przechodza przez nią, wiec i skropliny tam splyna. sprytne !! jak możesz to wrzuć jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.09.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ale ja go nie wyrzuce ot tak... Najpierw strych, a potem garaz sobie podgrzeje choc troche. Masz izolację nakrokwiową/podkrokwiową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.09.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ja u siebie w garazu mam studnie RSS i odwadniajaca drenaz opaskowy i RSS, z ktorej bede odpompowywal do deszczowki. Kanaly powietrzne przechodza przez nią, wiec i skropliny tam splyna. Nie kumam. Czyżbyś wyrzucał zawartość z RSŚ do zbiornika na deszczówkę przez którego przelatuje powietrze wentylacyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.09.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Nie kumam. Czyżbyś wyrzucał zawartość z RSŚ do zbiornika na deszczówkę przez którego przelatuje powietrze wentylacyjne ? Nie. W garazu mam: 1. Studnie RSS ( betonowa) 2. Studnie szczelna dla drenazu opaskowego (karbowana). Mam gline, wiec chlonnej nie moglem zrobic Z drenazu rurami PVC ew. woda splywa do studni 2. Studnia 1 jest odwodniona do 2. A z 2 pompka i do kanalizacji deszczowej. Dodatkowo, GWC ma najglebszy punkt pod domem, i ewentualne skropliny rowniez beda odprowadzane do 2. A rury z powietrzem ze strychu ida pod plyta garazu przez 2. Wiec jesli cos sie wykrapla - wszystko trafia do 2 Edit - piszac o odwadnianiu studni RSS mam na mysli ewentualna woda gruntowa ktora by sie tam pojawila. Nie zawartosc RSS. Ta oczywiscie trafi do kanalizacji Edytowane 12 Września 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts