Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

Panowie, ja się niniejszym przestaję wypowiadać, bo nie chcę zawłaszczać wątku off-topem i lepiej dyskusję przenieść do inteligentnego budynku. Chciałem przekazać tylko tyle, że jeśli ktoś czuje potrzebę posiadania czujnika co2 oraz regulacji wentylacji, to już naprawdę pozostaje rzut beretem do automatyzacji tegoż, zamiast samemu robić za procesor. Po prostu ja za leniwy jestem i nie chcę mi się tym głowy zawracać, więc wolę za to zapłacić wcale nie duże pieniądze.

edit: no i mieć zabawę :)

Edytowane przez andriuss

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ravbc.Mówimy o domu czy sali konferencyjnej?Bo jeżeli o domu to uwierz że jestem w stanie zareagować szybciej niż czujnik a nawet przewidzieć że przyjdą goście.

Zareagować to ja też umiem szybciej, tylko najczęściej zapominam (albo o włączeniu, albo o wyłączeniu) - automatyka miałaby, jak pisał andriuss, spowodować by nie trzeba sobie takimi "bzdurami" głowy zawracać. Pytanie tylko czy na pewno potrzebna jest aż tak precyzyjna automatyka. Być może da się zbliżone efekty osiągnąć prościej (i taniej)?

nydar, może nie trafiłem w wątek, ale gdzieś obiło mi się o oczy, że masz filtr węglowy w instalacji wentylacji mechanicznej.

Chodzi mi o problem podtruwania nas przez sąsiada poprzez palenie w kominku "wilgotnym nie-wiadomo-czym". Spaliny idą w dół, a mój rekuperator je zasysa.

Możesz napisać coś o tym filtrze? Czy jest węglowy? Jak się sprawdza pod kątem filtrowania smrodów? Jaki opór daje? Gdzie można go nabyć?

Na razie zakupiłem tkaninę EU9, ale jeszcze jej nie próbowałem. Czy będzie porównywalna?

Zastosowałem typowy filtr od pochłaniacza dymu papierosowego Zelmera (38cm x 32cm x 3cm). Można to kupić w hurtowni AGD i części zamiennych.Kosztuje ok 100PLN.Na razie wentylacja chodzi na tym wkładzie i nie wiem czy sąsiedzi palą czy nie.Nic nie capi.

Tkanina EU9 to filtr mechaniczny,zresztą o dużej skuteczności ok.95%. Zastosowanie jej przed filtrem węglowym wydłuży jego czas pracy.Sam filtr EU9 nie zatrzyma przykrych zapachów.

Podobno węgiel drzewny też ma zdolności wiązania smrodków.Ale to już by trzeba było samemu pokombinować na jego bazie filtr.

Robiąc samemu filtr węglowy,trzeba pamiętać,że minimalny czas kontaktu powietrza z węglem to 0,2sek.

Wzór na obliczanie .

Tk =Q (m3 węgla) / Q pow.(m3/h)

należy tak dobrać ilość węgla aby Tk<0,2

Zaopatrzyłem się w czujnik CO2 :) Oto wyniki:

pomiar zrobiłem w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty:

sypialnia 2100 - ogólnie w całym mieszkaniu panują takie warunki ( Wilgotność 52%)

Z ciekawości zrobiłem pomiar w domu z WG "popularna kostka" ( Wilgotność 35%)

Cały dom 1200

Jak się ma to do pomiarów w WMG?

Nydar by nie zszedł po pali papierochy z 30 szt/dobę i jest przyzwyczajony.

Ale przy 2100ppm to juz sen powinien być niespokojny i uczucie zmęczenia w ciągu dnia.Każdy organizm zareaguje trochę inaczej.Jednemu potrzeba 2100 innemu 2500.Ja mam przepalone płuca to przy 2000 już śpię niespokojnie.Ale przy 1000 to jak niemowlak.

lipo.Ja mam w każdym pomieszczeniu anemostat wyciągowy i w ścianach ekofiber.To działa trochę inaczej niż w popularnej kostce.Mój organizm na stężenie do 1500 nie reaguje.

To ja lipo, we wcześniejszym poście pisałem ze starego kompa a tam był lipo, mniejsza z tym...

Te 1200 to w kostce z wentylacją grawitacyjną tam jest świeże powietrze odczuwalne;)

W tym momencie w sypialnie jest 2040 - Warunki pomiaru- drzwi otwarte na mieszkanie, sypialnia cały dzień nieużytkowana.

Dodam jeszcze okno plastik już nieszczelne- w nocy czuć wiaterek;)

Wcześniej mieszkałem w kostce - pamiętam czasy jak spało się pod pierzyną bo wiało tak, że firanką ruszało - teraz są plastiki i jest 1200, kiedyś pewnie 600.

Teraz żyjemy z 2040 ;) i też jest. Nie da się z tym nic zrobić bo jeżeli rozszelnisz okno to znowu bardzo wieje;/ ( i tak wieje bo okno jest nieszczelne )

Po wietrzeniu 950 pokoju. Zobaczymy rano.

Edytowane przez Przemysław_
dodatek

Pomiar po nocy 6700ppm ( natychmiastowe wietrzenie) - żyjemy;)

Wietrzenie po nocy to rytuał od zawsze, nawet bez miernika wiedziałem, że coś jest na rzeczy.

Poziom ustabilizował się na 1800ppm i jest "jak zawsze".

Podejrzewam, że większość nieświadomych osób tak ma...

Nie chciałem wierzyć w poranny wyniki zrobiłem pomiar na zewnątrz 397ppm

To nie dom tylko mieszkanie, typowe dla Polski. Takich rodzin jest wiele tylko nie są tego świadome:/

Mieszkanie 62m. kw.

4 dorosłe osoby.

3 kominy wentylacyjne ( kuchnia, łazienka, wc )

Okna PVC - fatalny montaż, wiek robi swoje - już nie są całkiem szczelne.

Ogrzewanie z sieci ciepłowniczej

Kuchenka gazowa w kuchni

O porannych objawach jeszcze nic nie napiszę bo nie będę obiektywny po wczorajszym imprezie;)

Nikt nie wymiotuje, wszyscy żyją;)

Dla żony to normalne bo żyje w tym pokoju od 20 lat i z opowiadań wiem, że zawsze tak było.

Spokojnie mam miernik w przyszłym tygodniu mam mieć oprogramowanie więc może pochwalę się też czymś więcej ( wilgotność, temp.)

Co do wczorajszych pomiarów w kostce na poziomie 2000. Pewnie jeszcze je powtórzę przy najbliższej okazji. Ale takie warunki panują od zawsze i jest ok.

Pomiar po nocy 6700ppm ( natychmiastowe wietrzenie) - żyjemy;)

Wietrzenie po nocy to rytuał od zawsze, nawet bez miernika wiedziałem, że coś jest na rzeczy.

Poziom ustabilizował się na 1800ppm i jest "jak zawsze".

Podejrzewam, że większość nieświadomych osób tak ma...

Nie chciałem wierzyć w poranny wyniki zrobiłem pomiar na zewnątrz 397ppm

Az nie chce sie uwierzyc w te prawie 7000 ppm. Na moim mierniku poziom powyzej 5000 ppm oznacza "czas przebywania ponizej 8 godzin". Nie udalo nam sie przekroczyc nigdy poziomu 2500 ppm co i tak juz jest poziomem niebezpieczny,.

Uzywamy MG106

Jeżeli w sypialni,gdzie śpią 2-ie osoby masz wymianę na poziomie 4m3/h to jest możliwe stężenie ok.7000ppm.Swoją drogą to ciekawe,czy jesienią i zimą chodzimy przymuleni z powodu braku słońca ,czy nadmiaru ppm-ów w sypaialniach.

Uczeni amerykańscy(bo któż by inny) stwierdzili ,że przebywanie w pomieszczeniach o stężeniu >1000ppm,utrudnia podejmowanie decyzji.A co się lęgnie w ludzkich mózgach przy >5000ppm?

W każdym się to dzieje.Koniec zimy to schłodzony grunt wokół rury.Kwiecień i ciepłe wilgotne powietrze.Jak połączysz te dwa fakty to pkt.rosy nastąpić musi.A że jest to i woda w rurze się pojawi.A jak woda i byle jakie załamanie to kałuża i w konsekwencji smrodek.Miałem pecha ,bo fachowcy nie do końca ubili odpowiednio pospółkę i mam mały syfon w instalacji GWC. Jak pracuje,to ok.Mały przestój to smrodek.Lekarstwem jest aerozol wody utlenionej.

W każdym się to dzieje.Koniec zimy to schłodzony grunt wokół rury.Kwiecień i ciepłe wilgotne powietrze.Jak połączysz te dwa fakty to pkt.rosy nastąpić musi.A że jest to i woda w rurze się pojawi.A jak woda i byle jakie załamanie to kałuża i w konsekwencji smrodek.Miałem pecha ,bo fachowcy nie do końca ubili odpowiednio pospółkę i mam mały syfon w instalacji GWC. Jak pracuje,to ok.Mały przestój to smrodek.Lekarstwem jest aerozol wody utlenionej.

To jest minus GWC.

Czy poprawnie wykonany spadek w przeciwnym kierunku do domu tutaj wystarczy?

Dzisiejsze pomiary 6 00:

CO2 - 5700ppm

temp. - 22*

wilgotność 70%

Spadek co2 spowodowany krótszym przebywaniem w sypialni i przewietrzeniem pokoju przed snem do około 800ppm

To jest minus GWC.

Czy poprawnie wykonany spadek w przeciwnym kierunku do domu tutaj wystarczy?

Dzisiejsze pomiary 6 00:

CO2 - 5700ppm

temp. - 22*

wilgotność 70%

Spadek co2 spowodowany krótszym przebywaniem w sypialni i przewietrzeniem pokoju przed snem do około 800ppm

W jednym Nydar ma 100 % racji na pewno, ze co2 kroczy ladnie razem z wilgotnoscia, Przemyslaw, naprawde nie boli Cie glowa rano ?

Chyba sie skusze na zakup miernika bo przynajmniej w kilku miejscach moznaby ulzyc niektorym mieszkancom narzakajacym cala zime na bol glowy.

Pozdrawiam

@adam_mk, abstrahując od spierania się czy to co2 to jest istotne czy nie, to pomógłbyś z Twoją wiedzą i doświadczeniem wytłumaczyć: dlaczego Nydarowi i nie tylko wychodzi, że sporo cięższy od powietrza dwutlenek najlepiej wyciąga się spod sufitu? I w jakich okolicznościach stosować jakie kombinacje dołu i góry nawiewu i wywiewu.