karolek75 09.12.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Jestes pewien ze kalibruje sie dobrze ? Wystaw jeden z czujnikow CO2 za okno na kilka godzin i zobacz co ci wtedy pokazuje. Jesli zejdzie znaczaco ponizej 400 ppm bedzie to oznaczalo to ze autokalibracja wykonuje sie przy faktycznie wyzszych stezeniach niz 400ppm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 09.12.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 ok, właśnie wystawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.12.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 i? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 14.12.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Wystawiłem ten dodatkowy moduł. Nie wiem, spadło do 375 więc miałeś rację ale kliknąłem na rekalibrację, przez dwa dni był na zewnątrz, i nadal pokazywał 375. Zrobiłem znowu rekalibrację i nadal 375. Powinno być chyba 400? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.12.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) powinno. chyba ze w trakcie rekalibracji bylo wiecej niz pozniej, w trakcie jak odczytywales. Latwo mozna sciagnac arkusz z danymi historycznymi. edit:ale 375 to w miare ok. Gdyby po wystawieniu pokazal 30 to by znaczylo ze autorekalibracja odbywala sie w niewlasciwych warunkach. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 14.12.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 może poziom CO2 w powietrzu nieco spadł ?! straszaki z globalnym ociepleniem by się zdziwiły że CO2 ubywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.12.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 może poziom CO2 w powietrzu nieco spadł ?! straszaki z globalnym ociepleniem by się zdziwiły że CO2 ubywa Bo tak nam mydlą oczy źródło: http://www.schodamidonieba.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.12.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 pewnie że ściema, jak cholera.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.12.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Zrobiłem sobie prezent na mikołaja i zakupiłem Netatmo . Dziś pierwsze uruchomienie i CO na poziomie 312ppm. Właczyłem jednak ręczną kalibrację i zobaczymy co wyjdzie po 6 godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.12.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 ile to cudo kosztowało ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.12.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 589zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.12.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 589zł bruttoTeż lubię takie zabawki. Najbardziej chyba cieszył mnie laser krzyżowy, tyle, że... nie miałem dla niego zastosowania. To co trzeba bez problemu robiłem od poziomicy. A tak podobało mi się te wieszanie obrazków od śladu lasera z filmiku reklamowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.12.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Też lubię takie zabawki. Najbardziej chyba cieszył mnie laser krzyżowy, tyle, że... nie miałem dla niego zastosowania. To co trzeba bez problemu robiłem od poziomicy. A tak podobało mi się te wieszanie obrazków od śladu lasera z filmiku reklamowego. Kto bogatemu zabroni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.12.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 589zł brutto to ten sprzęcik? Netatmo NWS01- EC Stacja pogodowa (z czujnikami powietrza, iPad, Smartp,) komunikacja bezprzewodowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 29.01.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Nadchodzi czas wykonania rsś a z uwagi na wysokie ceny kwasówki i jej obróbki w mojej okolicy wymyśliłem sobie coś takiego-wykonanie z pcv: wykonanie na kole kineta fi 315 póżniej w górę gładka rura połączona z kinetą uszczelką i zakończona korkiem, w górnej części rury fi 315 zrobione otwory fi 110 z uszczelkami in su czy jakoś tak no i przelew z boku, na rurę fi 315 założę rurę fi 425 zakończoną na dole i u góry uszczelkami/manszetami 425/315, rura 425 będzie miała na dole wlot gwc a u góry wylot do domu. Koszt maks 550zł. W układzie nie ma kontaktu ścieków z powietrzem z gwc więc powinno być ok. Trochę się boje że oddawanie cieła przez rurę pcv będzie słabe ale po ociepleniu może nie będzie tak źle? Proszę o ocenę mojej koncepcji-szczególnie te negatywne bo to jeszcze w fazie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 29.01.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Nadszedl czas by napisac co nieco o mojej implementacji nydarowego pomyslu. Przedstawienia obserwacji, także tych negatywnych. RSS - juz podlaczony, bylo troche problemow z uszczelnieniem - opisze pozniej. Czeka mnie opomiarowanie. Jedyne co wiem na tą chwilę, to temp. uzyskiwana z bypass-u GWC, czyli nitki omijającej RSS.GMC - rurki alupert pod domem, z kolektora/tarasu na garażem - są. Nawet dwie petle, bo w trakcie prac jedna zostala uszkodzona i naprawiona złączką. I w związku z tym są na rożnych głębokościach pod izolacja PF z XPS : 30cm i druga tuż pod. Na chwilę obecną nie mam zapiętego żadnego wymiennika, który by wspomagał grzanie CWU latem - najpierw sprawdze jakie osiągne temperatury i wtedy zastanowie się co z tym można zrobić. Dach/strych - skosy ocieplone do kalenicy 40cm celulozy, strop nad poddaszem uzytkowym 20-25cm celulozy, wyrzut zużytego powietrza na strych. W najwieksze mrozy temp na strychu: 19o. Rzuty i lokalizacja nawiewów i wywiewów - zabieram sie za Painta, i jutro wrzuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.01.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Z tymi negatywnymi to przegiąłeś :D:D:D:D Ale 19oC na strychu przy izolacji 20cm na suficie,to straty w praktyce zerowe.Tu możemy ustalić ,że wywalanie zużytego powietrza na nieużytkowe poddasze( odpowiednio zbudowane) ma sens. 30cm pod posadzką i w założeniu ciepło,bo tego nie wiemy ,to też straty bliskie zera. Zatem zostają ściany i okna. Ciekawe. Pochwal się ile zużywałeś energii do celów grzewczych, w mrozy ,z uwzględnieniem COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 30.01.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Z tymi negatywnymi to przegiąłeś :D:D:D:D to chyb do mnie;) nie chodzi mi czy efekt będzie negatywny jeżeli chodzi o powietrze z gwc tylko czy ta moja koncepcja zrobienia twojego wymiennika z pcv ma sens? Po ociepleniu całości plastik będzie może ciut wolniej oddawał ciepło niż kwasówka ale będzie więc myślę że zasada działania ta sama co u was i powinno hulać karolek jak zrobiłeś baypass?-jakaś przepustnica lato zima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.01.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Z tymi negatywnymi to przegiąłeś :D:D:D:D Ale 19oC na strychu przy izolacji 20cm na suficie,to straty w praktyce zerowe.Tu możemy ustalić ,że wywalanie zużytego powietrza na nieużytkowe poddasze( odpowiednio zbudowane) ma sens. 30cm pod posadzką i w założeniu ciepło,bo tego nie wiemy ,to też straty bliskie zera. Zatem zostają ściany i okna. Ciekawe. Pochwal się ile zużywałeś energii do celów grzewczych, w mrozy ,z uwzględnieniem COP. Co do negatywow - to poczekaj az je opisze Pod posadzka mam 16cm XPS pod PF i 17cm styro nad. Ładowania ciepła jeszcze nie było, ani z GWC, ani z kolektora tarasowego. Czyste sępienie.Temp. pod domem z jedynego obecnie podpietego czujnika to ok 11.5-12st. Nie potrafie go niestety "umiejscowic" dokladnie pod domem, bo nie ja go zakladalem. Jest w rurce alupert, wiec na wiosne wyciagne, sprawdze dlugosc przewodu i naniose na rzut. Glebokosc ok 0.3m pod XPS. Pierwszy sezon - w styczniu do dzisiejszego poranka na cele CO zuzylem 271kWh wliczajac pompki obiegowe. Tradycyjnego rekuperatora brak. COP...??? 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts