karolek75 30.01.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 karolek jak zrobiłeś baypass?-jakaś przepustnica lato zima? Przepustnicami recznymi moge zamykac/otwierac bypass i nitke za RSS. Przepustnice nie sa szczelne, wiec nie likwiduje zupelnie przeplywu powietrza i to chyba zdrowe dla nitek GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.01.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Rzuty domu i lokalizacja: 1. niebieskie - nawiew 2. pomaranczowe/zolte - wyciag 3. czerwone - nieczynny wyciag 4. brazowe - nieczynny nawiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.01.2016 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Co do negatywow - to poczekaj az je opisze Pod posadzka mam 16cm XPS pod PF i 17cm styro nad. Ładowania ciepła jeszcze nie było, ani z GWC, ani z kolektora tarasowego. Czyste sępienie.Temp. pod domem z jedynego obecnie podpietego czujnika to ok 11.5-12st. Nie potrafie go niestety "umiejscowic" dokladnie pod domem, bo nie ja go zakladalem. Jest w rurce alupert, wiec na wiosne wyciagne, sprawdze dlugosc przewodu i naniose na rzut. Glebokosc ok 0.3m pod XPS. Pierwszy sezon - w styczniu do dzisiejszego poranka na cele CO zuzylem 271kWh wliczajac pompki obiegowe. Tradycyjnego rekuperatora brak. COP...??? 4? Ciekawe ile z 271kW poszło na odparowywanie wilgoci technologicznej z konstrukcji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.01.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Ciekawe ile z 271kW poszło na odparowywanie wilgoci technologicznej z konstrukcji domu. Zebysmy sie dobrze zrozumieli - 271kWh to to, co wskazal podlicznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.01.2016 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Oczywiste .Przy COP 4 to sporo .Sądzę że to wynika z wysychania budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.01.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Oczywiste .Przy COP 4 to sporo .Sądzę że to wynika z wysychania budynku. Czemu sporo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.01.2016 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 270 kW daje przeszło 1000kWh .Spro jak na tak szczelny i dobrze ogacony dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.01.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Pomijajac na razie fakt pierwszego sezonu, ciekawe, jaki jest styczen temperaturowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 30.01.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 karolek75 jakie rury stosowałeś do wyciągów?-bo tak czytam o wentylacji i spotkałem się z opinią że możnaby zastosować zwykłe aroty bo i tak wyciągi są podobno ciche. Powiedz mi czy na piętrze będziesz miał same nawiewy?-tak wychodzi z rysunku załączonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 31.01.2016 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 tańsze od arotów do wyciągów są rury drenarskie pełne 100mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 31.01.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Przepustnicami recznymi moge zamykac/otwierac bypass i nitke za RSS. Przepustnice nie sa szczelne, wiec nie likwiduje zupelnie przeplywu powietrza i to chyba zdrowe dla nitek GWC [ATTACH=CONFIG]345125[/ATTACH] Bardzo fajny układ. Trzymam kciuki za dobre efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 01.02.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Rzuty domu i lokalizacja: 1. niebieskie - nawiew 2. pomaranczowe/zolte - wyciag 3. czerwone - nieczynny wyciag 4. brazowe - nieczynny nawiew [ATTACH=CONFIG]345139[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]345140[/ATTACH] czemu na pietrze wyciagi masz przy drzwiach/oknach a nie po przekatnej pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.02.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) karolek75 jakie rury stosowałeś do wyciągów?-bo tak czytam o wentylacji i spotkałem się z opinią że możnaby zastosować zwykłe aroty bo i tak wyciągi są podobno ciche. Powiedz mi czy na piętrze będziesz miał same nawiewy?-tak wychodzi z rysunku załączonego. Mysle, ze do wyciagow mozna uzyc co masz. Ja u siebie akurat uzylem spiro. Strych jest komora do ktorej wyrzucam zuzyte powietrze, wiec na poddaszu rura ma ze 30cm, Z parteru mam rury prowadzone po zew.stronie muru, schowane w warstwie izolacji. Edytowane 1 Lutego 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.02.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 czemu na pietrze wyciagi masz przy drzwiach/oknach a nie po przekatnej pokoju? 1. Skosy 2. Źona Zaznaczylem troche zle, bo wyciag jest blizej skosu, ale i tak tylko w polowie szerokosci sufitu. Musial byc w jednej linii z lampami. Wg piekniejszej połowki anemostat to siara okropna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.02.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Powiedz mi czy na piętrze będziesz miał same nawiewy?-tak wychodzi z rysunku załączonego. Pomarańczowe to wyciągi. Niebieskie to nawiewy: na korytarz poddasza i dedykowany do sypialni starych, obydwa z tej samej komory rozprężnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.02.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Mysle, ze do wyciagow mozna uzyc co masz. Ja u siebie akurat uzylem spiro. Strych jest komora do ktorej wyrzucam zuzyte powietrze, wiec na poddaszu rura ma ze 30cm, Z parteru mam rury prowadzone po zew.stronie muru, schowane w warstwie izolacji. Nie obawiasz się, że para skondensuje na ściance tego spiro i będzie Ci kapać z anemostatów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.02.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 . W najwieksze mrozy temp na strychu: 19o. Majac na uwadze powyzsze nie obawiam sie ani kapania z anemostatow na poddaszu, ani w rurach z parteru - ida po zew. scianie muru z silki bez dylatacji, przykryte 33cm styro. minus sama rura. Jednakze, na parterze wywiewy sa w postaci "ozdobnych" kratek na scianie pod sufitem, a za sciana dalem trojnik z denkiem na wszelki w. Sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.02.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Mam zestaw 5 czunikow Netatmo: 4x wew i 1 zew. Zaobserwowalem ciekawa rzecz - stezenie CO2 wzrosło znacząco dzisiaj w nocy w momencie jak zaczęła sie podnosic temp. w pomieszczeniu. Pokoj mial zamkniete drzwi, wymiana tylko poprzez szczeline wentylacyjną u dołu drzwi. Czujnik obecnie umiejscowiony ok 40-50cm nad podloga, na szafce TV. W drugim pokoju, przy otwartych drzwiach nie zaobserowalem wzrostu stezenia CO2. Oba pokoje zmieszkane, nic poza temp. w nocy nie zmienilo sie. Czy ktos ma jakis pomysl jak to wytlumaczyc ? edit: 1. w zasdzie skok stezenie CO2 nastapil w momencie zalaczenia ogrzewania, albo niedlugo po. 2. w pokoju gdzie widoczna zmiana nie nastapila, czujnik jest ok 1.2-1.3 m nad podloga. Mam kilka innych ciekawch obserwacji nt. CO2, ale o tym pozniej. Edytowane 2 Lutego 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 02.02.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Co do negatywow - to poczekaj az je opisze mogę Cię prosić żebyś wypowiedział się odnośnie tych negatywów?-pisaliśmy na priv że opiszesz o negatywach nawiewu w sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.02.2016 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Zaobserwowalem ciekawa rzecz - stezenie CO2 wzrosło znacząco dzisiaj w nocy w momencie jak zaczęła sie podnosic temp. w pomieszczeniu. Pokoj mial zamkniete drzwi, wymiana tylko poprzez szczeline wentylacyjną u dołu drzwi. Czy ja dobrze rozumiem ? Wymiana tylko pod szczeliną w drzwiach,na dole. Pytam zatem ,jak nie ma wzrosnąć stężenie CO2, skoro ciepłe ,nasycone u góry a wylot na dole? Czy tam byli ludzie? Nie masz tam ujścia powietrza zużytego pod sufitem? Jeżeli nie ma ludzi,to teoria o absorbowaniu CO2 przez parę wodną ma sens. Wzrosła temp.,wzrosła pojemność pary wodnej. Jeżeli byli ludzie,to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts