Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

50-60m3 na pokój to sporo.Pytanie jaki jest rozkład migracji powietrza. Ile leci anemostatem wyciągowym a ile szczeliną pod drzwiami.

A może by tak dla eksperymentu uszczelnić drzwi na noc?

Moge uszczelnic, ale to jedyne drzwi w chacie bez extra szczeliny wentylacyjnej. Mam pozyczony od zibucha anemostat testo to wleze dzisiaj na strych i zobacze ile wylata anemostatem.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ważna jest wysokość. Im wyższe pomieszczenie tym lepiej będzie działać WMG, bo lepiej uwarstwi się stężenie CO2 oraz temperatura. Gdzieś, kiedyś czytałem, że dla wentylacji wyporowej zaleca się wysokość min. 2,8m.

Ale to nadal jest wymiana conajmniej 1.5 kubatury w ciagu 1h, lekko liczac. Czy standardowa mieszajca czy WMG - nie sadze by byly w tym wypadku duze roznice. Ktos policzy to teoretycznie ?

Ustawialem czujnik w roznych miejscach pokoju na wys. ok 1.5m i nie widzialem roznicy. Dzisaj postawie na podlodze, w nast. tyg. przyczepie do anemostatu.

Barth, ty tez masz Netatmo - ustaw u siebie w pokoju.

Dmucha z pokoju pod drzwiami na korytarz. Tylko cześć jest usuwana anemostatem.

Spróbował bym zatkać nadmuch w pokoju .Niech ssie naturalnie z pod drzwi . Wygląda na to ,że indywidualny nadmuch w tym pokoju nic nie daje bo wszystkie anemostaty wyciągowe chcą się nażreć.

Może to co dmucha pod drzwiami to głównie świeże chłodniejsze,bardziej suche ścielące się przy podłodze?

Niestety ale moje obserwacje byly podobne. Dopoki mialem WM i chodzilo na 55-60m3/h to o zadnych zaduchu czy skoku PPMow nie bylo mowy.

Przy centralnym nawiewie mocy 150-180m3/h nie bylem w stanie zapewnic tego samego komfortu swiezego powietrza w kazdym pokoju.

Co do ilosci powietrza - przy WM efektywna wymiana to suma przeplywow sterowania przez 2 wentyle, przy WMG to nadmuch z eguly z wentyla, natomiast kierunek i intensywnosc mieszania powietrza jest wielka zagadka.

Niestety ale moje obserwacje byly podobne. Dopoki mialem WM i chodzilo na 55-60m3/h to o zadnych zaduchu czy skoku PPMow nie bylo mowy.

Przy centralnym nawiewie mocy 150-180m3/h nie bylem w stanie zapewnic tego samego komfortu swiezego powietrza w kazdym pokoju.

Co do ilosci powietrza - przy WM efektywna wymiana to suma przeplywow sterowania przez 2 wentyle, przy WMG to nadmuch z eguly z wentyla, natomiast kierunek i intensywnosc mieszania powietrza jest wielka zagadka.

Ty miales z tego co pamietam nadmuch tylko jeden. Ja mam 2 a wlasciwie 3. Na zaduch nie cierpie. Zastanawiaja mnie natomiast slynne PPMy szczegolnie w pomieszczeniu z b.duza wymiana.

Druga sprawa to bardzo wysoka szczelnosc mojego domu. U ciebie 55-60 na reku ( zmierzone ?) to moze byc to samo co u mnie 150. Nie uwlaczajac szczelnosci twojego domu.

Ale to nadal jest wymiana conajmniej 1.5 kubatury w ciagu 1h, lekko liczac. Czy standardowa mieszajca czy WMG - nie sadze by byly w tym wypadku duze roznice. Ktos policzy to teoretycznie ?

Ustawialem czujnik w roznych miejscach pokoju na wys. ok 1.5m i nie widzialem roznicy. Dzisaj postawie na podlodze, w nast. tyg. przyczepie do anemostatu.

Barth, ty tez masz Netatmo - ustaw u siebie w pokoju.

Ustawiłem. Za godzinę dam znać co wyszło.

Ty miales z tego co pamietam nadmuch tylko jeden. Ja mam 2 a wlasciwie 3. Na zaduch nie cierpie. Zastanawiaja mnie natomiast slynne PPMy szczegolnie w pomieszczeniu z b.duza wymiana.

Druga sprawa to bardzo wysoka szczelnosc mojego domu. U ciebie 55-60 na reku ( zmierzone ?) to moze byc to samo co u mnie 150. Nie uwlaczajac szczelnosci twojego domu.

Tylko czy ta watpliwa szczelnosc w mojej chalupie powinna miec wieksze cyz mniejsze znaczenie przy intensywniejszym nawiewie?

Jak dla mnie to kluczowe jest "ukierunkowanie" ruchu powietrza w domu. Jesli zamykamy drzwi to nijak nie widze sposobu zapewnienia tej samej jakosci powietrza przez te 2 systemy.

Tylko czy ta watpliwa szczelnosc w mojej chalupie powinna miec wieksze cyz mniejsze znaczenie przy intensywniejszym nawiewie?

Jak dla mnie to kluczowe jest "ukierunkowanie" ruchu powietrza w domu. Jesli zamykamy drzwi to nijak nie widze sposobu zapewnienia tej samej jakosci powietrza przez te 2 systemy.

Wczoraj polatalem troche z anemometrem po strychu. Ruch powietrza jest ukierunkowany od nawiewu do wywiewu zawsze. (juz napisalem, ze obserwacje mam takie, ze powoduje to zbyt mala wymiane powietrza w pomieszczeniach.) Ale, przy podcieciach wentylacyjnych w drzwiach - przy ich otworzeniu i zamknieciu - nie widze roznicy w ilosci wymienionego powietrza na anemometrze. W stezeniu CO2 tak.

Po usunieciu zrodla CO2, steznie szybko spada, wiec jest usuwany.

Wiec opcji jest kilka:

- Netatmo mierzy nie tylko stezenie CO2, ale tez jego aktywnosc pod wplywem np. promieniowania podczerwonego - patrz wczesniejszy post o OP i CO2

- Netatmo mierzy co chce :p

- usuwanie CO2 wymaga wiekszych niz normowe 25-30m3/os

- Przy zamknietych drzwiach tworzy sie "kanal" do anemostatu. Ale to nie ma znaczenia po opuszczeniu pokoju.

- ?

- ?

Poza tym - tak na "nos" - zaduch to nie jest, ale czuc zamkniete drzwi. Fakt dopiero co mieszkamy, wszystko nowe i emituje sporo fabrycznych zapachow. W tych pokojach gdzie mamy meble by IKEA.

Edytowane przez karolek75

Moze si ezle wyrazilem - wszystko to, co w powietrzu jest nie koniecznie przemieszcza sie u Ciebie tak jak bys chcial. Nie wiem czy da sie to latwo sprawdzic, ale podciecie w drzwiach w pokoju gdzie zamkniesz drzwi musi byc conajmniej niewystarczajace w sytuacji, gdy np. 3 inne pokoje maja drzwi otwarte.

Nijak nie widze sposobu zapewnienia tej samej wymiany we wszystkich powyzszych pomieszczeniach, lub tez tej samej wymaganaej ilosci swiezego powietrza (stad moze sie brac wzrost CO2).

Jedna rzecz. Bart zmierzył i potwierdził,że przy podłodze mniej CO2 a pod sufitem więcej .Zatem ruch powietrza od drzwi do anemostatu jest korzystniejszy niż odwrotnie. Nie rozumiem w czym nadmuch w WM przy 10-ciu anemostatach podających razem 150m3 ( na szt. 15m3) będzie lepszy od WW przy 10-ciu anemostatach wyciągowych .