Barth3z 07.02.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Ponawiam pytanie: Chłopaki, a nie jest przypadkiem tak, że ciepłe powietrze najpierw prze na sufit, ale jak już przejdzie przez anemostat to schładza się (karolek pisał, że do ok. 19oC) i z powrotem wpada do pomieszczeń ? nydar, jak ty to widzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2016 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Mieszkam w mieszkaniu z wentylacją grawitacyjną. Jeszcze nie mieszkam w domu, w którym i tak nie będę mógł otworzyć okien (mam same pakiety szybowe). Łał. Spałeś kiedyś przy otwartym oknie wiosną jak słowiki śpiewają? Musi być,że nie. Rozumiem i popieram energooszczędność ale klaustrofobiczna wersja wnętrza to chyba przeginka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2016 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Ponawiam pytanie: nydar, jak ty to widzisz ? U mnie spada do 15-16oC i nie zauważyłem cofek . To chyba nie to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.02.2016 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Łał. Spałeś kiedyś przy otwartym oknie wiosną jak słowiki śpiewają? Musi być,że nie. Rozumiem i popieram energooszczędność ale klaustrofobiczna wersja wnętrza to chyba przeginka. Pisałem kiedyś, że nie to jest przyczyną braku otwieranych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.02.2016 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 U mnie spada do 15-16oC i nie zauważyłem cofek . To chyba nie to . Sądzisz, że otwory w każdym pomieszczeniu nie powodują wymiany powietrza z tym zużytym z pod dachu ? Zrób test - obrzęd gromniczy na tym nieużytkowym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2016 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Pisałem kiedyś, że nie to jest przyczyną braku otwieranych okien. Skleroza.Zapomniałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2016 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Sądzisz, że otwory w każdym pomieszczeniu nie powodują wymiany powietrza z tym zużytym z pod dachu ? Zrób test - obrzęd gromniczy na tym nieużytkowym poddaszu. Jak robiłem regulację,to sprawdzałem kadzidełkiem . Wszystkie anemostaty zasysały. U mnie w granicach normy .Karolek powinien sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.02.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Mieszkam w mieszkaniu z wentylacją grawitacyjną. Jeszcze nie mieszkam w domu, w którym i tak nie będę mógł otworzyć okien (mam same pakiety szybowe). A jaki plan awaryjny przy braku prądu- patrząc na to co się działo przy upałach w zeszłym roku całkiem realna możliwość - 20 stopień zasilania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.02.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 A jaki plan awaryjny przy braku prądu- patrząc na to co się działo przy upałach w zeszłym roku całkiem realna możliwość - 20 stopień zasilania . fotowoltaika i akumulatory w zasilaczu buforowym od wentylatorów. PS. 20 stopień zasilania nie dotyczy domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.02.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Na ile h te aku wystarczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.02.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Na ile h te aku wystarczą ? 2x17Ah powinno wystarczyć na ok. 8-10 godzin w zależności od obrotów wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 U mnie w tej chwili idzie wszystko na grawitacji, w sypialni z około 1700ppm o 1.30 zostaje około 500 koło 10.00. Nie wiem jakie mam przepływy, CO2 mierzy netatmo, skalibrowane dobrze. Podobnie jest w salonie, z tym, że tam rośnie do 16.00 a potem spada do 22.00 . Wazna uwaga co do netatmo - sa znaczace roznice pomiedzy poszczegolnymi czujnikami, nawet do 300 PPM przy stezenieach ok 2000. Kolo 400, czyli na dworze po kalibracji wszystkie sa blisko. Wraz ze wzrostem stezenia rozjezdza sie. Mam w tej chwili w salonie 2 obok siebie i wskazuja ok 800 i ok 900. Druga sprawa, ze mozliwe ze zawyzaja po jakims czasie bez kalibracji. Odpalilem miernik "biurkowy" Extech-a ( nydar znasz ) i w sypialni pokazuje 723 ppm. Netatmo 2 cm obok wskazuje 903 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Napusc jakiegos dymu, zobacz czy to co watuje do pokoju ucieka pod anemostat czy moze wraca dziurka od klucza Chłopaki, a nie jest przypadkiem tak, że ciepłe powietrze najpierw prze na sufit, ale jak już przejdzie przez anemostat to schładza się (karolek pisał, że do ok. 19oC) i z powrotem wpada do pomieszczeń ? Nie wraca. Sprawdzalem kazdy wywiew anemometrem od zibucha. Przyzwoita maszyna. Zaburzenia typu cofki pojawiaja sie tylko w momencie otwarcia wlazu na strych. U mnie w sypialni CO2 oscyluje ok. 1000ppm, ale ja mam otwartą sypialnie na salon i śpię przy rozszczelnionym oknie. nydar możliwości jest zawsze kilka ... -nie zamykam sypialni a karolek zamyka ... Jak mam otworzone drzwi tez oscyluje do 1000 ppm. CO2 rozchodzi sie po calej chalupie. Wyglada na to ze kubatura i wysokosc pomieszczen ma kapitalne znaczenie. Nie wazne czy WMG czy WM. Mówisz,że nadmuch 50m3. To jest 60kg x 8,24g wody/kg przy parametrach jakie podałeś. Tymczasem na zewnątrz jest ok.3,5g/kg .To daje z sypialni 494g wody/h przy anemostacie wyciągowym ,a przy nadmuchu 210g. Przeszło szklanka wody odparowuje w ciągu godziny z twojej sypialni. Toż mokre ręczniki tyle nie dadzą powieszone na kaloryferach . Coś tu nie teges. Gotuj wodę. Wpraszam się w sobotę po południu. Probujesz mnie obrazic ? O takich sprawach to przy herbacie nie da sie gadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 17.02.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Co sądzicie o pomyśle żeby przy wentylacji hybrydowej zastować taki sposób odprowadzania zużytego powietrza:http://images76.fotosik.pl/340/dd0315afef1d27a6m.png Anemostatami lub kratkami wentylacyjnymi zużyte powietrze wychodzi przez sufit, dalej ścianami i pustką podpodłogową. Ile ciepła pozostanie zostaje skierowane na rekuperator- następnie wyrzutnia. Głównym celem myślę, że będzie ogrzanie ciepłem pustki podpodłogowej - coś na wzór ogrzewania podłogowego i wentylacja konstrukcji drewnianej. Oczywiście mowa tutaj o domach szkieletowych z pustką podpodłogową i poddaszem nieużytkowym. Zamiast używać przewodów wentylacyjnych używamy przestrzeni powietrznej w konstrukcji ścian. Nawiew powietrza centralny w ciągu komunikacyjnym blisko podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.02.2016 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Co sądzicie o pomyśle żeby przy wentylacji hybrydowej zastować taki sposób odprowadzania zużytego powietrza: http://images76.fotosik.pl/340/dd0315afef1d27a6m.png Anemostatami lub kratkami wentylacyjnymi zużyte powietrze wychodzi przez sufit, dalej ścianami i pustką podpodłogową. Ile ciepła pozostanie zostaje skierowane na rekuperator- następnie wyrzutnia. Głównym celem myślę, że będzie ogrzanie ciepłem pustki podpodłogowej - coś na wzór ogrzewania podłogowego i wentylacja konstrukcji drewnianej. Oczywiście mowa tutaj o domach szkieletowych z pustką podpodłogową i poddaszem nieużytkowym. Zamiast używać przewodów wentylacyjnych używamy przestrzeni powietrznej w konstrukcji ścian. Nawiew powietrza centralny w ciągu komunikacyjnym blisko podłogi. A jak się co skropli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.02.2016 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie wraca. Sprawdzalem kazdy wywiew anemometrem od zibucha. Przyzwoita maszyna. Zaburzenia typu cofki pojawiaja sie tylko w momencie otwarcia wlazu na strych. Jak mam otworzone drzwi tez oscyluje do 1000 ppm. CO2 rozchodzi sie po calej chalupie. Wyglada na to ze kubatura i wysokosc pomieszczen ma kapitalne znaczenie. Nie wazne czy WMG czy WM. Probujesz mnie obrazic ? O takich sprawach to przy herbacie nie da sie gadac Fakt .Przy herbatce się nie da . Ale jak dojechać i wrócić z tej głuszy bez samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 17.02.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A jak się co skropli? Kratki wywiewne planuje na suficie blisko krawędzi ścian zewnętrznych. W szkielecie z wypełnieniem z wełny też jest duża szansa na skroplenie, zamiast wełny będzie pustka i jeśli się coś wykropli na ścianach zewnętrznych spłynie do pustki pod podłogi dalej odpływem do ziemi ( w crawl space porobię spadki w stronę odpływu) coś na zasadzie odprowadzeniu skroplin z GWC w czerpni. Ściągamy powietrze z pod sufitu, najcieplejsze w domu to warto od razu to ciepło wrócić do domu. Taka koncepcja, zastanawiam się cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 17.02.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Uprzedam ewentualne kwestie pożarowe, w ścianach zewnętrznych nie będę miał żadnych instalacji (elektrycznej i wodnej), jedynie ta wentylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.02.2016 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Powietrze wentylacyjne niesie z sobą nikłą ilość energii. W przypadku niedużego domu to ok.28W/h Jeżeli rozłożysz to na powierzchnię o której myślisz to mizernie. Do tego opadając w dół będzie pobierało energię z wnętrza. Moim zdaniem sztuka dla sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 19.02.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Nydar, ale u Ciebie powietrze wentylacyjne ogrzewa poddasze z dobrym skutkiem i wystarczy go żeby skutecznie podnieść temperature. Moim zamierzeniem jest żeby to powietrze nie ogrzewało poddasza ale pustą przestrzeń pod podłogą podnosząc jej temperature. Potem to ciepło przeniknie przez podłogę z powrotem do domu i tak w kółko. Zmodyfikowałem trochę moją koncepcję: pustka nad sufitem zostanie wypełniona ociepleniem ( w moim przypadku granulatem styropianowym) a kratki fi100 zamontuję na ścianach u samej góry w rogach pomieszczeń (dla każdego pomieszczenia różna ilość kratek w zależności od kubatury pomieszczenia). Kanałami wentylacyjnymi będzie konstrukcja ścian ale nie całą swą powierzchnią ale tylko tam gdzie znajduję się kratka wentylacyjna (od sufitu do podłogi). W miejscach gdzie nie ma kratek będzie ocieplenie ścian (również granulat). Dalej powietrze leci do pustki podpodłogowej. Ciepłe będzie unosić się pod samą podłogą ogrzewając ją. Chłodniejsze z niższych partii pustki podpodłogowej będzie pobierane na rekuperator i do wyrzutni. Świeże z zewnątrz po przejściu przez GWC i reku poleci dalej na RŚS i do domu. Moim celem jest stały nawiew świeżego powietrza 20st, temp w domu 22-23st a podłoga o temperaturze podobniej jak temp podłogi w bloku czyli nie zimna ale również nie ciepła jak w ogrzewaniu typowym wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts