Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszkam w mieszkaniu z wentylacją grawitacyjną. Jeszcze nie mieszkam w domu, w którym i tak nie będę mógł otworzyć okien (mam same pakiety szybowe).

Łał. Spałeś kiedyś przy otwartym oknie wiosną jak słowiki śpiewają? Musi być,że nie. Rozumiem i popieram energooszczędność ale klaustrofobiczna wersja wnętrza to chyba przeginka.

Sądzisz, że otwory w każdym pomieszczeniu nie powodują wymiany powietrza z tym zużytym z pod dachu ? Zrób test - obrzęd gromniczy na tym nieużytkowym poddaszu.

Jak robiłem regulację,to sprawdzałem kadzidełkiem . Wszystkie anemostaty zasysały. U mnie w granicach normy .Karolek powinien sprawdzić.

Mieszkam w mieszkaniu z wentylacją grawitacyjną. Jeszcze nie mieszkam w domu, w którym i tak nie będę mógł otworzyć okien (mam same pakiety szybowe).

A jaki plan awaryjny przy braku prądu- patrząc na to co się działo przy upałach w zeszłym roku całkiem realna możliwość - 20 stopień zasilania . :confused:

U mnie w tej chwili idzie wszystko na grawitacji, w sypialni z około 1700ppm o 1.30 zostaje około 500 koło 10.00. Nie wiem jakie mam przepływy, CO2 mierzy netatmo, skalibrowane dobrze. Podobnie jest w salonie, z tym, że tam rośnie do 16.00 a potem spada do 22.00

.

Wazna uwaga co do netatmo - sa znaczace roznice pomiedzy poszczegolnymi czujnikami, nawet do 300 PPM przy stezenieach ok 2000. Kolo 400, czyli na dworze po kalibracji wszystkie sa blisko. Wraz ze wzrostem stezenia rozjezdza sie. Mam w tej chwili w salonie 2 obok siebie i wskazuja ok 800 i ok 900.

Druga sprawa, ze mozliwe ze zawyzaja po jakims czasie bez kalibracji. Odpalilem miernik "biurkowy" Extech-a ( nydar znasz ) i w sypialni pokazuje 723 ppm. Netatmo 2 cm obok wskazuje 903 !!!

Napusc jakiegos dymu, zobacz czy to co watuje do pokoju ucieka pod anemostat czy moze wraca dziurka od klucza :p

Chłopaki, a nie jest przypadkiem tak, że ciepłe powietrze najpierw prze na sufit, ale jak już przejdzie przez anemostat to schładza się (karolek pisał, że do ok. 19oC) i z powrotem wpada do pomieszczeń ?

Nie wraca. Sprawdzalem kazdy wywiew anemometrem od zibucha. Przyzwoita maszyna. Zaburzenia typu cofki pojawiaja sie tylko w momencie otwarcia wlazu na strych.

U mnie w sypialni CO2 oscyluje ok. 1000ppm, ale ja mam otwartą sypialnie na salon i śpię przy rozszczelnionym oknie.

nydar możliwości jest zawsze kilka

...

-nie zamykam sypialni a karolek zamyka

...

Jak mam otworzone drzwi tez oscyluje do 1000 ppm. CO2 rozchodzi sie po calej chalupie. Wyglada na to ze kubatura i wysokosc pomieszczen ma kapitalne znaczenie. Nie wazne czy WMG czy WM.

Mówisz,że nadmuch 50m3. To jest 60kg x 8,24g wody/kg przy parametrach jakie podałeś. Tymczasem na zewnątrz jest ok.3,5g/kg .To daje z sypialni 494g wody/h przy anemostacie wyciągowym ,a przy nadmuchu 210g.

Przeszło szklanka wody odparowuje w ciągu godziny z twojej sypialni. Toż mokre ręczniki tyle nie dadzą powieszone na kaloryferach . Coś tu nie teges.

Gotuj wodę. Wpraszam się w sobotę po południu.

Probujesz mnie obrazic ? ;) O takich sprawach to przy herbacie nie da sie gadac :p

Co sądzicie o pomyśle żeby przy wentylacji hybrydowej zastować taki sposób odprowadzania zużytego powietrza:

http://images76.fotosik.pl/340/dd0315afef1d27a6m.png

Anemostatami lub kratkami wentylacyjnymi zużyte powietrze wychodzi przez sufit, dalej ścianami i pustką podpodłogową. Ile ciepła pozostanie zostaje skierowane na rekuperator- następnie wyrzutnia. Głównym celem myślę, że będzie ogrzanie ciepłem pustki podpodłogowej - coś na wzór ogrzewania podłogowego i wentylacja konstrukcji drewnianej. Oczywiście mowa tutaj o domach szkieletowych z pustką podpodłogową i poddaszem nieużytkowym. Zamiast używać przewodów wentylacyjnych używamy przestrzeni powietrznej w konstrukcji ścian. Nawiew powietrza centralny w ciągu komunikacyjnym blisko podłogi.

Co sądzicie o pomyśle żeby przy wentylacji hybrydowej zastować taki sposób odprowadzania zużytego powietrza:

http://images76.fotosik.pl/340/dd0315afef1d27a6m.png

Anemostatami lub kratkami wentylacyjnymi zużyte powietrze wychodzi przez sufit, dalej ścianami i pustką podpodłogową. Ile ciepła pozostanie zostaje skierowane na rekuperator- następnie wyrzutnia. Głównym celem myślę, że będzie ogrzanie ciepłem pustki podpodłogowej - coś na wzór ogrzewania podłogowego i wentylacja konstrukcji drewnianej. Oczywiście mowa tutaj o domach szkieletowych z pustką podpodłogową i poddaszem nieużytkowym. Zamiast używać przewodów wentylacyjnych używamy przestrzeni powietrznej w konstrukcji ścian. Nawiew powietrza centralny w ciągu komunikacyjnym blisko podłogi.

A jak się co skropli?

Nie wraca. Sprawdzalem kazdy wywiew anemometrem od zibucha. Przyzwoita maszyna. Zaburzenia typu cofki pojawiaja sie tylko w momencie otwarcia wlazu na strych.

Jak mam otworzone drzwi tez oscyluje do 1000 ppm. CO2 rozchodzi sie po calej chalupie. Wyglada na to ze kubatura i wysokosc pomieszczen ma kapitalne znaczenie. Nie wazne czy WMG czy WM.

Probujesz mnie obrazic ? ;) O takich sprawach to przy herbacie nie da sie gadac :p

Fakt .Przy herbatce się nie da . Ale jak dojechać i wrócić z tej głuszy bez samochodu?

A jak się co skropli?

Kratki wywiewne planuje na suficie blisko krawędzi ścian zewnętrznych. W szkielecie z wypełnieniem z wełny też jest duża szansa na skroplenie, zamiast wełny będzie pustka i jeśli się coś wykropli na ścianach zewnętrznych spłynie do pustki pod podłogi dalej odpływem do ziemi ( w crawl space porobię spadki w stronę odpływu) coś na zasadzie odprowadzeniu skroplin z GWC w czerpni. Ściągamy powietrze z pod sufitu, najcieplejsze w domu to warto od razu to ciepło wrócić do domu. Taka koncepcja, zastanawiam się cały czas.

Nydar, ale u Ciebie powietrze wentylacyjne ogrzewa poddasze z dobrym skutkiem i wystarczy go żeby skutecznie podnieść temperature. Moim zamierzeniem jest żeby to powietrze nie ogrzewało poddasza ale pustą przestrzeń pod podłogą podnosząc jej temperature. Potem to ciepło przeniknie przez podłogę z powrotem do domu i tak w kółko.

Zmodyfikowałem trochę moją koncepcję: pustka nad sufitem zostanie wypełniona ociepleniem ( w moim przypadku granulatem styropianowym) a kratki fi100 zamontuję na ścianach u samej góry w rogach pomieszczeń (dla każdego pomieszczenia różna ilość kratek w zależności od kubatury pomieszczenia). Kanałami wentylacyjnymi będzie konstrukcja ścian ale nie całą swą powierzchnią ale tylko tam gdzie znajduję się kratka wentylacyjna (od sufitu do podłogi). W miejscach gdzie nie ma kratek będzie ocieplenie ścian (również granulat). Dalej powietrze leci do pustki podpodłogowej. Ciepłe będzie unosić się pod samą podłogą ogrzewając ją. Chłodniejsze z niższych partii pustki podpodłogowej będzie pobierane na rekuperator i do wyrzutni. Świeże z zewnątrz po przejściu przez GWC i reku poleci dalej na RŚS i do domu. Moim celem jest stały nawiew świeżego powietrza 20st, temp w domu 22-23st a podłoga o temperaturze podobniej jak temp podłogi w bloku czyli nie zimna ale również nie ciepła jak w ogrzewaniu typowym wodnym.