Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

Ja tam wszystkim i zawsze będę polecała rekuperatory. Sama mam i jestem bardzo zadowolona. Nie zamieniłabym wentylacji mechanicznej na nic innego! Zainteresowanym tematem polecam artykuł o wadach i zaletach rekuperacji: [:spam]

Opłaca się tak męczyć za te 5gr od reklamy jaką daje Ci producent ? I miej świadomość, że kiedyś Twoi bliscy na starość mogą dać się nabrać na podobnych "szeptaczy" marketingowych i zamiast dać Twojemu dziecku na nowy rowerek bo będą spłacać super potrzebne np. garnki wzięte na raty...

Edytowane przez finlandia

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodzi o zbyt słabe wiatraki czy o generalnie za małą powierzchnię wymiany?

To jest test. Chłodnica podpięta do bufora 750l w nim wężownica z CWU. W planach zakup klimakonwektora

Rozumiem że chłodnica podpięta bezpośrednio do zładu bufora bez żadnych wężownic ...

Sama powierzchnia chłodnicy jest wystarczająca, trzeba tylko odpowiednio mocno przez nią dmuchać a te wiatraczki raczej są za słabe no ale do próby mogą być ...

Zapieprzają tak, że na pełnej mocy dmuchają jeszcze ciepłym. Parametry pojedynczego:

• Pobór mocy: 22W
  • Wydatek powietrza: max 200m³/h
  • Ciśnienie sprężania: max 40Pa
  • Liczba prędkości: 1
  • Prędkość obrotowa: 2100 obr/min

Takie, tylko starsze: http://metrix-ab.instalacjeb2b.pl/p/12352-wentylator-kanalowy-kw142a

Edytowane przez CodeSnipper

Zapieprzają tak, że na pełnej mocy dmuchają jeszcze ciepłym. Parametry pojedynczego:

• Pobór mocy: 22W
  • Wydatek powietrza: max 200m³/h
  • Ciśnienie sprężania: max 40Pa
  • Liczba prędkości: 1
  • Prędkość obrotowa: 2100 obr/min

Takie, tylko starsze: http://metrix-ab.instalacjeb2b.pl/p/12352-wentylator-kanalowy-kw142a

To są zabawki ...

Glikolowiec by Jasiek71

[ATTACH=CONFIG]352986[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]352987[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]352988[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]352989[/ATTACH]

Fajne, ale jak dla mnie przekombinowane. Wolę wymiennik przeciwprądowy z GWC bez żadnych dodatkowych pomp obiegowych. Jestem zwolennikiem rozwiązań pasywnych o prostym układzie.

No to się "wystrzelałem" z pomysłu ...

Teraz tylko czekać jak za rok pojawi się rozwiązanie komercyjne jakiegoś koncernu z zastrzeżeniem patentowym i opisem jak to po wielu latach badań udało się takie " ustrojstwo" opracować ...:cool:

Nie sądzę... Choć z drugiej strony producenci mają skłonność do gmatwania prostych idei i udowadniania, że coś takiego jest jeszcze opłacalne :)

Fajne, ale jak dla mnie przekombinowane. Wolę wymiennik przeciwprądowy z GWC bez żadnych dodatkowych pomp obiegowych. Jestem zwolennikiem rozwiązań pasywnych o prostym układzie.

Nie sądzę... Choć z drugiej strony producenci mają skłonność do gmatwania prostych idei i udowadniania, że coś takiego jest jeszcze opłacalne :)

WOLISZ bo masz takie a nie inne rozwiązanie ...;)

Wbrew pozorom to jest bardzo proste rozwiązanie załatwiające kilka spraw za jednym zamachem ...

WOLISZ bo masz takie a nie inne rozwiązanie ...;)

Nie, ja nie z tych.

Wbrew pozorom to jest bardzo proste rozwiązanie załatwiające kilka spraw za jednym zamachem ...

Które wymaga m.in. solarów... Kolejny element mocno dyskusyjny pod kątem rentowności...

Tobie, jako człowiekowi, który sobie to sam poskłada z elementów ze szrotu może się opłacać. Produkcyjnie to nigdy nie wejdzie bo byłoby po prostu będzie drogie.

Ja dążę to prostoty. Nawet bypassu w reku nie chce mi się ruszać ...

Nie, ja nie z tych.

Które wymaga m.in. solarów... Kolejny element mocno dyskusyjny pod kątem rentowności...

Tobie, jako człowiekowi, który sobie to sam poskłada z elementów ze szrotu może się opłacać. Produkcyjnie to nigdy nie wejdzie bo byłoby po prostu będzie drogie.

Ja dążę to prostoty. Nawet bypassu w reku nie chce mi się ruszać ...

Solary już są do CWU ...

Prawie wszystkie elementy składowe tej centrali są nowe ...( tylko wentylatory z demobilu ...) i zapewniam że koszt całości jest na bardzo przyzwoitym poziomie ...

To jest prototyp , zbieranina obserwacji i potrzeb zebrana w jednej obudowie jeżeli się sprawdzi to będę miał gotowe rozwiązanie pod gruntowe pompy ciepła ...

Solary już są do CWU ...

Prawie wszystkie elementy składowe tej centrali są nowe ...( tylko wentylatory z demobilu ...) i zapewniam że koszt całości jest na bardzo przyzwoitym poziomie ...

To jest prototyp , zbieranina obserwacji i potrzeb zebrana w jednej obudowie jeżeli się sprawdzi to będę miał gotowe rozwiązanie pod gruntowe pompy ciepła ...

Obawiam się, że to ma sens tylko w takim układzie jaki opisujesz, czyli gdy posiadasz już solary i gruntową pompę ciepła, choć i tutaj nie wiem czy nie wystarczyła jedna nagrzewnica/chłodnica z wymiennikiem.

Z solarów nadmiar ciepła (po przejściu pprzez zasobnik) ładujemy w grunt poprzez kolektor pompy ciepła (regeneracja złoża). Również akywna chłodnica zasilana chłodem z takiego kolektora również go regeneruje. W zimie to samo, z tym, że nagrzewnicę tym razem zasilasz z wyjścia gruntowej pompy ciepła (strona grzewcza pompy).

Obawiam się, że to ma sens tylko w takim układzie jaki opisujesz, czyli gdy posiadasz już solary i gruntową pompę ciepła, choć i tutaj nie wiem czy nie wystarczyła jedna nagrzewnica/chłodnica z wymiennikiem.

Z solarów nadmiar ciepła (po przejściu pprzez zasobnik) ładujemy w grunt poprzez kolektor pompy ciepła (regeneracja złoża). Również akywna chłodnica zasilana chłodem z takiego kolektora również go regeneruje. W zimie to samo, z tym, że nagrzewnicę tym razem zasilasz z wyjścia gruntowej pompy ciepła (strona grzewcza pompy).

No fakt po co rekuperator skoro wystarczy nagrzewnica ...;)

Zastanów się trochę co piszesz ...:)

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5807845923

Czy coś w tym stylu, tylko dwie sztuki będzie ok? Czy przepływy się sumują? Nie chce iść w droższe jeśli by to było testowo, nie mialem jednak w rękach klimakonwektora, ta moja chłodnica to 24x46 cm ma powierzchnię, klimakonwektor pewnie o wiele więcej, kwestia czy jest aż tyle potrzebne?

Pytam dużo bom na razie teoretyk, a Ty masz praktykę. No i małżonka ma ograniczoną chęć wydawania kasy na eksperymenty :)

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5807845923

Czy coś w tym stylu, tylko dwie sztuki będzie ok? Czy przepływy się sumują? Nie chce iść w droższe jeśli by to było testowo, nie mialem jednak w rękach klimakonwektora, ta moja chłodnica to 24x46 cm ma powierzchnię, klimakonwektor pewnie o wiele więcej, kwestia czy jest aż tyle potrzebne?

Pytam dużo bom na razie teoretyk, a Ty masz praktykę. No i małżonka ma ograniczoną chęć wydawania kasy na eksperymenty :)

Testuj na razie te co masz ...

Jaka pompa napędza chłodnicę ...?, jak tym sterujesz ...?

Podaj temperatury powietrza na wejściu i wyjściu a także jaka jest temperatura wody zasilającej chłodnicę przy tych temp powietrza ...?

Jak będę to wiedział to powiem ci co dalej ...:)

Pompa: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6044935073

Czujnik mam pod blachą i następny przed chłodnicą. Kolejne chce dać za chłodnicą i na śrubunku przed pompą. Mam też trzy na buforze: dół, środek, góra.

Wszystkim steruje komputerek raspberry pi 2 z systemem domoticz. Wstępnie zaprogramowany tak, aby włączać system jeśli temperatura pod blachą jest wyższa niż na srodku bufora - z dołu pobieram wodę. Pompka pompuje ją na środek zbiornika, pod lejek. Załącza on pompke i wiatraki.

Myślę jeszcze jak zrobić, aby w okresie przejściowym jak teraz, nie wychładzało mi to ustrojstwo wody podgrzanej w drugiej taryfie grzałką. Ciekawe czy istnieją jakieś elektroniczne zawory kulowe w ludzkiej cenie?

System na razie nie działa, bo mam pracę poza domem do piątku. Testowo odpaliłem w sobotę, temperatura pod blachą 52*C przed chłodnica na maksymalnej mocy wiatraków 48*C. Ale za mało danych mam żeby cokolwiek stwierdzić. I cały czas brak czasu na wycięcie drugiej dziury w deskowaniu i podpięcie drugiej rury 150. Pierwsza ma trzy metry i jest izolowana 10 warstwami folii bąbelkowej.

Edytowane przez CodeSnipper

Pompa: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6044935073

Czujnik mam pod blachą i następny przed chłodnicą. Kolejne chce dać za chłodnicą i na śrubunku przed pompą. Mam też trzy na buforze: dół, środek, góra.

Wszystkim steruje komputerek raspberry pi 2 z systemem domoticz. Wstępnie zaprogramowany tak, aby włączać system jeśli temperatura pod blachą jest wyższa niż na srodku bufora - z dołu pobieram wodę. Pompka pompuje ją na środek zbiornika, pod lejek. Załącza on pompke i wiatraki.

Myślę jeszcze jak zrobić, aby w okresie przejściowym jak teraz, nie wychładzało mi to ustrojstwo wody podgrzanej w drugiej taryfie grzałką. Ciekawe czy istnieją jakieś elektroniczne zawory kulowe w ludzkiej cenie?

System na razie nie działa, bo mam pracę poza domem do piątku. Testowo odpaliłem w sobotę, temperatura pod blachą 52*C przed chłodnica na maksymalnej mocy wiatraków 48*C. Ale za mało danych mam żeby cokolwiek stwierdzić. I cały czas brak czasu na wycięcie drugiej dziury w deskowaniu i podpięcie drugiej rury 150. Pierwsza ma trzy metry i jest izolowana 10 warstwami folii bąbelkowej.

Obieg na chłodnicę ma być przy samym dole bufora ( zasilanie na samym dole i nieco wyżej powrót ...)tak aby w obiegu była jak najniższa temp wody ...

Do sterowania wystarczy zwykły układ różnicowy, jeden czujnik pod dachem na wlocie a drugi na dole zasobnika ...

Sama chłodnica ma być jak najbliżej miejsca z którego czerpiesz powietrze ...

To wszystko wiem. Bufor był pod to robiony. Wyżej jest powrót z piecyka na drewno i grzałka. Wymiennik jest na środku dachu i obie nitki czerpni będą miały po 3m.

Jak wszystko wiesz to do dzieła ...

Przepływami powietrza i wody kombinuj tak aby temp powietrza po przejściu przez chłodnicę była jak najbliższa temperatury wody zasilającej ...

Np ...

Temp pod dachem 50*

Temp wody 20*

Temp powietrza za chłodnicą 22-23*

I tego się trzymaj ...

Tak chcę, dlatego tyle czujników. Dzięki za pomoc. Dam znać jak ruszy pełną parą.

Odległość pomiędzy czerpniami nie musi być duża, może być nawet jedna dziura ...

Im większa odległość tym większe straty i opory ..., najlepiej to jak by tą chłodnicę przyczepić bezpośrednio przy odpowiednio dużym pojedyńczym otworze pod połacią ...