orko 26.02.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 WM mam sterowaną dwoma potencjometrami, ale oczywiście kręcę nimi wedle miernika CO2. Mój miernik kosztował właśnie coś ponad 400 zł, ale była też wersja uboższa po 340 zasilana tylko kabelkiem. To co proponujesz wygląda nieźle bo ma jeszcze czujnik wilgotności oprócz temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 WM mam sterowaną dwoma potencjometrami, ale oczywiście kręcę nimi wedle miernika CO2. Mój miernik kosztował właśnie coś ponad 400 zł, ale była też wersja uboższa po 340 zasilana tylko kabelkiem. To co proponujesz wygląda nieźle bo ma jeszcze czujnik wilgotności oprócz temperatury. Tylko zasilanie z sieci. Zamówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 26.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Pomiar do 3000ppm, więc rekordu kolegi nie pobijesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 a do mnie dotarł dzisiaj miernik nydar-a ( dzięki... ) pobawię się nim trochę zanim mi go nie zabierze ... po wstępnym wieczornym lataniu po chałupie mam średnio w przedziale od 1315 do 1380 ppm ... jak na to że od listopada wentylacja idzie grawitacyjnie to chyba nie ma tragedii , dzisiaj trochę nędznie bo temperatury dodatnie na zewnątrz... w przeciągu tygodnia postaram się porobić trochę różnych pomiarów i obserwacji i opisać je w tym temacie... tak dla przypomnienia mam nawiewy w salonie i sypialniach, a wyciągi w kuchni, łazienkach i spiżarce... bez większego problemu mogę przerobić tak instalację aby mieć nawiew w korytarz a resztę wyciągową ... ( trochę partyzantka ale postaram się to wykorzystać... ) jeszcze zapomniałem dodać... obecnie mam 36% wilgotności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 26.02.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 jeszcze zapomniałem dodać... obecnie mam 36% wilgotności... Nie no, Jasiek, tak bogato to chyba od września nie miałeś . U mnie niestety gówniany higrometr wciąż pokazuje LL%, czyli w jego języku poniżej 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Nie no, Jasiek, tak bogato to chyba od września nie miałeś . U mnie niestety gówniany higrometr wciąż pokazuje LL%, czyli w jego języku poniżej 20%. w tym sezonie było lekkie utykanie nieszczelności i jakoś się tak przezimowało w granicach tych 30%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 27.02.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Jeszcze nie mam pomiarów, ale wydaje mi się, że migracja CO2 jest powiązana z wilgotnością. Sobota wiele wyjaśni będzie czas na wykonanie pomiarów. Ps. Jasiek jesteś ze śląska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 27.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 ..U mnie niestety gówniany higrometr wciąż pokazuje LL%, czyli w jego języku poniżej 20%. Ehh, a u mnie w mieszkaniu w bloku wilgotność nie chce mi zejść poniżej 60-65% ... Nawet już osuszacz sobie sprawiłem, wody ściągnąłem jakieś 2 litry a higrometr dalej pokazuje 62%. Dobrze że zima się już kończy powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.02.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Nie no, Jasiek, tak bogato to chyba od września nie miałeś . U mnie niestety gówniany higrometr wciąż pokazuje LL%, czyli w jego języku poniżej 20%. mam taki sam gówniany, też LL od grudnia pokazuje (nawet jak go na dwór wyniosę ) chyba sprzężone jakieś mamy ze sobą, bo ja nie odczuwam tego LL wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.02.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Jeszcze nie mam pomiarów, ale wydaje mi się, że migracja CO2 jest powiązana z wilgotnością. Sobota wiele wyjaśni będzie czas na wykonanie pomiarów. Ps. Jasiek jesteś ze śląska? nie... jestem z lubelskiego ( okolice Zwierzyńca ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 27.02.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 mam taki sam gówniany, też LL od grudnia pokazuje Na obronę swojego mam to, że reaguje na nawilżacz i po nocy z tymże skacze do całych 45%. Ale nawilżacz jakoś mi się znudził, może być to LL. Może to miasto tak hartuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.02.2013 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 no, ja swojemu jak nachucham na czujnik to i 53% potrafi pokazać i nie trwa to całą noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.02.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Pomiar do 3000ppm, więc rekordu kolegi nie pobijesz Nie chcę 3000! Coś sklep się obija. Miernik jeszcze nie wysłany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.03.2013 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 GMC powoli się wyczerpuje mimo ciągłej dostawy ciepła odpadowego z RSŚ .Na dzień dzisiejszy mimo wzrostu temp. na zewnątrz temp.powietrza wlotowego to 17,8oC.Mimo wszystko potężna jest bezwładność gruntu zgromadzonego pod posadzką.Ciekawe do kiedy będzie następował spadek temp?Korzystne jest to,że przełom,spadek temp. następuje w momencie gdy na dworze zaczyna robić się cieplej a letnie ciepło zgromadzone pod chudziakiem wystarcza na okres największego zimowego chłodu.Dzisiaj i wczoraj odczułem potęgę marcowego słońca i dużych przeszkleń od południowej strony.Aczkolwiek październik,grudzień,styczeń i luty to porażka w zyskach ciepła przez przeszklenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.03.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 I chyba mam odpowiedź na moje ostatnie pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.03.2013 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Przypomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.03.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 J Jeszcze jedno - ponieważ nie masz opomiarowanego GMC, jak sądzisz ile zyskujesz z tych 2000kWh co je latem bijesz pod budynek? to było ostatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.03.2013 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Można założyć (z nieznacznym błędem),że GMC i RSŚ dają każde po 6-7oC dla przepływu świeżego powietrza ok.1700m3/dobę.Niby każde niedużo,ale razem to wymierna korzyść.Najważniejsze chyba to zero absorbowania uwagi.Wentylator dmucha non stop i tyle.Urządzenie typu zamontować i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.03.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 GMC powoli się wyczerpuje mimo ciągłej dostawy ciepła odpadowego z RSŚ .Na dzień dzisiejszy mimo wzrostu temp. na zewnątrz temp.powietrza wlotowego to 17,8oC.Mimo wszystko potężna jest bezwładność gruntu zgromadzonego pod posadzką.Ciekawe do kiedy będzie następował spadek temp?Korzystne jest to,że przełom,spadek temp. następuje w momencie gdy na dworze zaczyna robić się cieplej a letnie ciepło zgromadzone pod chudziakiem wystarcza na okres największego zimowego chłodu. Dzisiaj i wczoraj odczułem potęgę marcowego słońca i dużych przeszkleń od południowej strony.Aczkolwiek październik,grudzień,styczeń i luty to porażka w zyskach ciepła przez przeszklenia. Z obserwacji, zima była chyba słabiutka. Ciekawe, jakie osiągi miałbyś przy temperaturach poprzedniej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.03.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Z obserwacji, zima była chyba słabiutka. Ciekawe, jakie osiągi miałbyś przy temperaturach poprzedniej zimy. cały sezon grzewczy jest bardzo podobny do poprzedniego, inaczej się tylko rozłożyły temperatury... jak by było inaczej to jaki sens miały by wyliczenia zapotrzebowania na energię uwzględniające strefy klimatyczne ? grzeje już osiem lat i co roku to samo, różnice w zużyciu energii w poszczególnych latach wynikają z różnych niedoróbek, ich usuwania , grzebania w sterownikach czy różnic w temp. poszczególnych pomieszczeń.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts